Manastirea Hirjauca se afla in preajma satului omonim din raionul Calarasi (la o distanta de 60 km de Chisinau). Sfintul locas a fost intemeiat in anul 1740 in preajma unui izvor din codru cu proprietati tamaduitoare. Pe mosia boierului Niculita se fondeaza un schit de calugari cu o mica biserica din lemn cu cinci turle cu hramul „Adormirea Maicii Domnului".
S-au pastrat mai multe legende privind intemeietorii manastirii: calugarii Teodosie, Inochentie Sava sau Hirju. Cert este ca pe timpul egumenului Spiridon Filipovici (anii 1818-1846), originar din Muntenegru, manastirea cunoaste o perioda de inflorire. Anume in aceasta perioda se construieste biserica de vara „Inaltarea Domnului", (asemanatoare cu Catedrala din Chisinau, arhitectura clasicista, cupola rotunda situata deasupra naosului cruciform, turn cu sageata deasupra clopotnitei, interiorul a fost pictat in ulei), biserica de iarna „Sf. Spiridon" (zidita in piatra intre 1869-1872 in locul celei de lemn, exemplu de incadrare in arhitectura traditionala moldoveneasca a elementelor clasicismului rus tardiv, este fondat frumosul parc si lacurile din jur. Spiridon Filipovici a fost inmormintat in biserica „Inaltarea Domnului".
Mai tirziu aici se construieste biblioteca, trapeza, corpuri de chilii, soproane, atelier de caramida, toate amplasate intr-un complex unic in armonie cu natura inconjuratoare, astfel incit timp de un secol a fost resedinta de vara a mitropolitului Moldovei. De ea este legat tristul episod din istoria bisericii: arderea in sobele manastirii a tuturor cartilor in limba moldoveneasca de la locasurile de cult din Basarabia, la porunca Mitropolitului Pavel Lebedev.
Intre anii 1953-1993 manastirea de la Hirjauca a fost inchisa de autoritatile sovietce, din 1954 fiind transformata in casa de odihna, iar din 1958 - in sanatoriu. Biserica mare, cu hramul „Inaltarea Domnului" ajunge sala de sport.
Manastirea a fost redeschisa abia in 1993, incepind si lucrarile de restaurare. Manastirea din Hirjauca, atrage numerosi vizitatori facind parte din salba de manastiri din zona de codru a Moldovei.