AnuntulVideo >>
Alte rubrici >>
Vedete
Billie Holiday (n. 7 aprilie 1915, Philadelphia – d. 17 iulie 1959), cunoscuta si sub numele de Lady Day, a fost dintre cele mai mari nume ale jazzului, alaturi de Sarah Vaughan si Ella Fitzgerald.
Pe cand avea 3 ani, parintii ei divorteaza, ramanand in grija mamei si a rudelor. La inceputul anilor '30 se muta la New York si se va prostitua alaturi de mama sa. Stabilita in cartierul Harlem, Holiday incepe sa cante in diverse cluburi.
In jurul anului 1932 a fost “descoperita" de catre John Hammond la un club ce se numea Monette’s. Primul cantec inregistrat apare un an mai tarziu – in 1933 - "My Mother's Son-In-Law". In aceasta perioada are primele succese ca dansatoare. Pe 23 noiembrie canta la teatrul Apollo – dupa care primeste critici favorabile. Mai tarziu va lucra cu alte legende ale jazz-ului - Lester Young, Count Basie, sau Artie Shaw – fiind una din interpretele de culoare ce colaboreaza cu muzicieni albi. Cu toate acestea – inca era nevoita sa intre prin usa din spate in fata spectatorilor. In jurul anilor '40 devine dependenta de heroina – ea recunoscand ca fumeaza marijuana inca de la 13 ani. Consumul de droguri i-a afectat si vocea – si au facut ca inregistrarile sa nu mai fie asa pline de viata – ca la inceput – ci mai pesimiste.
Impactul ei asupra altor artisti nu poate sa nu fie luat in consideratie. Chiar si dupa ce a murit, Billie Holiday a influentat cantarete ca Janis Joplin sau Nina Simone. In anul 1972 Diana Ross a interpretat-o in filmul Lady Sings the Blue, realizat dupa autobiografia ei. In 1987 cei de la U2 lanseaza piesa “Angel of Harlem", un tribut adus celei care a fost Billie Holliday. Viata ei personala era la fel de tumultoasa cum spunea si in cantece. In 1947 petrece 8 luni in spatele gratiilor pentru ca detinea heroina. Cu toate ca a fost foarte celebra si a plecat in multe turnee prin Europa si in toata lumea, dupa moarte averea ei era de 750 de dolari. Pe 17 iulie 1959, din cauza cirozei, se stinge din viata. Billie Holliday avea doar 44 de ani.