Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost ridicata in Bazinul Hategului, din ordinul imparatului Traian, la aproximativ 8 kilometri distanta de celebra trecatoare Tapae, acolo unde s-au purtat de-a lungul timpului sangeroase batalii intre daci si romani. Ulpia a fost construita la aproximativ 40 de kilometri distanta de cealalta Sarmizegetusa, Regia, fosta capitala a regatului dac condus de Decebal.
A fost o cetate cu o suprafata de peste 32 de hectare, de forma unui patrulater cu laturile rotunjite si care era strabatuta de doua drumuri principale care traversau intreg orasul. O populatie numeroasa traia intre zidurile groase ale cetatii, dar se stie ca un numar insemnat de autohtoni locuiau si in asezarile civile din apropiere. Capitala a provinciei romane, de o importanta strategica deosebita, Ulpia Traiana avea numeroase cladiri administrative, vile si case superbe, temple pe masura, Piete impresionante, terme si nu in ultimul rand, un amfiteatru impresionant, ale carui ruine pot fi admirate si astazi.
Pe aici au trecut multi imparati romani (de pe urma lor au ramas monumente ridicate in cinstea lor) de la Traian, la Hadrian, la Marc Aurelius, Severus Alexander sau Gordian III. Dupa o perioada de maxima inflorire, dupa anul 271 d.H (Aurelian decide sa isi retraga administratia si armata din Dacia) orasul decade treptat pana la distrugerea sa definitiva din secolul V.
Filmul Ulpia Traiana prezinta in detaliu fiecare obiectiv arheologic, care poate fi vizitat astazi, incepand cu Amfiteatrul, Zona Sacra cu ale sale Temple inchinate zeilor Liber Pater, Domnus si Domna, Aesculap, Hygia, Marele Zeu, Silvanus si nu in ultimul rind cel al Zeitei Nemesis, aflat chiar langa arena gladiatorilor.