moda
frumusete
sanatate
cuplu
culinar
timp liber
vedete
horoscop
×
DivaHair.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe
DIVAHAIR
searchsearch
user
home ▸ Casa si gradina ▸ Ce trebuie sa faci in caz de inundatii
Ce trebuie sa faci in caz de inundatii
Joi, 15.05.2014
de Alexa Galgau
Comentarii (0)
Inundatiile reprezinta una dintre problemele cu care multi oameni se confrunta an de an, cand se topeste zapada sau cand ploua foarte mult. Afla ce trebuie sa faci in caz de inundatii ca sa treci cu bine peste aceasta experienta traumatizanta!
Inundatiile pot lua amploare lent, pe o perioada mai lunga, sau pot fi bruste, dupa numai cateva ore de ploi torentiale. In acest caz, se intampla de multe ori ca apele curgatoare sa creasca atat de mult in volum, incat sa ajunga sa afecteze zonele locuite de oameni. Pentru a trece cu bine peste un astfel de eveniment, este necesar sa stii ce sa faci inainte, in timpul si dupa ce are loc.
Ce sa faci inainte de o inundatie
Chiar daca locuiesti intr-o zona care nu se confrunta cu riscul mare de inundatie, tine mine ca oriunde ploua, aceasta posibilitate exista. In primul rand, trebuie sa iti asiguri locuinta. Pentru a putea face fata in cazul unei inundatii, trebuie neaparat sa ai intotdeauna la indemana o trusa de prim ajutor.
Daca locuiesti intr-o zona cu risc crescut de inundatii, ai grija ca panoul electric sa fie pozitionat cat mai sus in casa. In subsolul casei, poti folosi materiale impermeabile pentru a izola peretii.
Ce sa faci in timpul unei inundatii
In cazul in care te confrunti cu acest dezastru natural, trebuie sa stii exact cum sa procedezi pentru a-ti proteja viata si posesiunile. Asculta informatiile oferite de autoritati, iar daca trebuie sa evacuezi locuinta, profita daca ai putin timp la indemana si muta mobilierul din gradina in casa, iar lucrurile esentiale din interior la etaj sau in pod. Opreste toate utilitatile si prizele, insa niciodata nu atinge aparatura electrica daca esti uda pe maini sau daca apa a patruns in casa.
Daca trebuie sa iti parasesti casa, ia aminte sa nu mergi prin apa curgatoare cu nivelul mai sus de genunchi, deoarece poti cadea. Daca trebuie sa te deplasezi prin apa, incearca sa o faci pe unde aceasta nu este in miscare si foloseste un bat ca sa testezi fermitatea terenului pe care calci.
De asemenea, evita sa conduci masina in zone inundate. Daca apa se ridica in jurul masinii tale, abandoneaz-o si muta-te intr-un loc ridicat, unde apa nu se misca sau nu este foarte adanca. Totusi, daca masina ta este prinsa intr-un curent rapid de apa, nu risca sa iesi din ea.
Ce trebuie sa faci dupa o inundatie
Dupa ce tocmai ai trecut printr-o experienta traumatizanta precum inundatia, este normal sa te simti confuza si sa nu stii cum sa actionezi mai departe. Solutia este sa iti pastrezi calmul si sa fii in continuare precauta in zona afectata.
Prima regula si cea mai importanta este sa nu te intorci in zona inundata decat cand autoritatile anunta ca poti. Niciodata nu intra in cladiri inconjurate de ape, deoarece este foarte posibil ca fundatiile lor sa fi fost afectate.
Pentru a putea sa te apuci de reparatii si curatenie dupa un astfel de eveniment, trebuie in primul rand sa ai grija de sanatatea ta si a celor apropiati. Intereseaza-te la autoritati daca sursa de apa din zona este inca potabila. Evita sa intri in contact cu apa de la inundatie, deoarece poate fi contaminata cu benzina, reziduuri din canalizare sau alte substante toxice. De asemenea, ea poate fi incarcata electric din surse subterane sau din cabluri de curent cazute in timpul unei furtuni. O data ce ai patruns in casa, verifica tot ceea ce tine de instalatiile sanitare, intrucat acestea reprezinta un adevarat focar de boli, daca au fost avariate.
Dupa o inundatie, trebuie sa cureti si sa dezinfectezi fiecare obiect care a intrat in contact cu apa. Mai intai, asigura-te ca toate circuitele electrice sunt inchise de la panoul de siguranta, chiar daca curentul este oprit in localitatea ta. Astfel, poti decide daca totul s-a uscat suficient pentru a porni curentul. Desigur, dupa ce te ocupi de curatenie, trebuie sa intri in legatura cu compania de asigurari si sa stabilesti daunele.
Daca stii ce sa faci in caz de inundatii, iti poti proteja viata si posesiunile, evitand astfel sa transformi aceasta experienta intr-una tragica sau traumatizanta. Niciodata nu va fi placut sa treci prin asa ceva, dar cu precautiile si reactiile potrivite, poti reveni mult mai repede la o viata normala.