Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum construim o pestera de zapada
2.108 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa crosetezi un pulover pentru bebelusi
547 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curatati casa in 1 ora
636 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curatati casa in 1 ora
333 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Accesorii pentru par
49 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  16 trucuri cu brichete
473 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faci o baie corect ,rutina de baie
81 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faceti lipici acasa
230 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa faceti ornamente de Craciun cu poze
2.261 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bunele maniere si reguli la restaurant
264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Faceti economii la botez

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.03.2016  Adauga la favorite 832 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Daca asteptati sa va vina pe lume un copilas ar fi bine sa incepeti si pregatirile pentru botezul lui, deoarece, imediat dupa nastere, veti fi obositi, prinsi de minunea ce a aparut in viata dumneavoastra si nu veti mai avea timp sa cautati biserica, restaurant, hainute si alte lucruri necesare acestui eveniment deosebit.

Rezervati din timp restaurantul
Teoretic, botezul presupune crestinarea micutului in religia ortodoxa sau catolica, pe care parintii o aleg pentru el. In vremurile mai indepartate, era nevoie de o pereche de nasi, o moasa, care de obicei era bunica bebelusului, si de oficierea slujbei la biserica. Dupa aceasta, toata lumea se intorcea acasa, unde aveau loc baita facuta de nasa si un mic ospat, dupa posibilitati. Practic, in prezent, acesta a devenit un eveniment aproape la fel de important ca si nunta, deoarece se fac rezervari din timp la local, se inchiriaza tot felul de personaje din povesti sau ursitoare in cinstea celui mic, iar petrecerile sunt care mai de care mai frumoase si mai costisitoare. La prima vedere, totul pare extrem de complicat. Probabil va ingrozeste deja gandul ca, de exemplu, meniul de la restaurant costa peste 200-300 de lei de persoana, fotografii si cameramanii va vor scoate si ei o suma importanta din buzunar, iar despre muzica, nici nu mai vorbim. Daca faceti parte din categoria celor care gandesc asa ar fi bine sa va faceti ordine in idei, pentru ca exista solutie pentru orice problema.

Profitati de criza si negociati meniul „la sange"
Paradoxal, criza financiara a adus si lucruri bune. Unul dintre acestea ar fi ca, din dorinta de a nu da faliment, din ce in ce mai multe localuri fac oferte avantajoase si lasa din pret, pentru a nu isi pierde clientii. Tot ce trebuie sa faceti este sa urmariti acest gen de restaurante, dispuse sa negocieze meniul „la sange". De exemplu, sa va lase sa va alegeti ce doriti, sa „umblati" la pret si chiar sa aduceti o parte din bauturi, eventual si tortul, de acasa. In acest caz, un aperitiv si o friptura, de exemplu, ar fi suficiente pentru botez, ceea ce inseamna cateva zeci de lei, maximum 100 de lei de persoana cu tot cu bautura si prajituri. Dar daca stam sa ne gandim ca la 20-30 de invitati vorbim deja de 2.000-3.000 de lei, bani care pentru multi inseamna doua-trei salarii, atunci va puteti reorienta asupra locatiei. Fie faceti petrecerea la curte, fie mai taiati din numarul de invitati si atunci acestia vor incapea si intr-un apartament. Pana la urma, locatia nu e atat de importanta, ci gestul celor dragi, care doresc sa fie alaturi de dumneavoastra intr-un moment deosebit.
Daca vreti sa decorati locul unde se tine petrecerea cu foarte multe flori, nu mergeti la florarie, pentru ca va va costa foarte mult, ci, mai bine, interesati-va din timp despre preturile din angrourile de flori din localitatea dumneavoastra sau din imprejurimi. In aceste locuri, tarifele sunt mult mai mici, iar daca luati o cantitate mare de flori vi se vor face reduceri substantiale. Ce-i drept, exista si dezavantaje, mai exact trebuie sa faceti personal aranjamentele, dar nu-i un sacrificiu atat de mare, mai ales ca economisiti o suma de bani.

Renuntati la cameraman si fotograf
Daca la nunta erati pionii principali, la botez parintii nu au un rol atat de important, astfel ca puteti renunta cu usurinta la cameramani si fotografi si va puteti ocupa chiar dumneavoastra de acest aspect. In fond, la acest eveniment bebelusul e cel mai important, iar in momentul in care se termina botezul si vreti sa apareti si dumneavoastra in poze sau in film rugati pe cineva apropiat sa va ajute. Apoi, cu putin talent sau ajutor din partea prietenilor care se pricep la astfel de lucruri puteti face si montajul. Nu va agitati prea tare nici pentru costumasul pe care-l va purta bebelusul in acea zi. Teoretic, e datoria nasei sa cumpere trusoul cu care cel mic va merge la biserica sa se crestineze. La fel ca la nunta, unele persoane daruiesc invitatilor marturii (de obicei o cruciulita cu snur rosu daca bebelusul e fata sau cu snur albastru daca e baiat). Acesta este un obicei relativ nou, la care puteti renunta cu usurinta.

Impodobiti singuri lumanarea
In ceea ce priveste taxa de la biserica, ar fi bine sa alegeti un lacas religios nu foarte pretentios, unde nu se inghesuie lumea, iar daca aveti o situatie financiara precara explicati-i acest lucru preotului. Teoretic, oficialii Patriarhiei sustin ca nu exista o taxa fixa pentru slujba, dar ca nasii (de preferat) trebuie sa lase o suma modica preotului, pentru utilitati, in schimbul unei chitante. In ceea ce priveste lumanarea pentru slujba, fie ca o cumpara parintii, fie ca o iau nasii, cea mai simpla metoda este sa achizitionati una simpla, micuta si ieftina, pe care sa o impodobiti acasa cu voal sau cu flori. O lumanare luata de-a gata de la florarie poate ajunge si la 300-400 de lei, iar una confectionata dupa exemplul nostru va poate costa doar 30-40 de lei, deci de zece ori mai putin.

Imprumutati un ban de argint de la cineva

Prima baita de dupa botez o face nasa sau nasul, iar in cadita trebuie puse urmatoarele obiecte: flori (pentru ca micutul sa fie frumos), un ban de argint (pentru sanatate), putin zahar (ca sa fie placut de toata lumea), busuioc (pentru noroc), paine (pentru bogatie) si cruciulita de aur a mamei (pentru protectie). Daca nu aveti ban de argint sau cruciulita de aur imprumutati-le de la cineva, nu mai dati banii pe ele doar pentru a respecta acest obicei. Apoi, apa de la baita trebuie aruncata la radacina unui pom roditor ziua, nu seara.

Sfat! Pregatirile difera de la o zona la alta, asa ca, pentru a nu cheltui bani pe lucruri inutile, cel mai bine este sa rugati nasii sa mearga la biserica si sa se intereseze din timp de ce au nevoie.

Pont! Daca mergeti la botez in calitate de invitat, pentru a iesi mai ieftin profitati de reducerile din magazine din aceasta perioada, care sunt si de pana la 70%, si luati-i celui mic un cadou, ca sa nu-i mai dati bani. Oricum, acesta din urma este un obicei „impamantenit“ relativ de curand.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.