Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Statiunea balneoclimaterica Baile Herculane
1.100 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cazanele Dunarii | Banatul Montan
108 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Melisanni- Grecia
1.259 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Muierilor
148 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Mamutului -SUA
1.887 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Karpathos- Pestera lui Poseidon
236 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Corbasca
1.317 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Drumetie Defileul Crisului Repede
213 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Diros, Areoppoli, Grecia
1.531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Drogarati
1.206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Pestera interzisa Baile Herculane

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.06.2016  Adauga la favorite 1.348 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pestera lui Adam se afla pe versantul drept al Cernei, fiind o pestera cu valoare stiintifica si istorica insemnata. Este printre putinele pesteri termale din Romania. Aici, dacii si romanii, impresionati de aburii cu miros de pucioasa care ieseau din pestera, au inchinat altare.



• Deoarece este neamenajata, Pestera lui Adam poate fi vizitata doar de catre speologii experimentati, bine echipati, accesul in interior fiind interzis turistilor.



Prima mentionare intr-o lucrare stiintifica apare in 1967, dar localnicii se pare ca stiau de existenta ei dintotdeauna, din cauza aburilor care ies continuu din pestera, chiar si iarna. De la acesti aburi, in unele lucrari apare sub denumirea de „Pestera calda de la Herculane". Aburii fierbinti au temperatura de 45ºC si de multe ori impiedica explorarea in totalitate a pesterii, mai ales in locurile in care tavanul se lasa si inantarea se poate face doar taras. Temperatura ridicata aminteste de pesterile din zona tropicala, si, probabil datorita acestui climat, aici s-au adunat mai multe specii de lilieci. Ei formeaza colonii mari in perioada aprilie - mai si raman in adapostul cald pana la plecare, in octombrie – noiembrie, dupa ce si-au crescut puii.



• Numele pesterii vine de la Nicolae Adam, cel care a descoperit aceasta forma specifica carstului.



De la intrarea in Pestera lui Adam, speologii experimentati (accesul fiind interzis turistilor) ajung intr-o salita, pe podeaua careia se afla trei puturi, iar de aici se ajunge in „Sala cu piele de leopard", urmata de „Galeria cu aburi" si „Galeria cu guano" – locul unde aduna liliecii, unde stratul de guano are aproximativ 3 m grosime.



Aburul fierbinte este un fenomen nemaiintalnit in alte pesteri din tara, la fel cum nemaiintalnite sint si concretiunile din interior, crusta gelationosa, galbuie, care acopera peretii, si stalactitele gelatinoase, lungi de 4 – 8 cm, cu o grosime de 1 cm, care se misca la suflarea aburului cald. Ca urmare a adaptarii faunei la conditiile climatice din pesterile tropicale, prin rmare si din Pestera lui Adam, aici au fost descoperite 80 de specii fosile si un molar, care apartine lui homo sapiens fossilis, ce locuia in aceste locuri in urma cu 100.000 de ani i. Hr.



Traseul spre Pestera lui Adam porneste de la Biserica Catolica din Herculane fiind marcat cu triunghi albastru pana sub Varful Ciorici (413 m) care ofera o panorama excelenta asupra Vaii Cernei. Mai jos de varf, pe poteca nemarcata, recomandata doar drumetilor experimentati, se poate cobori la Grota cu Aburi si Pestera lui Adam.



Localizare: Pestera lui Adam se afla la nord de Baile Herculane, judetul Caras-Severin, pe versantul aflat la stanga drumului 67D care duce spre Lacul Prisaca si apoi la Baia de Arama-Targu Jiu


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.