Esti in plin de proces de reamenajari in casa? Adesea deciziile pe care trebuie sa le iei pentru amenajarea incaperilor tale sunt aproape la fel de dificile ca procesul fizic de montare a elementelor de decor interior. De la podele la covoare, tapet sau zugraveala pana la mobilier si perdele, toate elementele trebuie sa fie intr-o perfecta armonie pentru a da personalitate camerelor tale.
Astazi ne vom axa pe alegerea parchetului. Intr-o piata care ofera o gama vasta de materiale de constructie, modele de parchet sau tamplarii de calitate, va trebui sa te orientezi spre un model care iti va pune in valoare camera sau casa.
1. Alege culoarea potrivita!
Culoarea parchetului trebuie aleasa in functie de incaperea in care va fi montat, dar si de dimensiunile acesteia.
Astfel, pentru camerele de dimensiuni reduse, se recomanda alegerea unei pardoseli in culori deschise, cu un model simplu. Acesta va da impresia unui spatiu mai mare.
De asemenea, in spatiile mai largi, cu putine piese de mobilier, un parchet mai inchis la culoare si cu un model complex va imbraca frumos camera.
In dormitor opteaza pentru nuante calde, care sa se asorteze cu mobila si zugraveala, oferind o atmosfera calda si intima acestei incaperi.
Pentru camera de zi poti alege, de asemenea nuante neutre sau deschise, pentru a crea un cadru primitor si elegant. Nuantele medii pot da livingului tau un aspect rustic, in timp ce nuantele inchise ofera un aspect sofisticat si stilat.
2. Alege tipul de parchet potrivit nevoilor tale!
Atunci cand alegi un tip de pardoseala pentru casa ta trebuie sa ai in vedere resursele banesti de care dispui, dar sa preconizezi si traficul la care va fi supus.
Astfel, parchetul din lemn masiv este avantajos pentru ca izoleaza foarte bine termic, este rezistent in timp, nu retine praful si mucegaiul si este mai usor de curatat. Totusi, un astfel de parchet necesita ocazional o raschetare si aplicarea unui strat de finisaj pentru improspatarea aspectului. In plus, parchetul din lemn masiv iti mult mai repede dimensiunile in functie de umiditatea din camera.
Parchetul laminat reprezinta o alternativa buna si moderna la parchetul din lemn masiv. Este ieftin datorita faptului ca e realizat din conglomerate lemnoase (rumegus) si mai usor de instalat datorita prefinisarii. In plus, pentru ca este alcatuit din mai multe straturi, nu apar problemele specifice de stabilitate dimensionala, existente in cazul parchetului din lemn masiv.
Tot ca un avantaj, spre deosebire de acesta din urma, parchetul laminat nu se rascheteaza si nu se refiniseaza. De asemenea, el permite instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala. Parchetul laminat este recomandat mai ales familiilor cu copii mici, animale de companie sau celor care obisnuiesc sa primeasca des musafiri sau sa organizeze petreceri in propriul apartament.
La capitolul dezavantaje, se poate mentiona o calitate mai scazuta a izolarii - termice si fonice - si faptul ca are o suprafata mata care, in timp, se va accentua mai ales in zonele de trafic intens.
Parchetul stratificat: Printre avantajele de care beneficiaza se numara faptul ca este foarte bine uscat, iar dispunerea perpendiculara a straturilor nu-i permit sa lucreze in timp. Dupa ani de folosire, stratul de uzura poate fi slefuit. Are un aspect elegant, asemanator celui din lemn masiv, putand fi lacuit dupa preferinte.
De regula, parchetul stratificat se achizitioneaza direct lacuit, dar suporta ulterior inca o lacuire, daca se doreste. Este mai rezistent la umiditate decat parchetul din lemn masiv si la fel de rezistent la zgarieturi ca acesta. Se preteaza pentru incaperi elegante (camere de zi, dormitoare) atat la bloc, cat si la case