O simpla plimbare poate face minuni, cu conditia sa fie ceva ce faci in mod constant. Pe de alta parte, extractele din copaci si plante care cresc in padure te ajuta si ele sa iti mentii sau sa-ti restabilesti sanatatea.
Padurile, in general, sunt generatoare de oxigen natural, o adevarata sursa de sanatate, nu numai pentru cei cu boli de plamani, ci pentru orice alta problema, inclusiv stres, nevroze sau boli de inima. Ajuta la activarea celulelor NK, acelea care au functia de a distruge celulele tumorale si de a inlatura virusii din organism.
► Padurile de stejar sunt energizante, fiind de ajutor, in special, celor cu probleme cardiovasculare. Douazeci de minute de plimbare zilnica ajuta la normalizarea circulatiei sangvine, scad tensiunea arteriala si previn infarctul. Persoanele cu astfel de probleme ar trebui sa evite insa padurile de pin, mai ales in mijlocul verii, pentru ca acestea au un efect negativ, mai ales in perioada in care vegetatia ajunge in punctul maxim de dezvoltare. Stejarul este si datator de energie, pentru cei care sufera de oboseala cronica.
► Padurile de pin si cele de brad sunt benefice, in schimb, celor cu boli respiratorii. Totodata, sunt indicate in caz de nevroze, inducand calmul. Pentru rezultate vizibile, ar trebui sa petreci trei saptamani in zone cu paduri de brad sau pin si sa faci plimbari zilnice.
► Padurile de mesteacan sunt indicate mai ales in problemele femeilor si sunt un adevarat remediu impotriva crizelor de anxietate.
► Teiul are efecte linistitoare si scade tensiunea.
► Salcia te scapa de migrene si te relaxeaza.
► Plopii au actiune energizanta.
Siropul de brad, antistres
Exista si numeroase remedii pe care padurea ni le ofera. La indemana poate fi siropul din muguri de brad, excelent pentru calmarea tusei si rezolvarea virozelor repiratorii. Mai este recomandat in perioade foarte stresante si ca diuretic. Se prepara dupa cum urmeaza: se curata mugurii de codite, se spala si se pun intr-o oala smaltuita. La un kilogram de muguri se adauga doi litri de apa si se fierb in jur de o ora, pana se inmoaie bine. Se ia de pe foc si se lasa oala acoperita 24 de ore la temperatura camerei. Sucul se strecoara prin tifon dublu, presand mugurii, ca sa se scurga tot lichidul. La un litru de suc, se va pune un kg de zahar. Se beau 4-6 linguri de sirop pe zi, la nevoie.
FRUCTELE DE PADURE, DELICIOASE sI SANATOASE
Fructele de padure sunt si ele un adevarat izvor de sanatate. Catina, macesele si zmeura au un continut ridicat in vitamina C, activand natural imunitatea organismului. Extractul din mladite de mur este de ajutor in problemele varstnicilor (artroza, osteoporoza, decalcifiere, dureri osoase si articulare, ateroscleroza), dar si in probleme feminine (fibromul uterin, mastoza fibrochistica si tulburarile de ciclu menstrual). Extractul din mladite de maces are actiune antiinflamatoare si antialergica. Este vitaminizant si, totodata, un remediu in problemele aparatului respirator. Zmeurul este o planta care nu ar trebui sa lipseasca femeilor. Extractul din mladite de zmeur regleaza secretia hormonala ovariana, este eficient in fibrom uterin, chist ovarian, regleaza ciclul menstrual si previne sindromul premenstrual.