Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum sa crosetezi un pulover pentru bebelusi
401 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum construim o pestera de zapada
2.014 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa facem sa ne incadram in bugetul pe care il avem
1.402 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa facem tivul la pantaloni
8.672 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faceti lipici acasa
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faci un imprimeu
1.031 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faceti ornamente de Craciun cu poze
2.169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faci un detector de miscare
2.013 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  21 DE HACK-URI COOL PENTRU O SARBATOARE DE PASTI
445 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faci un trandafir dintr-un servetel
1.034 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Cum sa faceti economii la transport

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.03.2016  Adauga la favorite 453 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Sunteti nerabdatori sa vina vara si sa plecati in concediu? Atunci ar fi cazul ca puneti ceva mai multi banuti deoparte, intrucat litrul de benzina a „sarit" peste 5 lei, iar specialistii prognozeaza ca pretul va creste in continuare. Asta nu inseamna neaparat sa renuntati la confortul personal, dar trebuie, cel putin, sa tineti cont de cateva sfaturi pentru a iesi mai ieftin la transport.

Renuntati la obiceiul de a merge cu masina personala la serviciu
Strangeti „cureaua" inca de pe acum daca vreti sa ingreunati pusculita. Pentru inceput ar fi bine sa renuntati la obiceiul de a merge cu masina personala la serviciu. Spre exemplu, daca distanta pana la locul de munca este de 15 km, asta inseamna ca parcurgeti zilnic 30 km dus-intors, fara sa punem la socoteala si eventualele drumuri suplimentare. Asadar, pentru un consum mediu de 7 litri la 100 km, spre exemplu, inseamna ca zilnic „ardeti" cel putin 2,1 litri de benzina, ceea ce inseamna peste 10 lei. Desigur, pretul benzinei depinde de tipul de combustibil pe care-l utilizati si de firmele de la care alimentati, dar si de consumul masinii. Oricum, lunar se duc circa 300 de lei pe benzina, asta in conditiile in care nu mai faceti nicio excursie in week-end.

Viteza constanta inseamna consum mai mic
In cazul in care masina va este totusi indispensabila, puteti economisi astfel: pastrati viteza constanta, mentineti masina in cea mai inalta treapta de viteza posibila, pentru ca daca supraturati motorul acesta consuma mai mult, nu accelerati si nu franati brusc si pastrati masina cat mai aerodinamica, indepartand suporturile de biciclete sau portbagajele suprapuse. De asemenea, va puteti „cupla" cu mai multi colegi sau chiar prieteni daca aveti de parcurs acelasi traseu zilnic, si atunci banii de benzina se vor imparti la patru sau la cinci. Asta inseamna ca veti da pe benzina 60-75 de lei lunar, fata de 300 de lei, cat ati fi scos din buzunar daca ati fi calatorit singur.

Abonamentul, mai avantajos decat biletele
Cel mai economic este sa apelati la mijloacele de transport in comun, chiar daca uneori e posibil sa ajungeti putin „sifonati" la destinatie. Metoda cea mai avantajoasa este sa va faceti abonament, nu sa circulati cu bilete. In Bucuresti, spre exemplu, un abonament RATB, pe toate liniile, pentru o luna, este 50 de lei. Daca insa circulati cu bilete, si intr-o zi trebuie sa faceti trei-patru drumuri in oras, va costa dus-intors 7,8 lei pentru trei calatorii sau 10,4 lei pentru patru.

Bicicleta va duce la destinatie gratis
Daca stati foarte prost cu banii, dar aveti o conditie fizica buna sau vreti sa slabiti, puteti opta pentru bicicleta. Aceasta costa cateva sute de lei, investitie care se va amortiza in scurt timp, deoarece nu veti mai plati nimic apoi pe transport. O alta varianta ar fi un scuter, deoarece acesta consuma mult mai putin decat o masina. In cazul in care locuiti aproape de locul de munca optati pentru mersul pe jos. Cativa kilometri parcursi pe zi va vor ajuta sa aveti o sanatate de fier.

Taximetristii trebuie sa aiba autorizatia la vedere
In situatia in care aveti munca de teren sau trebuie sa apelati neaparat la un taxi pentru a ajunge rapid dintr-un loc in altul in timp scurt, este foarte important sa cititi cu atentie inscriptia cu tariful indicat pe portiera. Preturile incep de la 1,39 lei/km, insa cele mai multe companii de taximetrie si-au exprimat dorinta in ultima vreme de a majora si ele preturile, punand decizia lor pe seama cresterii pretului benzinei. Fiti insa cu mare bagare de seama, pentru a nu plati mai mult! Taximetristii trebuie sa aiba autorizatia la vedere, iar la pornirea motorului atentionati soferul sa porneasca aparatul de taxat, ca sa nu aveti o surpriza mai apoi. Sunt extrem de cunoscute cazurile unor persoane care au fost nevoite sa plateasca pentru o cursa de cativa kilometri aproape o suta de lei.

Companiile low-cost ofera tarife la jumatate
Fie ca planuiti vacanta in tara, fie in strainatate, e important sa stiti ca autocarele, dar si companiile aeriene, au reduceri in anumite perioade si in extrasezon. In plus, puteti profita si de ofertele early-booking (cumpararea biletelor cu mai mult timp inainte) sau last-minute (de ultim moment) si veti beneficia de o anumita reducere. Nu neglijati insa nici companiile low-cost (preturi mici), unde tariful biletelor este, de multe ori, la jumatate de pret fata de cele practicate de companiile cu renume.
Cei mai avantajati in obtinerea biletelor de transport la un pret bun sunt cei care nu sunt conditionati de o perioada anume, ei putand alege zilele cu tarifele cele mai mici. Spre exemplu, daca doriti sa plecati cu avionul de la Bucuresti la Madrid la 20 aprilie si sa va intoarceti la 28 aprilie va trebui sa achitati 173 de euro pentru cursa dus-intors, insa, daca va intoarceti cu o singura zi mai tarziu, adica in perioada 20-29 aprilie veti da 256 de euro, deci cu 83 de euro mai mult. Studiati cu atentie ofertele pe internet si veti putea astfel sa comparati date si oferte de preturi.

Pensionarii si elevii au reduceri sau gratuitate
Pensionarii beneficiaza de reducere la transport si chiar de gratuitate. Astfel, companiile care asigura transportul interurban practica, de multe ori, tarife reduse cu 50% pentru varstnici, la fel si CFR. In ceea ce priveste deplasarile in localitati, pensionarii pot avea chiar gratuitate, cum este cazul in Bucuresti. Daca va aflati in aceasta categorie ar fi bine sa luati cu dumneavoastra cuponul de pensie si eventual o copie de pe buletin inainte de a pleca la drum. Si elevii si studentii au reducere, in baza carnetului de elev/student sau a legitimatiei speciale de transport.

Catalina Tagarta

Catalina Tagarta


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.