Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum sa-ti faci racoare in casa cu bani putini?
98 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Decoratiuni de Craciun pentru camera!
747 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum gandesti culorile intr-un spatiu?
294 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum trebuie sa alegeti cartofii pt.a nu fi toxici
267 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faci bani daca este adolescent
2.072 vizite - 0 comentarii
adaugat de Georgyana87
 
  Cum ingrijim pestii din acvariu
228 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne aranjam bretonul
1.827 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru economisire
551 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cateva notiuni de dresaj
1.296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne taiaem unghiile
1.459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cum alegeti o bona cu bani putini

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.03.2016  Adauga la favorite 787 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Daca pana acum ceva vreme proaspetele mamici puteau sta timp de doi ani in concediul de ingrijire a copilului, mai nou, acestea pot alege intre unul sau doi ani de stat acasa, in functie de situatia financiara. Asadar, intrebarea fireasca ce urmeaza dupa aceasta perioada este: „Cu cine va ramane in continuare copilul, bunici, bona sau cresa?" Antoaneta Istrate (foto), reprezentanta firmei de babysitting Antoanette Services, din Capitala, ne-a spus la ce sa fiti atenti cand va alegeti o bona.

Micutii cu bunici, cei mai norocosi
Bebelusii care pot fi ingrijiti de bunici sunt cei mai norocosi. Cine le-ar putea oferi mai multa atentie si dragoste decat parintii parintilor lor? Si micutii care ajung la cresa se pot considera norocosi, intrucat aceste institutii nu mai fac fata numarului mare de copii. Altii insa vor ramane acasa cu bona in cazul in care nu au o matusa sau o vecina de incredere care sa stea cu ei. „In primul rand, parintii e bine sa stie ca bonele trebuie alese pe categorii de varsta. Nou-nascutul, pana la 1,5 ani, are nevoie de o bona cu experienta maternala, care sa fie modelul bunicutei, adica sa stie sa evalueze situatiile critice si sa ia masuri daca e vorba despre o raceala, diaree sau colici, fara a-i alarma inutil pe parinti", ne-a spus reprezentanta firmei de recrutare bone.

Dupa 2,5 ani se cauta dadace cu studii
Daca cel mic are peste 1,5 ani e recomandat ca bona sa fie de varsta medie, cu studii medii. „Acum incepe perioada in care cel mic invata sa mearga, sa vorbeasca, sa alerge, iar bona trebuie sa-l ajute sa-si formeze vocabularul, sa socializeze si sa se joace. Daca micutul are peste 2,5 ani, profilul bonei este urmatorul: putin mai tanara, eventual sa cunoasca o limba straina sau sa fi fost educatoare ori invatatoare. Atentie insa! Educatoarele nu sunt recomandate pentru nou-nascuti, intrucat ele nu sunt obisnuite sa schimbe scutece. Insa, de obicei, parintii cauta o bona pe o perioada lunga, asa ca, daca o angajeaza de cand cel mic are 8 luni, de exemplu, si vor sa o tina pana ajunge la scoala, e indicat sa opteze pentru persoana de varsta medie, cu studii medii", ne-a mai spus reprezentanta firmei Antoanette Services.

„Nu e nici dusmanul, nici sluga familiei"
In ceea ce priveste disponibilitatea bonei, familia trebuie sa se gandeasca bine inainte de a-i propune un interval orar. „Parintii trebuie sa stie exact cate ore vor ca ingrijitoarea sa stea cu copilul lor, cu o marja de eroare de o jumatate de ora, full-time sau part-time. Bona este un partener. Nu e nici dusmanul, nici concurentul, nici inlocuitorul, dar nici sluga familiei. Trebuie sa se comunice cu ea, iar ea sa se plieze pe nevoile copilului. In plus, daca are mai multa experienta, ea ii poate indruma pe parinti sa faca anumite lucruri sau sa renunte la altele, cum ar fi statul in fata calculatorului ore in sir", ne-a mai declarat Antoaneta Istrate.

Salariul mediu, intre 800 si 1.000 de lei lunar
Salariul mediu al unei bone, pentru un program de opt ore pe zi, de luni pana vineri, este de 800-1.000 de lei. „Fiind firma de recrutare, avem clienti din toate domeniile, si va pot spune ca salariul mediu ajunge cam la 1.000 de lei pe luna. Insa, pentru competentele suplimentare cerute de client, respectiv de parinti, acestia platesc in plus. De exemplu, salariul unei invatatoare, al unei educatoare sau al unui psihopedagog poate ajunge si la 1.400 de lei", a mai adaugat managerul firmei Antoanette Services. Rolul agentiei este de a face selectie, recrutare de bone pentru client in functie de cerintele si bugetul in care se incadreaza acesta. „Daca bona se intelege cu clientul sa faca si alte treburi in casa, ea poate fi platita suplimentar, insa principala sa grija este copilul. Nicio alta activitate nu trebuie facuta in defavoarea acestuia, nici macar calcatul hainutelor sau pregatirea mesei", ne-a mai dezvaluit Antoaneta Istrate.

Cereti referinte persoanelor selectate pe internet
E adevarat ca o firma de recrutare va ajuta sa gasiti persoana potrivita din toate punctele de vedere, mai ales financiar, insa e bine sa stiti ca trebuie sa platiti un comision in acest sens. „Tariful agentiei noastre este echivalentul a 75% din salariul bonei, care se plateste o singura data, iar in cazul in care copilul nu o place sau bona nu face fata cerintelor, ea poate fi inlocuita fara alte costuri in primele doua luni", a mai spus specialista in babysitting.
Daca va hotarati sa cautati bona „pe cont propriu" e bine sa incepeti prin recomandarile prietenilor ori ale cunostintelor. Abia apoi cautati in anunturile din ziare sau intrati pe forumurile de pe internet, unde veti gasi nenumarate oferte. E important insa sa cereti referinte persoanelor selectate de pe internet, mai ales daca au tarife mai mici, sau chiar sa petreceti o vreme cu ele, eventual sa mergeti sa le cunoasteti familia, situatia, sa aflati unde locuiesc.
Pentru siguranta, in ultima perioada, din ce in ce mai multi parinti isi monteaza camere de luat vederi in casa, pentru a supraveghea atat copilul, cat si ingrijitoarea. „Avantajul parintilor care apeleaza la o agentie si nu iau bona «de pe strada» este ca li se pune la dispozitie CV-ul acesteia, dar si analizele medicale si cazierul judiciar valabil", ne-a mai dezvaluit Antoaneta Istrate.

Gradinita plus studenta/pensionara egal ingrijitoare ieftina
In cazul in care aveti un salariu foarte mic si nu va permiteti sa luati o bona cu norma intreaga inscrieti copilul la o gradinita de stat unde nu trebuie sa platiti, si luati-va o bona part-time, care sa il ia pe cel mic de la gradinita si sa stea cu el dupa-amiaza, iar in acest fel veti plati mult mai putin. Daca stiti o studenta si o pensionara, iubitoare de copii, fiti siguri ca acestea sunt optiuni foarte bune. Atentie insa! La gradinitele de stat sunt foarte putine locuri, asa ca trebuie sa faceti cerere din timp, uneori chiar cu un an inainte.
Pentru a plati mai putin bonei va puteti intelege cu mai multi parinti care au copii de aceeasi varsta cu ai dumneavoastra ca sa-i lasati pe cei mici in grija unei singure doamne. De exemplu, daca o bona de varsta medie se incumeta sa aiba grija de trei copii de 4-5 ani, ea poate primi un salariu de 1.200-1.500 de lei, ceea ce inseamna ca fiecare parinte va da 400-500 de lei lunar, situatie in care va fi toata lumea multumita.

Filipinezele, doi in unu

In ultima vreme a luat amploare moda bonelor filipineze. Nu doar vedetele, ci si oamenii obisnuiti apeleaza la acestea. „Bona filipineza este impecabila si confortabila. Munceste mult pe bani putini, face absolut totul, dar la sfarsit parintele nu va avea un copil european, cu personalitate", a spus reprezentanta Antoanette Services. De obicei, bonele filipineze fac si menajul, deci veti plati un singur salariu pentru doua servicii, cuprins de obicei intre 300 si 500 de euro. Problema este ca aceste bone nu au unde sa stea, asa ca s-ar putea sa fiti nevoiti sa le si gazduiti.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.