Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 3
1.929 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 12
830 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De unde a primit Romania numele sau?
1.432 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imparatul Haile Selassieal Etiopiei in Romania
1.423 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Romania in al II-lea Razboi mondial / Episod 13
1.556 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania si dictaturile ei - Nicolae Ceausescu
689 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unirile romanilor, ep3 - Unirea Dobrogei cu Romania
719 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Otto von Bismarck
801 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Romanilor: Romania eroilor medievali,
1.240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moartea Iugoslaviei - Documentar BBC / Partea 4/6
1.231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Un principe german pentru Romania

 
 
 
 
 
Adaugat de info 17.02.2016  Adauga la favorite 798 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Foarte multi istorici considera ca Regele Carol I cel Mare poate fi considerat, alaturi de principele Alexandru Ioan Cuza, drept fondator al Romaniei. Si asta pentru ca statul roman, continuatorul statelor medievale romanesti, exista in forma sa moderna abia din anul 1859, anul Unirii Principatelor sub sceptrul principelui Alexandru Ioan Cuza.

Insa, ca entitate juridica in dreptul international, Romania a aparut abia din momentul dobandirii independentei, in timpul domniei Principelui, ulterior Regelui Carol I.

Istoricul Leonard Horvath crede ca mostenirea lasata de Regele Carol I este mult mai bogata decat cea prezentata in manualele de istorie, care insista pe dobandirea independentei. "Regele Carol I poate fi considerat drept fondatorul Romaniei moderne. Intr-un fel, fara el nu ne-am fi putut imagina Marea Unire de la 1918. Categoric, independenta de stat a Romaniei este una dintre marile sale realizari. Insa tot Regele Carol I a dobandit Dobrogea, ca urmare a Razboiului de Independenta.

O alta realizare a fost legata de faptul ca, prin prestigiul sau personal si prin prietenia cu imparatul Franz Jozef al Austro-Ungariei, dar si prin faptul ca Romania a inclinat balanta celui de-al doilea razboi balcanic, Conferinta de Pace din 1913 a fost organizata la Bucuresti. Romania a dobandit, ca urmare a acestei Conferinte, si Cadrilaterul.

Tot ca o consecinta a prieteniei cu Franz Jozef, Regele Carol I al Romaniei a obtinut si gratierea liderilor romanilor ardeleni, condamnati la inchisoare ca urmare a Procesului Memorandistilor, tinut la Cluj.

Prestigiul Regelui Carol I a fost atat de mare incat, de exemplu, doua dintre marile puteri mondiale ale vremii, Germania si Rusia, i-au conferit titlul de maresal. Regina Victoria a Marii Britanii, bunica viitoarei Regine Maria, l-a tratat de asemenea cu un respect deosebit", a spus istoricul Leonard Horvath. La randul sau, istoricul Cornel Jurju este de parere ca Regele Carol I a fost, de fapt, cel care a transformat Romania intr-un stat modern. "

De pilda, Parlamentul adopta in 1866 una dintre cele mai moderne constitutii din Europa acelor vremuri. S-au cristalizat doctrinar, apoi ca formatiuni politice de tip european, Partidul Conservator si Partidul Liberal, care pana la moartea Regelui Carol I (1914) au gestionat politica guvernamentala a tarii. La randul sau, institutia Monarhului Constitutional, care in linii generale a reusit sa se tina la distanta de partizanatul partinic, a devenit cheia de bolta a sistemului politico-institutional romanesc. Cu deosebire, in anii de domnie ai lui Carol I, Dinastia a oferit continuitate marilor obiective ale natiunii romane.

Primul dintre acestea a fost cucerirea independentei. Este in general stiut ca la 10 mai 1877 Romania si-a declarat neatarnarea fata de Poarta otomana, ca ulterior independenta a fost aparata pe campul de lupta de la Plevna, ca apoi a fost recunoscuta de catre Congresul de Pace de la Berlin din 1878. In schimb, este mai putin cunoscut faptul ca, pe parcursul operatiunilor militare din 1877, trupele romane au fost conduse cu multa pricepere de catre insusi Principele Carol, care, ulterior, avea sa indeplineasca un rol semnificativ in efortul diplomatic de recunoastere internationala a independentei romanesti.

Un alt obiectiv, urmarit cu multa consecventa de catre Regele Carol I, a fost dezvoltarea economiei romanesti. Din acest punct de vedere, de la venirea Sa in Principate, Domnul a inteles nevoia urgenta a construirii unei infrastructuri, mai ales feroviare, cat mai extinse. Daca in 1866 Romania nu avea nici un kilometru de cale ferata, in 1914, la moartea Regelui, calea ferata romaneasca atingea o lungime de circa 3.800 de kilometri. Se construisera in jur de 80 de kilometri de cale ferata pe an. Sa recunoastem, o performanta cu totul remarcabila.

De asemenea, trebuie subliniat faptul ca epoca lui Carol I a insemnat o detasare a spatiului romanesc de sfera de influenta a Orientului si angajarea acestuia intr-un incontestabil proces istoric de occidentalizare. Odata cu Carol I, viata politica si institutionala, economia, cultura, moravurile, mentalitatile au inceput sa capete nu numai forma, dar, treptat, si substanta modelului european-occidental", spune Cornel Jurju.

O parte imensa din mostenirea lui Carol I este pastrata si azi. In urma lui nu a ramas doar independenta, Dobrogea romaneasca sau calea ferata. In plan institutional, cateva dintre reperele Romaniei au fost create cu ajutorul implicarii sale personale. De exemplu, Academia Romana sau Banca Nationala a Romaniei.

De asemenea, Regele Carol I a creat moneda numita leu. In vremea lui Alexandru Ioan Cuza, existau persoane care doreau baterea unei monede numita romanat, de la numele de Romania, dupa modelul francului francez.

In planul patrimoniului cultural, printre operele Regelui Carol I si ale sotiei sale, Regina Elisabeta a Romaniei, se numara Palatul Peles, dar si sprijinirea unor exponenti de marca ai culturii romane, precum George Enescu, Elena Vacarescu, Nicolae Grigorescu sau Vasile Alecsandri. Primul fotograf de razboi din lume, clujeanul de origine maghiara Carol Pop de Satmari (ortografiat si Karoly Papp de Szathmary), s-a stabilit la Bucuresti si a devenit fotograf regal.

In momentul inceperii domniei sale, Romania nu era decat o injghebare a doua provincii otomane, care se bucurau de un regim privilegiat. In momentul mortii Regelui Carol I, Romania era un stat modern, puternic, un actor economic important, precum si un actor politic care devenise extrem de respectat pe plan international.

Cine a fost Regele Carol I

Realizarile Regelui Carol I nu ar putea fi intelese fara a cunoaste biografia sa. El a venit pe lume in anul 1839, in familia principelui Karl Anton von Hohenzollerg-Sigmaringen, inrudita cu familia regala a Prusiei, care a devenit apoi familia imperiala a Germaniei.

Carol I a terminat studiile primare in Dresda, apoi a absolvit scoala de cadeti din Munster, cu gradul de sublocotenent. Carol I a urmat apoi cursurile Scolii de Artilerie si Geniu din Berlin, pe care a terminat-o cu gradul de locotenent. Carol I a participat la cel de-al doilea razboi al Schleswigului si a dobandit o experienta consistenta pe campul de lupta, experienta care avea sa ii foloseas

ca in timpul Razboiului de Independenta. In anul 1866, dupa abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza, Guvernul provizoriu de la Bucuresti i-a oferit Coroana Romaniei, dupa ce aceasta fusese refuzata de contele Filip de Flandra. In alegerea lui Carol I a contat si inrudirea sa cu imparatul Frantei, Napoleon al III-lea, precum si cu Casa Regala a Prusiei.


Domnia lui Carol I a inceput in 10 Mai 1866, cand el a intrat in Bucuresti, dupa ce a parcurs deghizat drumul care trecea prin Imperiul Austriac, care se afla in relatii tensionate cu Prusia. Carol I a pus piciorul prima data in Romania la Drobeta-Turnu Severin, apoi a trecut prin Horezu si Ramnicu Valcea, dar si prin fostele capitale ale Munteniei: Curtea de Arges, Campulung si Targoviste, apoi a intrat in Bucuresti, unde a fost primit de o multime entuziasta si uns apoi ca domnitor de mitropolitul Ungrovlahiei. Ritualul ii asigura o continuitate mistica cu imparatii bizantini si cu imparatii romani, iar actualul suveran de drept al Romaniei, Majestatea Sa, Regele Mihai I, este ultimul urmas al acestor imparati din Antichitate.


Dupa momentul independentei, Parlamentul i-a acordat lui Carol I si titlul de Alteta Regala, iar in 10 Mai 1881 el a fost incoronat ca rege. Sub urmasul sau, Regele Ferdinand I, dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen a devenit Casa Regala a Romaniei, iar Regele Mihai I a decis intreruperea oricaror legaturi dinastice cu Casa Imperiala a Germaniei. Domnia lui Carol I nu a fost scutita de tensiuni.

El s-a confruntat cu rascoale taranesti, cu venalitatea clasei politice din Bucuresti, cu doua razboaie, cel de Independenta si cel Balcanic, sau cu episoade precum cel al proclamarii ridicolei republici de la Ploiesti. Un moment dureros a fost moartea Principesei Maria, singurul copil al Regelui Carol I si al Reginei Elisabeta. Insa Regele Carol I a invins toate aceste piedici. El a murit la 10 octombrie 1914, in Sinaia, si este ingropat in necropola regala de la Curtea de Arges.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.