Regimul nazist ar fi vrut sa negocieze o pace cu Marea Britanie, cu conditia ca englezii sa nu se opuna unui atac german impotriva Uniunii Sovietice, scrie Daily Mail.
Faimoasa calatorie a lui Rudolf Hess in Anglia, din timpul Razboiului, cu scopul de a semna o pace ordonata de Hitler a fost pana acum considerata o misiune bizara, initiativa exclusiva a lui Hess, al carei scop era reconcilierea Occidentului cu Germania nazista.
Insa oficialul nazist avea intr-adevar ordine de la Hitler, atunci cand a zburat de la Messerschmitt in Scotia, in mai 1941. El trebuia sa ofere guvernului britanic o intelegere prin care Germania urma sa se retraga din teritoriile ocupate in Europa Occidentala, daca i se dadea mana libera pentru atacul impotriva URSS. Istoricul britanic Peter Padfield a descoperit dovezi care, sustine el, demonstreaza ca adjunctul lui Hitler a adus cu el schita unui tratat de pace.
Astfel, acest tratat propunea ca nazistii sa se retraga din Europa Occidentala, cu conditia ca englezii sa ramana neutri vizavi de un atac german impotriva Rusiei sovietice. Padfield sustine ca a vorbit cu o persoana, al carei anonimat l-a pastrat, care i-a marturisit ca a servit drept traducator al documentelor ce arata ca Germania dorea sa obtina calea libera pentru un atac antisovietic in cinci saptamani.
Odata ajuns in Anglia, Hess dorea sa intre in contact cu Ducele de Hamilton, care sa aranjeze discutiile cu Churchill in vederea negocierilor pentru pace. Premierul britanic nu a fost insa de acord sa le lase germanilor cale libera pe Frontul de Est, deoarece nu avea incredere in promisiunile lui Hitler. In plus, o intelegere cu Germania nazista ar fi pus in pericol intrarea americanilor in razboi, spune Padfield. Acesta sustine ca
Churchill era hotarat sa-l distruga pe Hitler si sa nu pericliteze o alianti antinazista a guvernelor europene, astfel ca oferta Germaniei nu a fost facuta publica.
Hess a supravietuit razboiului si a fost judecat la Nurenberg pentru crime de razboi. A fost condamnat la inchisoare pe viata si a petrecut in prizonierat mai multi ani decat oricare alt lider al Reich-ului. El s-a sinucis in inchisoarea Spandau din apropiere de Berlin in 1987, la varsta de 93 de ani.
Un caiet descoperit in arhivele rusesi schimba perspectiva asupra actiunilor lui Hess
Pana acum, s-a crezut ca Hess a plecat in Anglia pentru a negocia o pace din proprie initiativa.
O descoperire recenta – un caiet de 28 de pagini, gasit in arhivele rusesti in 2011 – contrazice aceasta teorie si arata ca Hitler ar fi fost la curent cu planul lui Hess. Informatiile dateaza din 1948 si au fost scrise de catre ofiterul Karlheinz Pintsch, un vechi adjutant al lui Hess. Pintsch a fost capturat si interogat, inclusiv sub tortura, de catre sovietici. In caietul descoperit in urma cu doi ani, el a scris ca Hitler spera sa se ajunga la o intelegere cu britanicii, si ca misiunea lui Hess, care a avut loc cu cinci saptamani inainte de inceputul operatiunii Barbarossa, urma sa aduca, daca nu o alianta antisovietica germano-britanica, macar o neutralizare a Angliei.
Documentele mai arata ca Hitler nu a fost surprins de vestile privind capturarea lui Hess si ca Hitler ar fi primit o scrisoare de la Hess in care acesta ii scria ca „daca acest proiect esueaza, vei putea sa negi orice responsabilitate. Pur si simplu spune ca am innebunit." Exact asta s-a intamplat dupa capturarea lui Hess, cand atat Hitler, cat si Churchill au sustinut ca Hess nu era intreg la minte.