Nu pedepsi si nu speria pisica
Indiferent de prostioarele pe care le face, tine cont ca o pisica nu stie cat de mult te-a costat covorul de lana sau canapeaua de piele, cat de delicate sunt perdelele sau cat de importante sunt pentru tine plantele de camera. Chiar daca strica, darama, zgarie mobile sau rupe florile, aminteste-ti ca pisica nu face aceste lucruri impotriva ta. Nu o pedepsi si nu o lovi. Ea nu va intelege si nu va face decat sa se fereasca de tine cu frica sau sa te zgarie cand are ocazia. Pisicile care traiesc intr-un stres continuu sunt mult mai susceptibile sa se imbolnaveasca. Ele au nevoie de un univers echilibrat si linistit, in care lucrurile preferate sau oamenii din jurul lor sa nu se schimbe. Cea mai buna si simpla metoda pentru a le dresa si pentru a le invata sa nu strice lucrurile este recompensa cu mancarea preferata si deopotriva cu mangaieri si incurajari.
Pisicile hranite excesiv, care au mereu la discretie hrana umeda sau uscata sau, mai rau, resturi de la masa stapanilor, ajung sa se imbolnaveasca destul de grav. Obezitatea, diabetul, problemele urinare si chiar afectiunile articulatiilor sunt favorizate de greutatea in exces. O pisica grasa nu mai este o pisica sanatoasa si fericita. Hrana trebuie oferita in functie de varsta si de necesitati sau la recomandarea veterinarului, dar pisica nu trebuie tentata sau incurajata sa manance peste masura, oricat ar fi de pofticioasa.
Tratamentele destinate cainilor sau pastilele concepute pentru oameni sunt contraindicate pentru pisici. Spre exemplu, aspirina sau paracetamolul le face rau. Asa ca, daca ai impresia ca pisica ta stranuta prea des si este racita, nu o trata cu aspirina. Mergi la veterinar pentru un control de specialitate. Foloseste doar produse destinate pisicilor si ai grija sa le cumperi in functie de varsta si de greutatea lor.