Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Secrete :Al 2-lea Razboi Mondial - Operatiunea Pastorius
2.199 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Invazia turca in Cipru si divizarea insulei in 1974
1.335 vizite - 0 comentarii
adaugat de irina
 
  Batalia de la Kursk
4.082 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marturii si secrete despre Pearl Harbour
573 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Fallujah - Irak 2004 / Documentar 60 min
592 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Moartea Iugoslaviei - Documentar BBC / Partea 3/6
4.254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum a fost ucis Osama bin Laden
576 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Operatiunile secrete ale Mossad-ului
1.210 vizite - 0 comentarii
adaugat de pache
 
  Operatiunea Market Garden-Batalia pentru Arhem
1.558 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Criza Canalului de Suez - Reactia engleza
1.762 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Operatiunea Entebbe - Un comando la superlativ

 
 
 
 
 
Adaugat de pache 19.03.2016  Adauga la favorite 2.300 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Este vorba de cea mai faimoasa operatiune de comando savarsita cu succes din toata istoria confruntarilor armate moderne. Totodata, este operatiunea temerara pe baza careia fortele speciale Sayeret Matkal ale statului Israel au fost recunoscute la nivel international in randul celor mai bune trupe de comando din intreaga lume.

Zborul 139 si destinul sau zbuciumat

Ceea ce parea un zbor de rutina pentru un numar de 248 pasageri care asteptau sa ajunga la Paris, s-a transformat in cosmarul vietii lor la doar 7 minute de la decolarea avionului din aeroportul din Atena. Exact in acel moment, zborul 139 al unei aeronave de tip Airbus A300, apartinand Air France, era deja luat in tinta unei brigazi armate din cadrul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei in razboiul necontenit al acesteia cu statul Israel.

La bordul aeronavei erau deja patru teroristi, trei barbati si o femeie. Dintre acestia doi barbati palestinieni erau membri militanti ai Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei. Ceilati doi, erau un barbat si o femeie de nationalitate germana, membri fondatori ai unei organizatii teroriste de extrema stanga, intitulata Brigazile Revolutionare.

Obiectivul teroristilor tintea eliberarea unui numar de 53 detinuti palestinieni, 40 dintre acestia fiind inchisi in Israel si 13 in Franta. Teroristii au anuntat ca in cazul neindepliniriri cererii, vor executa imediat toti cei 94 cetateni israelieni de la bordul aeronavei. Prin urmare, au deturnat avionul fortandu-l sa aterizeze la Benghazi, Libia, pentru realimentarea cu combustibil.

In decursul realiementarii, o pasagera insarcinata a mimat o pierdere a sarcinii, reusind astfel sa-i induplece pe rapitori sa o elibereze. Ulterior, informatiile oferite de pasagera s-au dovedit deosebit de importante pentru succesul operatiunii lansate de autoritatile israeliene. La bord, pasagerii nu stiau care le va fi soarta, sau unde va fi destinatia finala a avionului. In tot acest rastimp, cei patru teroristi au batjocorit si amenintat permanent cetatenii israelieni.

Noaptea se lasase demult, iar avionul a aterizat in final intr-un mic aeroport pierdut in ceea ce parea a fi jungla Africii. Era ora 3:15 noaptea, iar avionul se oprise pe aeroportul Entebbe, langa Kampala, capitala Ungandei, tara din Africa Centrala condusa pe atunci de sinistrul dictator Idi Amin Dada. Pentru pasageri, aveau sa urmeze alte ore de chin si temeri, deoarece au fost tinuti de teroristi inca 9 ore in aeronava deja aterizata.

Inarmati cu grenade si celebrele pistoale automate AK47, teroristii au mai asteptat cate va ore sosirea unui elicopter. Din el a coborat silueta impozanta si imbracata intr-un costum de camuflaj, a lui Idi Amin. In spatele lui, pasea mandru si imbracat intr-o uniforma asemanatoare, fiul sau de doar 8 ani...

Hilara pereche insotita de cateva garzi de corp s-a urcat in avionul deturnat, unde Idi Amin a exclamat vesel „Shalom, Shalom", dupa care le-a spus pasagerilor israelieni ca vor fi eliberati imediat ce statul evreu va indeplini cererile teroristilor.

Atacul. Singurul plan

In timp ce toate agentiile de stiri, ziarele si televiziunile de pe mapamond relatau despre deturnarea zborului 139, lumea intreaga astepta cu sufletul la gura raspunsul atoritatilor israeliene, precum si deznodamantul incidentului.

Statul evreu nu intentiona sa renunte la politica sa simpla dar eficienta in negocierile cu teroristii, anume „Nu se negociaza cu teroristii". Istoria recentului stat evreu le demonstrase israelienilor ca grupurile extremiste inteleg si respecta doar doi factori: Forta si Frica!

Si astfel, la Tel Aviv se punea la cale cea mai indrazneata operatiune de comando imaginabila. Colonelul Ehud Barak, pe atunci comandant adjunct al Serviciului Secret Militar si comandant al Fortelor de Interventie Speciala Sayeret Matkal, a convocat o sedinta de urgenta cu toti expertii israelieni in contra-terorism.

Atunci s-a hotarat in premiera in istoria militara a lumii, trimiterea unei misiuni de comando, care sa elibereze toti ostaticii intr-un teritoriu ostil situat la peste 4.000 kilometri distanti de Israel, odata cu intoarcerea in siguranta atat a ostaticilor, cat si a trupelor de interventie speciala.

Pistolul mitraliera de fabricatie israeliana, marca „Galil" Pistolul mitraliera de fabricatie israeliana, marca „Galil"

Pe data de 29 iunie 1976 la ora 15:30, teroristii isi faceau cunoscute cererile de la microfoanele postului national de radio al Ugandei. In afara de eliberarea prizonierilor respectivi, teroristii mai cereau in plus suma de 5 milioane USD, toate cererile lor trebuind solutionate pana in data de 1 iulie, altfel urmand executia tuturor ostaticilor evrei.

In scurt timp terorisii au facut trierea ostaticilor, fortandu-i pe cei de origine evreiasca (unii dintre ei supravietuitori ai lagarelor de exterminare naziste) sa intre intr-o camera separata din cladirea aeroprotului. Inapoi in Israel, ziua de 30 iunie debuta cu mai multe variante de salvare prezente deja pe biroul lui Itzak Rabin, Prim ministrul statului Israel. Nici unul nu parea convingator, iar diplomatia israeliana facea eforturi mari pentru a-l convinge pe Idi Amin sa-i aresteze pe teroristi.

Eliberati restul pasagerilor, opriti toti israelienii!

La sfarsitul zilei de 30 iunie, teroristii au decis eliberarea unui numar de 47 ostatici de religie crestina care au primit voie sa se intoarca la Paris cu primul zbor disponibil. Acolo au fost intampinati de membrii familiilor precum si de ofiteri din cadrul serviciilor secrete franceze si israeliene, care aveau nevoie urgenta de informatiile oferite de acestia.

La inceputul zilei de 1 iulie, teroristii au decis eliberarea si celorlalti 101 ostatici non-evrei care au parasit de asemeni Entebbe cu destinatia Paris.

Cei 94 de ostatici evrei au erau tinuti in continuare captivi, fiind mereu sub amenintarea mortii. In Tel Aviv, dupa discutii aprinse, s-a luat in final decizia trimiterii unei unitati de comando care sa elibereze ostaticii. Cei mai buni soldati din Sayeret Matkal, unitatea de elita a comandourilor israeliene, au fost selectati pentru misiune.

Turnul de control al aeroportului Entebbe din Uganda Turnul de control al aeroportului Entebbe din Uganda

Pilotii si parasutistii de elita erau condusi de legendarul deja, locotenent colonel Yonatan (Yoni) Netanyahu, detasat la conducerea a ceea ce istoria va numi Operatiunea Fulgerul. Inca de dinainte de decizia luata la Tel Aviv, unitatea speciala a lui Netanyahu se antrena continuu intr-o cladire construita urgent cu forma si caracteristicile corpului de aeroport din Entebbe unde erau detinuti pasagerii evrei.

Acolo, in acel perimetru, soldatii de elita ai Israelului spargeau usi, escaladau cladiri si impuscau sute de tinte mobile, intr-un scenariu de antrenament conceput astfel incat sa fie cat mai fidel situatiei reale pe care aveau sa o infrunte in Uganda.

Eficienta in actiune!

Spre surpriza ugandezilor si a teroristilor care se asteptau ca statul evreu sa porneasca negocieri, in toiul noptii urmatoare un numar de 4 avioane militare de transport de tip Hercules C130 plecau pe nestiute din Israel cu destinatia Uganda. Primul transporta 29 de soldati din unitatea Sayeret Matkal si alti 52 de parasutisti.

Transporta de asemenea o limuzina neagra marca Mercedes, asemanatoare cu vehiculul personal al lui Idi Amin, precum si alte jeep-uri Land Rover identice cu cele in care se deplasau garzile personale ale dictatorului ugandez. Aeronava numarul doi transporta alti 17 parasutisti, doua jeep-uri cu armament atasat si un altul care continea aparatura de transmisie si comunicare.

Oamenii din al doilea avion aveau de asemenea misiunea de a distruge micul contingent de avioane MIG de pe aeroport care ar fi putut sa-i urmareasca si sa-i atace in momentul intoarcerii in Israel.

Al treilea avion Hercules transporta un numar de 30 de membri ai altor unitati speciale, precum Sayeret Golani care trebuiau sa asigure securitatea perimetrului operational, alaturi de un vechicul de transport al ostaticilor.

Ultima aeronava militara transporta o echipa medicala , alte doua vehicule, plus o mica echipa de 17 agenti de securitate. Pentru succesul operatiunii, soldatii din Sayeret Matkal purtau uniforme de camuflaj identice cu cele ale garzilor lui Idi Amin, donate de partea franceza, fiind inarmati cu pistoale mitraliera AK-47 chinezesi, precum ale garzilor. Pana si fetele si mainile si le vopsisera astfel incat sa para soldati africani de la distanta. Invatasera si cateva cuvinte uzuale in limba swahili.

Totul era gata pregatit. Primul avion a aterizat fara probleme, iar parasutistii israelieni au asigurat pista cu lumini de urgenta, astfel incat restul flotilei sa aterizeze in siguranta. Scenariul mergea foarte bine, trapa avionului s-a deschis si din ea a tasnit in tromba limuzina ornata cu steaguri ugandeze si jeep-urile militare. La 250 metri de terminalul unde erau detinuti pasagerii, convoiul de comando a fost oprit de doi soldati ugandezi pentru o verificare de rutina.

Comandantul Netanyahu l-a neutralizat rapid cu un pistol cu surdina pe unul dintre ei. Celalalt a apucat sa traga un glonte inainte sa fie ucis de restul comandoului. Din nefericire, elementul surpriza fusese pierdut. Cu toate acestea vehiculele israelienilor s-au indreptat in tromba spre cladire. Netanyahu a ordonat instantaneu asaltul cladirii. Focurile de arma s-au auzit, o parte din garzile ugandeze fiind ucise pe loc, iar restul retragandu-se in debandada. Inauntru, teroristilor palestinieni si germani nu le venea sa creada ce se intampla, crezand ca ugandezii si-au pierdut mintile si au inceput nu doar sa se impuste intre ei, ci sa-i atace si pe ei.

Trupele speciale de parasutisti israelieni in timpul unei aplicatii (Foto: Shutterstock.com)Trupele speciale de parasutisti israelieni in timpul unei aplicatii

Metoda camuflarii israelienilor functiona perfect. Unul dintre teroristi a tras o rafala haotica de automat prin fereastra. Replica israelienilor i-a sfartecat imediat trupul. Dar tirul sau dezordonat apucase sa faca o victima. Una importanta. Comandantul Netanyahu cazuse la pamant.

A doua unitate de comando si-a facut aparitia, ucigand rapid cei 7 teroristi din camera ostaticilor, precum si toti soldatii ugandezi care incercau sa-si asigure pozitii si sa deschida focul pana la sosirea grosului armatei ugandeze.

Soldati israelieni sarbatorind Hanuka in transee (Foto: Shutterstock.com)Soldati israelieni sarbatorind Hanuka in transee

In camera ostaticilor panicati care nu stiau ce se intampla, soldatii mascati in africani si cu uniforme ugandeze, au strigat in ebraica la megafoane:
„Toata lumea sa se intinda jos. Sunteti in siguranta, suntem soldati din trupele speciale israeliene sosite sa va elibereze" !

Muki Betser, comandantul adjunct a transmis radio din terminal ca ostaticii au fost asigurati, iar echipa de interventie intacta, fara pierderi.
„Comandantul Netanyahu a fost ucis in misiune", a venit replica seaca de la capatul firului.

Unitatea a preluat rapid trupul comandantului lor si a inceput sa imbarce ostaticii eliberati, odata cu trupurile celor 4 teroristi ucisi spre al patrulea avion Hercules. Soldatii din unitatea Sayeret Golani formau un adevarat tunel de paza pentru imbarcarea in siguranta a pasagerilor, atenti la orice posibila miscare inamica. In restul aeroportului, parasutistii israelieni trageau cu aruncatoarele de rachete in flotila de MIG-uri de la sol. Toate avioanele de lupta ale Ugandei au fost incendiate si distruse in doar cateva minute...

Deznodamant fericit

In cele doar 99 minute petrecute la sol, pe teritoriul ugandez, misunea de comando israeliana a reusit ceea ce spera o intreaga natiune si nu numai. Planul teroristilor a fost distrus, iar Idi Amin ramasese prada rusinii, furiei si nelinistii.

Pentru acest crud dictator, Operatiunea Entebbe s-a dovedit a fi inceputul sfarsitului domniei sale asupra Ugandei. Oamenii din cele patru avioane Hercules tocmai transmisesera terorismului un mesaj clar din partea Israelului. Statul evreu nu va ezita niciodata sa-si trimita cei mai buni soldati in orice colt al lumii pentru a-si salva cetatenii.

Cifrele intregii operatiuni indicau moartea unui singur soldat evreu, comandantul Yoni Netanyahu, 5 alti soldati evrei fiind usor raniti, 10 ostatici raniti, alti 4 ostatici ucisi inainte de teroristi, 7 teroristi ucisi, aproximativ 45 soldati ugandezi ucisi si un numar necunoscut de raniti ugandezi, plus distrugerea a 11 avioane de tip MIG 21.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.