Timp de 300 de ani, moartea astronomului Tycho Brahe a fost considerata de istorici a fi un eveniment tragicomic.
In 1601, astronomul se afla la masa unui banchet tinut in Praga (Brahe era Matematician Imperial la curtea Imparatului Rudolf al II-lea). Acesta consumase cantitati colosale de alcool si avea nevoie sa mearga la toaleta. Din nefericire, legile politetii de la acea vreme priveau cu ochi buni aceste dorinte, astfel ca Brahe a ramas asezat la masa timp de mai multe ore, in ciuda faptului ca-i era tot mai incomod. Zile intregi dupa acest eveniment, Brahe a avut dureri groaznice si probleme in a urina. La 11 zile dupa banchet, astronomul a murit la vasta de 54 de ani, cauza aparenta fiind uremia provocata de faptul ca vezica i-a pleznit – cu alte cuvinte, un caz fatal de politete.
In 1901, insa, aceasta ipoteza a inceput sa se clatine. Atunci cand ramasitele lui Brahe au fost exhumate, autopsia a identificat urme de mercur in barba astronomului, ceea ce sugera ca celebrul om de stiinta ar fi putut fi otravit. Istoricii au inceput imediat sa-l suspecteze pe Johannes Kepler, care la acea vreme era asistentul lui Brahe.
De altfel, relatarile lui Kepler referitoare la ultimele zile ale lui Brahe, in care sunt descrise simptome tipice unei afectiuni a vezicii, reprezinta principala sursa de informatii istorice referitoare la moartea lui Brahe. Drepturile asupra eforturilor depuse de Brahe si datele astronomului i-au revenit lui Kepler, acesta intrand in istorie dupa ce a reusit ulterior sa calculeze orbitele planetelor. Fara observatiile lui Brahe, acest lucru nu ar fi fost posibil. De aceea, unii istorici au speculat ca ar fi fost posibil ca Kepler sa-l fi ucis pe Brahe din cauza ambitiei sale sau ca urmare a rivalitatii profesionale. Alti istorici l-au suspectat pe regele Danemarcei, care l-ar fi banuit pe Brahe ca a avut o aventura cu mama sa.
Un nou studiu ofera un raspuns acestor speculatii. O echipa de cercetatori danezi si cehi au efectuat noi teste asupra hainelor lui Brahe si asupra mostrelor de par si de oase obtinute in urma exhumarii din noiembrie 2010. Concluzia oamenilor de stiinta a fost ca Brahe prezenta prea putin mercur in corp pentru ca acesta sa fi putut fi cauzator de moarte.
„Avea, intr-adevar, urme de mercur in barba, insa si dumneavoastra veti prezenta urme de mercur in barba daca ati avea una", explica Dr. Jens Vellev, de la Universitatea Aarhus. „Cantitatea de mercur era comparabila cu cea intalnita astazi la oamenii aflati in viata", a explicat coordonatorul cercetarii.
„Este imposibil ca Tycho Brahe sa fi fost omorat", a adaugat Vellev. De asemenea, cercetatorul a eliminat ca potentiala cauza a mortii o combinatie de toxine. „Daca ar fi existat alte otravuri in barba, le-am fi detectat in cadrul analizelor efectuate", spune profesorul.
Brahe a avut o viata spectaculoasa, plina de realizari stiintifice. A fost ultimul mare astronom care a lucrat fara ajutorul unui telescop, a avut propria tipografie, le-a dezvaluit multor tineri tainele stiintei, a scris lucrari importante (precum De Nova et Nullius Aevi Memoria Prius Visa Stella) si a pus fundamentele unor ipoteze importante, ce aveau sa fie demonstrate ulterior de alti oameni de stiinta (precum Kepler).
Brahe si-a pierdut o parte din nas in urma unui duel cu sabiile din 1566, care a pornit de la o disputa pe tema unor formule matematice. De aceea, acesta a purtat o proteza de arama pentru restul vietii. De asemenea, Brahe era extraordinar de bogat, detinand la un moment-dat un elan ca animal de companie. Acesta a murit dupa ce s-a imbatat cu bere si a cazut pe scari.
Brahe a avut parte de una dintre cele mai ciudate morti din istorie, insa in aceasta privinta recordul este detinut de Eschil, celebrul autor de tragedii din Grecia antica. Legenda spune ca Eschil a murit dupa ce un vultur a dat drumul unei testoase deasupra capului sau chel si lucios, pe care l-a confundat cu o piatra.