Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  SAMPON FACUT IN CASA! PENTRU CADEREA CRESTEREA PARULUI.
169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru parinti 1
1.090 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum te ajuta inteligenta emotionala in viata profesional
272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 sfaturi si trucuri practice pentru gradinarii
43 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 sfaturi si trucuri practice pt gradinarii incepatori
78 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se cresc puii de gaina
715 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru sanatatea copiilor iarna
125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Totul despre sterilizarea cainilor si pisicilor
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Echipamentul pentru drumetii de iarna
301 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum va creste varsta de pensionare pt femei si barbati
907 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Despre cresterea porcilor vietnamezi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.09.2016  Adauga la favorite 1.077 vizualizari

Nota film: 1 / 5 (1 vot )
   
 
Porcul vietnamez este originar din Vietnam si Asia de Sud-Est, este in general de culoare neagra, are imunitate ridicata, ceea ce-l predispune putin la boala si ajunge la maturitate in 9 – 10 luni. Porcii vietnamezi sunt animale relativ mici cu picioare scurte, urechi mici si drepte, coada subtire si dreapta. Scroafa vietnameza se distinge prin talia joasa si corpolenta. Porcii vietnamezi au un foarte bun randament la taiere (85% randament la sacrificare si 70% de carne in carcasa).


Rasele de porci vietnamezi
Exista mai multe rase de porci, fiecare rasa avand caracteristicile ei, respectiv pielea mai mult sau mai putin zbarcita, parul mai lung sau mai scurt, abdomenul mare, greutatea intre 35-80Kg, respectiv 120kg.

Rasa "CO"
Creste in centrul Vietnamului, este foarte mic cu o greutate de doar 45kg la maturitate, aceasta rasa este numita ,,miniatura". Traieste la munte sau la mare. Porcii sunt de culoare neagra si traiesc in libertate. Se hranesc cu ce gasesc prin padure. Rasa CO este rezistenta la bolile care afecteaza alte rase de porci.

Rasa "I"
Aceasta rasa este din nordul Vietnamului. Este cea mai comuna rasa in Vietnam si in lume sub denumirea de porc pitic. In Vietnam exista aproximativ 2.5 milioane de porci din aceasta rasa. Este de culoare neagra iar la maturitate ajunge la greutatea de 100kg. Masculii sunt mai mici decat femelele, botul scurt, fruntea ingusta, pielea zbarcita si abdomenul mare.
Este notabila precocitatea lor sexuala. Femela are 10 sfarcuri in medie. Fata in jur de 8-10 purcei, au aproximativ 450g la fatare iar la doua luni au 4.4-5kg. Adultii ajung la 100 kg la trei ani. Au o crestere lenta, la opt luni au o greutate de 40% din greutetea lor finala.
cresterea porcilor vietnamezi 2
Rasa "Mong Cai"
Este tot o rasa din nordul Vietnamului (Red River Delta si din nordul muntilor). Este o rasa mai limitata in comparatie cu rasa "I’’, sunt aproximativ 500 000 de porci. Este rasa cu dimensiunile cele mai mari dintre cele patru rase descriese, 100-120kg. Au culoarea negru cu pete albe, si par mai mult decat alte rase.

Rasa "Heo Ede" sau "SOC"
Traieste in nordul Vietnamului, are parul negru, picioarele scurte si albe, iar greutatea de aproximativ 40 kg.

cresterea porcilor vietnamezi 3 cresterea porcilor vietnamezi 4

Cunoscuti ca si porci ecologici, porcii vietnamezi aflati la maturitate cantaresc pana la 120 de kilograme. Sunt niste animale inteligente, dar uneori isi arata excesiv afectiunea fata de scormonitul in nisip sau pamant si pot sa se manifeste ceva mai agresiv in preajma cainilor sau daca nu sunt hraniti corespunzator.

Hranirea porcilor vietnamezi
Porcul pitic fiind un porc vegetarian, i se poate oferi: multa iarba, trifoi si lucerna palita, fan, morcovi, paine, mere, varza, tarate, dovlecei.

Uruiala (amestecul de porumb cu soia, grau, floarea soarelui) se recomada sa se administreze in amestec cu tarate (3 parti de tarate la 1 parte uruiala).

Pe timp de iarna porcului nu trebuie sa-i lipseasca apa, nici atunci cand apa ingheata. Pentru a se evita inghetul apei, porcul se poate hrani cu tarate sau uruiala umeda, calda (3 la 1) . Tarata umflata face ca porcul sa nu mai simta nevoia de apa. Cu toate acestea trebuie suplimentata si cu un aport de apa atunci cand acestia simt nevoa de a bea mai multa apa, in special la scroafele gestante.

Avantajele cresterii porcilor vietnamezi
Precocitate mare (porcii vietnamezi ating maturitatea sexuala la 4 luni).
Au imunitatea ridicata. Nu sunt predispusi la boli ca si un porc alb obisnuit.
Scroafa vietnameza are un psihic echilibrat (nu se creeaza probleme in ingrijirea puilor), un instinct matern bine dezvoltat si o curatenie specifica.
Rasa este bine adaptata la iernile aspre, mai degraba din Europa Centrala si Canada.
Fecunditate mare (la prima fatare 5-10 purcei, la urmatoarele 8-17, numarul maxim inregistrat de purcei la fatare este de 28).
Inalta productivitate (in 9-10 luni, porcul vietnamez ajunge la 50-60 kg).
Consum redus de alimente. Cereale macinate pe fiecare zi: 300-400 grame. Cu mancarea pe care o consuma un porc obisnuit se pot creste 5 sau 6 porci vietnamezi. Principalul tip de aliment este iarba pe timpul verii si fan pe timpul iernii. Mai consuma cu mare placere pe timpul iernii dovlecei, dovleci, sfecla, napi, etc. In ceea ce priveste costul de furaje, porcul vietnamez este mult mai profitabil decat un porc obisnuit.
La sacrificare, procentul de deseuri este de doar 12% pentru un porc vietnamez si 30% la un porc normal.
Carnea porcului vietnamez este considerata o delicatesa nu numai pentru gustul sau dar si pentru numarul de proprietati unice si folositoare. De exemplu, nu numai ca nu contine colesterol dar si faciliteaza scoaterea acestuia din organism.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.