Interviuri cu istorici, imagini de arhiva si reproduceri dramatice dezvaluie vietile celor patru fiice ale tarului Nicolae al II-lea si adevarul din spatele imaginilor de basm.
Olga, Tatiana, Maria si Anastasia au fost cele mai fotografiate printese din vremea lor, atragand aceeasi atentie nebuna a presei ca si Printesa Diana mai tarziu; totusi, lumea stia foarte putine despre cele patru fete din portretele oficiale.
Fotografiile si scurtele filme care s-au pastrat ne arata ca erau foarte frumoase – mai ales cea de-a doua sora, Tatiana. Acest lucru nu le-a ajutat insa in relatia cu parintii lor, care acordau un tratament preferential dus pana la absurd singurului lor fiu, Alexei, care suferea de hemofilie. Cele patru fete erau tratate ca un tot unitar de catre parintii lor, care le spuneau OTMA – un acronim al numelor acestora. Paraseau foarte rar palatul, aveau putini prieteni si nu stiau mai nimic despre lume. Unul dintre putinii oameni din afara de care fetele s-au apropiat cu adevarat a fost consilierul spiritual al parintilor lor, controversatul Rasputin, singura persoana care parea sa poata alina suferinta lui Alexei.
Documentarul analizeaza cat de drastic s-au schimbat vietile fetelor in timpul Primului Razboi Mondial, pentru a prezenta, la final, ultimii ani din viata acestora, care se incheie cu asasinarea brutala din sangerosul punct culminant al revolutiei ruse.
Dupa moarte, au devenit icoane ale Bisericii Ortodoxe din Rusia, dar nu numai din cauza faptului ca erau frumoase sau al modului tragic in care au murit – ci mai ales din cauza ca au disparut inainte sa poate fi mai mult decat niste frumoase enigme.