Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Noor Inayat Khan si Serviciui de Spionaj Britanic
725 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caligula si coruptia din Imperiul roman
466 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ocolul Pamantului in 12 zile cu...Zeppelin-ul
569 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Istoria Peninsulei Crimeea / Anii 1100 - 2016
916 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  America inainte de Columb / Documentar subtitrat RO
3.595 vizite - 1 comentarii
adaugat de gusa
 
  Stefan cel Mare partea I
1.393 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  BEREA a fost inventata de mesopotami
863 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Atena. Adevarul despre democratie
918 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Stalin a murit otravit ?
1.208 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
  Isola de Loretto, Italia
1.192 vizite - 0 comentarii
adaugat de odette
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Cum a fost construit Imperiul Rus

 
 
 
 
 
Adaugat de alin 06.07.2016  Adauga la favorite 1.216 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Imperiul Rus a fost un stat care a existat din 1721 pana la revolutia din 1917.Unul dintre cel mai mare imperiu din istorie, intinzandu-se pe trei continente, Imperiul Rus era intrecut doar de imperiile Britanic si Mongol. A jucat un rol important in distrugerea ambitiilor lui Napoleon din 1812–1814, iar din cauza acestui lucru, s-a extins in vest si sud. Era, mai mereu, in conflict cu Imperiul Otoman (care era aliat cu cel britanic).

La inceputul secolului al XIX-lea, Imperiul Rus se intindea de la oceanul Arctic (in nord) pana la marea Neagra (in sud), si de la marea Baltica (in vest) pana la oceanul Pacific, si, pana in 1867, la teritoriul Alaska, din America de Nord (in est).[Cu o populatie de 126 de milioane de locuitori la recensamantul din 1897, era a treia cea mai mare tara dupa populatie, dupa China si Imperiul Britanic. Asemenea altor imperii, avea o gama larga in termeni economici, etnici, si religiosi. Continea numeroase elemente disidente, ceea ce ducea, uneori, la revolte si asasinate; fiind urmariti indeaproape de politia secreta, multi erau trimisi in exil, in Siberia.

Statul era controlat de o nobilitate numita boieri, inceputa in secolul XX si terminata in secolul XVI, atunci cand a venit la putere un imparat intitulat „Tar". Ivan al III-a (1462–1505) a pus bazele unui imperiu care avea sa apara mai tarziu.

El a triplat suprafata statului sau, a incheiat dominatia Hoardei de Aur, a renovat Moscova, si a inceput expansiunea teritoriului rus.

Tarul Petru cel Mare (1682–1725) a luptat in numeroase razboaie si a condus un imperiu ce a devenit o putere majora europeana. A mutat capitala de la Moscova la St. Petersburg, si a condus o revolta ce a distrus sistemul traditional, medieval, si a inceput unul stiintific, european, modern si rationalist.

Ecaterina cea Mare (1761–1796) a condus imperiul intr-o epoca de aur. Ea a extins natiunea prin cuceriri, colonizari si diplomatie. Ea a continuat politica de modernizare a legaturilor cu Europa de Vest inceputa de Petru cel Mare. Tarul Alexandru al II-lea (1855–1881) a promovat numeroase reforme, cea mai dramatica fiind emanciparea tuturor celor 23 de milioane de serbi din 1861. Politica sa era protejarea religiei ortodoxe din Europa de Est impotriva islamului otoman. Implicarea Rusiei in primul Razboi Mondial a inceput in 1914, de partea Frantei, Marii Britanii, si Serbiei, impotriva imperiilor German, Austro-Ungar si celui Otoman. Rusia a fost o monarhie absolutista pana la revolutia din 1905, dupa aceea devenind monarhie constitutionala. Imperiul a decazut in timpul revolutiei din 1917, din cauza esecurilor facute in timpul primului Razboi Mondial.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, suprafata imperiului era de aproximativ 22.400.000 km². In conformitate cu rezultatele recensamantului din 1897, populatia imperiului era de 128.200.000 oameni, cu majoritaea lor (93,4 milioane) traind in partea europeana a Rusiei. In imperiu, traiau mai mult de 100 de grupuri etnice, in conditiile in care rusii reprezentau cam 45% din populatie. Populatia bastinasa din Siberia si Asia Centrala era inregistrata intr-o clasa separata, numita inorodti (nhopoaub), adica „nascuti straini". Fata de teritoriul de astazi al Rusiei, pana in anul 1917 erau cuprinse si tarile si teritoriile de azi: Estonia, Letonia, Lituania, Ucraina, Belarus, o parte a Poloniei, Basarabia, Caucazul, Finlanda, si cea mai mare parte a Asiei Centrale.

In 1914, statul era impartit in 81 de provincii (denumite oficial „gubernii") si 20 de regiuni (sau „oblasturi").


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.