Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum sa alergi mai repede fara sa te accidentezi
215 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa te feresti de frig la picioare
1.459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum alegi bocancii pentru munte?
238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum te feresti de hoti cand esti in vacanta
1.597 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum alegi rucsacul pentru drumetii pe munte
268 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum te distrezi la plaje
116 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa te distrezi la plaja
193 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa-ti imbunatatesti memoria
232 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri care iti fac viata mai usoara
2.695 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primele saptamani ale bebelusului.
575 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cum sa te feresti de trasnet pe munte

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.07.2016  Adauga la favorite 542 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
exista unele semnale, care te avertizeaza ca urmeaza o furtuna puternica, si daca stii sa le descifrezi, poti reduce la minim posibilitatea de a fi lovit de trasnet. De exemplu, daca simti ca ti se ridica parul din cap, la propriu (asta, din cauza electricitatii din atmosfera), inseamna ca fulgerele si, implicit, trasnetele, sunt iminente si trebuie sa te adapostesti. Starnirea vantului, odata cu racirea brusca a aerului si atenuarea accentuta a luminii sunt alte semne de furtuna iminenta. Daca te afli pe un varf sau pe o creasta, coboara rapid, pentru ca acestea sunt zonele cele mai expuse. Alege cea mai joasa vale sau adancitura de relief la care poti ajunge repede. Daca, totusi, furtuna te-a surprins pe creasta si nu mai apuci sa cobori, mijlocul crestei este un loc mai bun pentru adapost, decat extremitatile ei.


In ultima perioada, Romania este marcata de evenimente meteorologice extreme: canicula si furtuni puternice, cu grindina si mari descarcari electrice. Libertatea iti spune cum poti sa te feresti de trasnete, daca esti susprins, la munte, de o astfel de furtuna.

Pe munte, furtunile pot aparea brusc si sunt deosebit de periculoase. Sansele de a gasi rapid un adapost sigur sunt destul de reduse, pentru ca, aici, trasnetul poate aparea “din senin", fara ploaie si simultan cu tunetul.
Umple-te de bani la pacanele in acest cazino online! Click Aici!
“Descifreaza" semnalele de avertizare!

Totusi, exista unele semnale, care te avertizeaza ca urmeaza o furtuna puternica, si daca stii sa le descifrezi, poti reduce la minim posibilitatea de a fi lovit de trasnet. De exemplu, daca simti ca ti se ridica parul din cap, la propriu (asta, din cauza electricitatii din atmosfera), inseamna ca fulgerele si, implicit, trasnetele, sunt iminente si trebuie sa te adapostesti. Starnirea vantului, odata cu racirea brusca a aerului si atenuarea accentuta a luminii sunt alte semne de furtuna iminenta. Daca te afli pe un varf sau pe o creasta, coboara rapid, pentru ca acestea sunt zonele cele mai expuse. Alege cea mai joasa vale sau adancitura de relief la care poti ajunge repede. Daca, totusi, furtuna te-a surprins pe creasta si nu mai apuci sa cobori, mijlocul crestei este un loc mai bun pentru adapost, decat extremitatile ei.
Citeste si...
Cum sa inchiriezi o masina in Uniunea Europeana
Stai chircit, pe varful picioarelor!

Cauta, in schimb, sa te ghemuiesti pe o mica platforma, aflata in apropierea unei zone de cateva ori mai inalta decat a ta. Nu te aseza pe burta sau pe spate, nu-ti lipi corpul de stanca, ci stai chircit, pe varfurile picioarelor, cu mainile pe cap, pentru a avea un contact cat mai redus cu pamantul, care absoarbe electricitatea fulgerelor. Daca nu esti pe creasta, evita arborii inalti sau izolati, care atrag trasnetul ca un magnet si incearca sa alegi un loc mai ferit, dar care sa nu fie in calea apelor, ce s-ar putea scurge de pe versanti. De asemenea, evita surplombele sau locurile aflate sub stanci verticale, desi acestea s-ar putea sa ti se para o solutie buna.
Nu in orice grota esti in siguranta

Daca te adapostesti intr-o grota, aceasta trebuie sa fie spatioasa, iar tu sa te asezi la cel putin 1,5 m de perete si sa ai doi- trei metri de spatiu deasupra capului, pentru ca exista riscul formarii unei punti electrice, peste deschizatura. Daca, totusi, nu gasesti un adapost in timp util, si in jurul tau se dezlantuie “iadul", pune repede deoparte lucrurile metalice pe care le ai cu tine (pioleti, lanterna, telefon etc.) si asaza-te cat mai departe de ele, in pozitia ghemuit, cu picioarele si mainile cat mai apropiate. Dar, pune sub tine sacul de dormit, izoprenul sau orice alte obiecte nemetalice aflate la indemana, astfel incat sa eviti pe cat posibil contactul cu pamantul.
Nu te misca imediat ce nu mai auzi tunete!

Daca te afli pe munte impreuna cu alte persoane, nu va asezati unul langa altul. Pastrati o distanta intre voi, de circa 10-15 metri, pentru a evita asa numita„lovire in lant" de un trasnet puternic. Pe de alta parte, chiar daca ploaia si tunetele au incetat, nu va miscati mai devreme de 20-25 de minute de la ultimul tunet auzit. Nu in ultimul rand, trage invatamintele necesare dintr-o astfel de aventura si, data viitoare, cand iti vei mai programa o plecare la munte, documenteaza-te in detaliu cu privire la prognoza meteo pentru zona respectiva si alege o perioada in care vremea se anunta frumoasa si stabila


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.