Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mauritania:-Chinguetti
146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Atar -Mauritania
171 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zona turistica Montpesa
125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gdansk, orasul vechi,Polonia
12 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Winterthur-Elvetia
1.661 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul subteran din Capadocia - Turcia
1.299 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  FILM DOCUMENTAR "PANCIU TURISTIC"
124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Walnut, California
1.029 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tulcea
1.316 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De Witt, Arkansas
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Chinguetti - "orasul bibliotecilor"

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.03.2016  Adauga la favorite 453 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nisipul Saharei a inghitit aproape in totalitate orasul fantoma Chinguetti, ce era in secolul al XIII-lea un punct de comert important din Vestul Africii. Izolat de lume, orasul detine una dintre cele mai vechi minarete ale lumii islamice, iar moscheea locului este simbolul Mauritaniei. In bibliotecile de sub dunele de nisip se ascund unele dintre cele mai rare carti din lume, printre ele numarandu-se importante texte ale Coranul
Chinguetti a fost odata un prosper oras medieval, casa pentru 20,000 de oameni si important centru unde oameni din jurul lumii veneau sa studieze stiinte, religie, drept, medicina, matematica si astronomie. De asemenea, era unul dintre locurile in care oamenii aflati in pelerinaj catre Mecca se opreau. Cu timpul a devenit unul dintre cele sapte orase sfinte ale Islamului, supranumit „Orasul Bibliotecilor". Odata cu trecerea maurilor nu au mai ramas din oras decat strazi din nisip tasat si case din pamant
In ciuda tuturor acestor ruine triste, in spatele peretilor care isi plang grandoare de altadata, stau peste 6.000 de carti, unele pastrate intregi inca din secolul al IX-lea. Pana in 1950, Chinguetti era casa a peste 30 de biblioteci si librarii, dar seceta severa a obligat locuitorii sa paraseasca definitiv zona, luand cu ei si cartile trasmise din generatie in generatie. Astazi mai exista totusi zece astfel de biblioteci, care raman deschise pentru oamenii de stiinta care trec si viziteaza orasul abandonat, dar in special pentru turistii care vin special pentru a vedea nepretuitele texte si a experimenta ospitalitatea mauritana.



Cartile scrise pe piele de gazela si protejate de piele de capra sunt unele dintre cele mai importante manuscrise islamice din lume, care au subeicte diverse, precum religia, stiinta si literatura. Cea mai bogata bilbioteca contine cea mai importanta colectie din vechiul cartier si este considerata de asemenea si cea mai veche biblioteca a Islamului. Cele 1600 de carti sunt depozitate in dulapuri de fier, si in ciuda locatiei neprimitoare, biblioteca arata ca un cabinet administrativ.

O alta biblioteca ce inca supravietuieste in Chinguetti s-a pastrat ca intr-o capsula a timpului in perioada medievala, cartile fiind asezate in rafturi de carton, vulnerabile elementelor daunatoare. Chinguetti are unul dintre cele mai nefavorabile medii pentru pastrarea manuscriselor antice, fiind victima unui climat schimbator, ce cauzeaza inundatii de sezoniere si frecvente furtuni de nisip.



Pastrarea artefactelor implica adapostirea lor de intemperii, limitarea contactului cu lumina si praful. Dar pentru cei cativa locuitori ramasi, turismul reprezinta singura sursa de venit, iar bibliotecile sunt obligate sa ramana deschise pentru a a atrage turisti. UNESCO a recunoscut statutul orasului si l-a adaugat pe lista locurilor de patrimoniu mondial.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.