Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cine NU ar trebui sa ia magneziu
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regim alimentar in boala Crohn
78 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boala arteriala periferica
414 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dementa, boala crunta a creierului
459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boala lui Biermer
990 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  BOALA CARE MACINA OASELE
47 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sindromul Cotard,
1.475 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Polimialgia reumatica
1.398 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lupus si legatura speciala cu Vitamina D.
410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boala pe care o poti face daca nu te speli pe dinti
241 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Boala lui Addison,

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.03.2016  Adauga la favorite 1.695 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Boala lui Addison este o afectiune destul de rar intalnita, dar care are consecinte deloc de neglijat. Mai exact, boala lui Addison reprezinta o insuficienta suprarenala lenta si poate aparea la orice varsta, insa cel mai des intalnita a fost la grupa de varsta 30 -50 de ani.

Boala Addison - Generalitati

Afectiunea se instaleaza in momentul in care glandele suprarenale secreta cantitati insuficiente de hormoni. Un hormon extrem de important pentru functionarea normala a organismului este cortizolul, acesta actionand asupra majoritatii organelor.

Altfel spus, cortizolul ajuta organismul sa raspunda la stresul creat in urma diverselor cauze, cum ar fi boli, nasteri sau operatii. Un alt hormonesential este aldosteronul, care ajuta la pastrarea sarii si a apei in organism si la mentinerea tensiunii arteriale. Insa, boala lui Addison apare in momentul in care glandele suprarenale nu produc suficient cortizol.

Sistemul imunitar contribuie la distrugerea unei parti din glanda suprarenala care secreta cei doi hormoni, cortizol si aldosteron, fapt ce duce la dezvoltarea bolii Addison.

Astfel de distrugeri glandulare pot aparea si in cadrul cancerului, tuberculozei, anumite boli infectioase si tipuri de radioterapie, precum si in cadrul leziunilor la nivelul glandelor suprarenale aparute in timpul sarcinii sau travaliului.

Boala Addison - Simptome

Boala Addison este o boala ce nu apare brusc, ci se dezvolta in timp, fapt care face ca si simptomele sa apara destul de lent. Printre simptomele cele mai des intalnite se numara si scaderea si chiar lipsa poftei de mancare, pierderea masiva in greutate, oboseala si slabiciune musculara, dar si durerile abdominale, diaree, greata, varsaturi, senzatie de ameteala, dificultati de concentrare si tremur.

Criza Addisoniana

Simptomele Bolii Addison nu identificate decat odata cu aparitia crizei Addisoniene - cauzata de un factor de stres. In criza Addisoniana tensiunea scade brusc, iar persoana isi poate pierde viata.

Criza Addisoniana trebuie tratata in cel mai scurt timp posibil. Acest tip de criza poate fi recunoscuta dupa o serie de simptome, printre care deshidratare, diaree, voma severa, senzatie de lesin, neliniste, confuzie, febra sau chiar pierderea totala a cunostintei.

Addison se asociaza cu bolile tiroidiene


Studiile arata ca una sau mai multe boli tiroidiene se asociaza la majoritatea pacientilor diagnosticati cu Boala Addison. Daca un pacient a primit diagnosticul de Boala Addison, cel mai indicat ar fi sa faca si cateva analize legate de functiile tiroidiene si paratiroidiene.

Persoana in cauza ar putea suferi si de hipo- sau hipertiroidism sau chiar de tiroidita Hashimoto.

Boala Addison - Tratament

In cazul bolii Addison, pacientul va urma un tratament cu medicatie de inlocuire a hormonilor cortizol si aldosteron toata viata.

Boala Addison - Sfaturi

Specialistii recomanda ca pacientii cu Addison sa monitorizeze tensiunea arteriala si simptomele prin vizite periodice la medic.



In cazul in care este identificata o hipertensiune insotita de edeme atunci medicatia trebuie limitata. De altfel poate aparea si o hipotensiune arteriala, ce poate fi usor recunoscuta prin starile de ameteala produse in momentul ridicarii dimineata din pat. In astfel de cazuri se incearca o ridicare cat mai putin rapida.

La fel de indicate sunt si analizele periodice prin care se monitorizeaza nivelele sangvine de sodiu, potasiu si cortizol.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.