Ficatul marit, care se mai numeste si hepatomegalie, reprezinta o crestere in dimensiuni a ficatului, indiferent de cauza. In unele cazuri, atat ficatul cit si splina se maresc simultan numindu-se hepatosplenomegalie. Ficatul este unul dintre organele tractului digestiv care contribuie la procesele de digestie si realizeaza si multe alte functii esentiale. Aceste functii includ productia bilei care ajuta la digestia anumitor alimente; participa la formarea unor substante importante, cum ar fi hormonii; eliminarea toxinelor din sange, inclusiv a medicamentelor, alcoolului si drogurilor; controlul depozitelor de grasimi si a productiei si eliberarii colesterolului.
Ficatul marit fara alte simptome nu este observat. O persoana nu poate simti in mod normal ca are ficatul marit. In schimb, este uneori descoperit de medic in cursul unui examen clinic. In mod normal, marginea ficatului iese la suprafata chiar la marginea inferioara a coastelor (cutiei toracice); este subtire si ferma si nu poate fi simtita decat la unele persoane in timpul unui inspir profund. Chiar daca persoana realizeaza un inspir profund, un ficat marit poate fi palpat sau nu de catre medic.
Cresterea ficatului apare de obicei ca urmare a unor afectiuni hepatice legate de consumul excesiv de alcool, insuficienta cardiaca congestiva, boala depozitelor de glicogen, hepatita virala, cancer hepatic si statoza hepatica (ficat gras).
Mai poate fi produsa de o mare varietate de alte boli, cum ar fi mononucleoza