Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Romania in Al doilea Razboi Mondial
1.122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secrete :Al 2-lea Razboi Mondial - Operatiunea Pastorius
2.355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Opt minute despre al Doilea Razboi Mondial
1.356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nori de furtuna - Al doilea Razboi Mondial
1.625 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 3
2.024 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul fulger - Blitzkrieg - Al Doilea Razboi Mondial
1.492 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incredibila istore a Printesei Ecaterina Caradja
380 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 11
1.536 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Agentii secreti care au servit rezistenta franceza
597 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 15
1.757 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Al Doilea Razboi Mondial / Episodul 6/13

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.05.2016  Adauga la favorite 932 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Al Doilea Razboi Mondial a fost un conflict armat generalizat, la mijlocul secolului al XX-lea, care a mistuit cea mai mare parte a globului, fiind considerat cel mai mare si mai ucigator razboi neintrerupt din istoria omnirii.

A fost prima oara cand un numar de descoperiri tehnice noi, incluzand bomba atomica, au fost folosite la scara larga impotriva militarilor si civililor, deopotriva. Al Doilea Razboi Mondial a provocat moartea directa sau indirecta a peste 70 de milioane de oameni, aproximativ 3% din populatia mondiala de la acea vreme.

In plus, multe alte persoane au fost ranite grav, au capatat infirmitati pe viata datorita armelor de foc, bombardamentelor clasice sau nucleare, sau datorita experientelor militare si medicale inumane la care au fost supuse. S-a estimat ca acest razboi a costat mai multi bani si resurse decat toate celelalte razboaie la un loc, 1.000 de miliarde de dolari la valoarea din 1945, fara a se pune la socoteala sumele cheltuite pentru reconstructia de dupa razboi.

Urmarile razboiului, inclusiv noile tehnologii si schimbarile aranjamentelor geopolitice, culturale si economice, au fost fara precedent.

Majoritatea istoricilor apreciaza ca Al Doilea Razboi Mondial a inceput la 1 septembrie 1939, odata cu invadarea Poloniei de catre Germania, ceea ce a atras in conflict Franta, Anglia si Commonwealth-ul.

Unii dintre istorici considera ca atacarea Chinei de catre Japonia (7 iulie 1937) marcheaza inceputul conflictului mondial. Uniunea Sovietica, ce anexase partea rasariteana a Poloniei in 1939, a declansat un razboi separat cu Finlanda si a fost, la randul ei, atacata de Germania Nazista, in iunie 1941. Statele Unite ale Americii au intrat in conflict in decembrie 1941, dupa Atacul de la Pearl Harbour. Razboiul s-a sfarsit in 1945, cand toate puterile Axei au fost infrante.

Principalele teatre de razboi au fost Oceanul Atlantic, Europa Apuseana si Rasariteana, Marea Mediterana, Africa de nord, Orientul Mijlociu, Oceanul Pacific si Asia de sud-est si China. In Europa, razboiul s-a incheiat odata cu capitularea neconditionata a Germaniei naziste, la 8 mai 1945, dar a continuat in Asia pana la capitularea Japoniei - 15 august 1945.

Europa postbelica a fost impartita intre sferele de influenta occidentala si sovietica. Daca Occidentul a trecut la reconstructie postbelica prin intermediul Planului Marshall, statele Europei Rasaritene au devenit state satelit ale Uniunii Sovietice, adoptand metodele economiei planificate si ale politicii unui singur partid totalitar.

Aceasta impartire a fost neoficiala. De fapt, nu au existat intelegeri oficiale pentru impartirea sferelor de influenta, relatiile dintre tarile victorioase in razboi au devenit din ce in ce mai incordate, liniile militare de demarcatie au devenit in cele din urma granite de facto ale tarilor. Tarile Europei Occidentale au devenit, in mare parte, membre ale NATO, in timp ce cele mai multe dintre statele din Europa Rasariteana s-au aliat in Pactul de la Varsovia, aceste doua aliante militaro-politice fiind cele care au alimentat Razboiul Rece.

In Asia, ocupatia militara a Japoniei a deschis calea democratizarii tarii. Razboiul civil din China a continuat in timpul si dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, ducand, in cele din urma, la proclamarea Republicii Populare Chineze si la secesiunea Taiwanului. Razboiul a fost scanteia care a aprins un val de lupte pentru castigarea independentei coloniilor puterilor europene, metropolele fiind vlaguite de ultima conflagratie mondiala.

S-a petrecut o schimbare notabila a centrului de greutate al puterii mondiale de la tarile Europei Occidentale catre noile superputeri, Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.