Inainte de orice, se incepe inca din toamna pregatirea terenului pe care urmeaza sa fie cultivata salata. Acesta se fertilizeaza cu ingrasamant de grajd, iar la aproximativ o saptamana de la aplicarea ingrasamantului se pot sadi si semintele. De asemenea, pentru salata care se recolteaza la sfarsitul primaverii, pregatirea pamantului se face de la inceputul lunii februarie, iar salata se cultiva o saptamana mai tarziu.
Salata verde se poate cultiva direct prin intermediu semintelor, insa exista si varianta rasadurilor care se replanteaza din sera in gradina. Rasadurile vor dezvolta salate cu capatani mai mari.
Atat semintele de salata verde cat si rasadurile se cultiva la distante de 14-20 cm intre ele pentru a avea loc sa se dezvolte fara sa fie ingradite in vreun fel.
In cazul semintelor, salata verde va rasari in aproximativ doua saptamani, iar in jur de doua luni si jumatate, acestea vor fi bune de recoltat si consumat. Nu lasa salata verde sa stea mai mult de 3 luni in pamant deoarece va incepe sa prinda un gust amarui.
Cum se ingrijeste salata verde dupa cultivare
Salata cultivata timpuriu se protejeaza de inghet cu ajutorul tunelelor formate din folie de plastic. De asemenea, fanul si frunzele uscate sunt ideale in acest sens, mai ales ca ele vor mentine astfel si umiditatea de care salata are nevoie pentru a rodi.
Atentie! Este necesar sa se asigure salatei verde umiditatea necesara. Seceta si lipsa apei va face ca salata sa aiba un gust amarui si sa fie astfel greu de consumat. Acesta lucru este cauzat de lactucina care se acumuleaza in ele in conditii in care plantele sunt tinute la temperaturi ridicate .
Lactucina are efect sedativ , iar infuzia de frunze de salata verde este recomandata din acest motiv persoanelor nervoase, anxioase si depressive