Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Aitoliko-Grecia
1.201 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pyrgos-Grecia
1.672 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul Paros Grecia
225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mytilini-Grecia
1.392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Micene Grecia
431 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1.Insula Samos - Grecia
1.975 vizite - 0 comentarii
adaugat de tita
 
03:33
  Hydra Grecia imagini din port / top 10 insule Grec
2.898 vizite - 2 comentarii
adaugat de camil
 
  Olympos -Insula Karpathos din Grecia
677 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Asos Grecia
574 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chios-oras in Grecia
971 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Abdera-Grecia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.04.2016  Adauga la favorite 300 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Abdera (Άβδηρα, in pronuntie neogreaca: Avdira) este actualmente o comuna (κοινότητα / kinotita) din nordul Greciei, in regiunea (περιφέρεια / periferia) Macedonia de Est si Tracia.

Incepand de la 1 ianuarie 2011, dupa ultima reforma administrativ-teritoriala din Grecia („planul Kallikratis"), acelasi nume este purtat si de alte doua diviziuni administrative imediat supraordonate comunei Avdira: „unitatea municipala" (δημοτική ενότητα / dimotiki enotita) din care face parte si respectiv „municipalitatea" (δήμος / dimos) al carei centru istoric este.
Numele actual al localitatii (si al unitatilor administrative omonime) reprezinta o reluare a denumirii antice a orasului grecesc Abdera (infiintat in sec. VII i.Hr., pe coasta meridionala a Traciei, de catre colonizatori ionieni din Asia Mica), ale carui ruine au fost descoperite in apropiere. Acest nume a fost recunoscut oficial prin actul de constituire a comunitatii Avdira, din 1924. Denumirea sub care era cunoscuta anterior aceasta asezare - folosita in perioada dominatiei otomane (sec. XVIII-XX) - era „Bulustra".[1] Spatial, localitatea moderna si orasul antic sunt despartite de o distanta de aprox. 6 km. Temporal, insa, ele sunt separate de o perioada de peste cincisprezece secole, in care denumirea antica nu a mai fost utilizata. Dupa distrugerea cetatii antice (sec. IV d.Hr.), pe acest loc a supravietuit doar o mica asezare intarita, atestata in izvoarele bizantine (sec. IX-XIV) sub numele de „Polystylon", toponimic care sta probabil si la originea denumirii „Bulustra".

Numele antic are, in limba greaca, forma de neutru plural (τὰ Ἄβδηρα), dar sunt atestate si forme alternative (τὸ Ἄβδηρον, ἡ Ἄβδηρα). In limba latina, el a fost utilizat atat in forma de neutru plural (Abdēra, -ōrum), cat si in forma de feminin singular (Abdēra, -ae). Aceasta ultima forma s-a incetatenit, fiind resimtita ca mai fireasca, prin analogie cu majoritatea numelor de orase din latina – si s-a transmis in limbile moderne. In limba romana, forma traditionala este aceea mostenita pe filiera latina (Abdera, genitiv: Abderei) si urmeaza pronuntia „erasmica" a limbii grecesti.

In pronuntie neogreaca, numele actual al localitatii este Avdira (accentuat pe silaba initiala). Aceasta este si transliterarea oficiala folosita in Grecia si in sistemul ISO. Totusi, majoritatea limbilor moderne, inclusiv romana, continua sa utilizeze formele istorice ale numelui, incetatenite prin traditie (a se vedea, de pilda, in franceza, „ Abdere"). Aceasta uzanta reprezinta totodata si o recunoastere implicita a continuitatii dintre orasul antic si localitatea moderna (care a fost dealtfel si intentia de baza urmarita prin rebotezarea comunei actuale cu numele antic).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.