Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sirnea-Romania
790 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fundata
672 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dragusul,
510 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fiskardo- Insula Kefalonia
419 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plimbari pe dealuri in Holbav
422 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Satul Charlottenburg
85 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viscri, Romania
360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frumusetea Serpentinelor din Romania
646 vizite - 0 comentarii
adaugat de dinexperienta
 
  TOP 9-Cele mai frumoase sate din Romania
124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plesa - un sat de poveste-Romania
455 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Singurul sat circular din Romania

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.09.2016  Adauga la favorite 651 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Astazi, in Charlottenburg, mai traieste un singur urmas al colonistilor care au populat initial localitatea.
La nici 50 de kilometri de Timisoara se afla un sat despre care putini romani stiu. Charlottenburg (in trecut Sarlota sau Barita) este singura localitate de forma circulara din Romania, motiv pentru care a fost inclusa in Lista Monumentelor Istorice, sub codul TM-II-s-A-06198.
Asezarea a fost infiintata in 1771, in timpul celui de-al doilea val de colonizari realizat de administratia habsburgica. Guvernatorul Banatului de la acea vreme, contele Karl Ignaz Clary-Aldringen, dispune ca satul sa fie populat cu 32 de familii (171 de persoane) provenite din provinciile Trento, Lorena, Baden-Wurttemberg, Renania si Palatinat.
Conform legendei, localitatea a fost denumita dupa sotia contelui Aldringen, Charlotte.
Forma rotunda a satului (cu un diametru de 210 metri), dar si intregul proces de constructie a asezarii se datoreaza inginerului Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt, in acea perioada functionar la Oficiul Sarii din Lipova. Asezarea dispunea de patru intrari simetrice, iar casele care o compuneau aveau aceeasi inaltime si erau dispuse la distante egale.
Initial, in centrul localitatii exista o plantatie de duzi, in mijlocul careia exista o fantana. Ulterior, copacii au fost taiati, iar in locul lor a fost construita, in anul 1876, actuala biserica. Incepand cu 1880, in sat apar primele familii de romani si unguri.
Printre proprietarii satului Charlottenburg s-au numarat Posfay Joszef, Karl Schwarzenberg sau contele Siegfried Graf von Wipffen. Cel din urma, vanator pasionat, organizeaza, incepand cu 1904, padurea din vecinatatea satului intr-un parc destinat vanatorii, pe care l-a populat cu exemplare de cerb aduse din Boemia, Germania si Austria. Aici, contele organiza partide de vanatoare pentru el si invitatii sai.
La sfarsitul Primului Razboi Mondial, dupa ce in Banat a fost instaurata administratia romaneasca, contele Wimpffen si-a pierdut toate proprietatile. Desi a fost administrat ulterior in diferite moduri, parcul de vanatoare din Charlottenburg nu si-a intrerupt activitatea, devenind astazi cel mai vechi domeniu de acest tip de pe teritoriul Romaniei.
Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, svabii au inceput sa paraseasca Charlottenburg, astfel ca, in momentul de fata, in sat mai exista un singur locuitor svab: Peter Trimper, in varsta de 78 de ani. Cea mai mare parte a caselor locuite de urmasii colonistilor au fost, insa, renovate sau transformate in case de vacanta. Cu toate acestea, in localitate, turistii nu dispun de locuri de cazare special amenajate.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.