Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ceapa rosie iti topeste varicele
346 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Virozele de toamna, extrem de periculoase.
43 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reteta bunicii ajuta sa scapi de varice in 5 zile
961 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sase intrebari prin care iti verifici sanatatea creierul
332 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Durerile de urechi pe timp de vara: De ce apar?
656 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Osteoporoza - ce este, cum o prevenim si cum o tratam
227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ne ingrijim corect dintii
731 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum dezinfectezi corect telefonul mobil
636 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum tratam raceala - sfatul medicului
1.666 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Ce sa NU faci atunci cand iti masori Tensiunea Arteriala
239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

De ce este important sa tratam corect varicele?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.02.2016  Adauga la favorite 1.929 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Varicele sunt unele dintre cele mai raspandite afectiuni de pe glob, fiind intalnite la aproximativ 50% din populatie. In tara noastra se estimeaza ca 1 din 5 romani sufera de varice, potrivit studiului VeinConsult, cel mai mare studiu epidemiologic cu privire la boala venoasa cronica. Cu toate acestea, foarte putini romani constientizeaza gravitatea varicelor si se adreseaza medicului doar atunci cand devin foarte suparatoare sau, mai rau, cand apar complicatii de temut: ulcer varicos, tromboflebita superficiala sau profunda. Aceste riscuri ar putea fi evitate daca varicele sunt tratate din timp. In prezent, exista solutii moderne si eficiente pentru prevenirea si tratarea varicelor.

Boala venoasa cronica, o afectiune care nu trebuie neglijata

Adesea ignorate si considerate gresit doar o problema estetica, varicele reprezinta o afectiune medicala complexa, cu numerosi factori de risc si complicatii redutabile. Stiati ca din cauza unor "banale" varice pot aparea rani deschise (ulcere) la nivelul gambei sau cheaguri de sange (trombi) care blocheaza circulatia sangvina? Ei bine, in aceste stadii avansate, boala venoasa cronica devine de-a dreptul invalidanta.

Boala are o evolutie silentioasa, care la debut nu este alarmanta pentru pacienti. Multi considera ca primele simptome sunt o consecinta fireasca a activitatii zilnice. Orele prelungite de stat in picioare sau la birou, obiceiul de a purta incaltamite si imbracaminte departe de a fi confortabile, expunerea la caldura si multi alti factori afecteaza sanatatea picioarelor. Astfel apar simptome precum durerile difuze la nivelul gambei, senzatia de "picioare grele" sau "picioare obosite", furnicaturile, umflarea gleznelor. In lipsa tratamentului adecvat, boala evolueaza spre stadii severe: aparitia venelor varicoase, dilatate, modificari trofice la nivelul pielii neprovocate de lovituri, ulcer de gamba (rana deschisa care nu se vindeca), tromboflebita (trombi sau cheaguri de sange pe vena). Cu cat boala venoasa este lasata sa avanseze, cu atat suprafata gambei afectate de leziuni este mai mare. Din pacate, de regula, pacientii se prezinta la medic in aceste stadii grave, greu de tratat.

Factori de risc

Femeile sunt de patru ori mai predispuse de a dezvolta boala varicoasa fata de barbati. Potrivit statisticilor VeinConsult, 80% dintre persoanele cu varice sunt femei, pe cand in randul barbatilor afectiunea se regaseste in proportie de 20%. Principalul factor declansator este ereditatea. Se apreciaza ca pana la 80% dintre cazurile de varice primare sunt mostenite genetic. Exista insa si factori externi care favorizeaza aparitia bolii venoase cronice:





- statul prelungit in picioare (ortostatismul) sau posturile vicioase la birou,
- obezitatea,
- expunerea la temperaturi extreme (caldura sau frig),
- sedentarismul,
- imobilizarea prelungita,
- sarcina si perioada dupa nastere,
- anticonceptionalele orale,
- fumatul.

Sarcina reprezinta o perioada cu risc major in ceea ce priveste aparitia varicelor, in special din al treilea trimestru. De ce? Odata cu avansarea sarcinii, presiunea si greutatea sunt puse in mare parte pe membrele inferioare. Apoi, in corpul gravidei au loc numeroase modificari hormonale, care afecteaza si peretii venelor. Acestea se dilata mai usor, favorizand astfel aparitia varicelor.

Sfaturi pentru prevenirea varicelor

Pentru a preveni aparitia bolii venoase cronice, medicii recomanda exercitiile fizice care stimuleaza circulatia sangelui. Mergeti pe jos cel putin 2-3 km pe zi, practicati inotul, ciclismul. Este foarte important sa evitati perioadele lungi de stat in picioare sau de stat nemiscati pe scaun ore in sir. Pentru cei care petrec mult timp la birou se recomanda un set de exercitii ritmice pentru picioare, care ajuta la o mai buna circulatie a sangelui. Totodata, se recomanda evitarea posturii pe scaun "picior peste picior", care ingreuneaza circulatia. De asemenea, este indicat a se renunta la purtarea hainelor prea stramte (de tip jeans, colant), a ciorapilor care blocheaza circulatia si produc inflamarea venelor. Purtarea zilnica a tocurilor inalte este un alt obicei daunator care ar trebui evitat. Ideala este incaltamintea cu toc de 4-5 cm.

Tratament local modern si eficient

Alaturi de regulile privind stilul de viata, medicii spun ca instituirea precoce a unui tratament local este esentiala pentru prevenirea complicatiilor grave ale varicelor. Studiile arata ca administrarea locala de heparina sodica lipozomala poate reduce in mod semnificativ simptomele bolii venoase cronice si poate preveni aparitia cheagurilor de sange (trombi). De retinut ca tromboflebita este o complicatie frecventa a bolii venoase cronice. Heparina este o substanta cu proprietati anticoagulante.

Inglobata in niste molecule numite lipozomi, heparina patrunde mai bine in straturile profunde ale pielii si are un efect anticoagulant mai indelungat datorita eliberarii gradate a heparinei din lipozomi. Acest sistem original de transport al heparinei - lipozomal - face posibila penetrarea cu usurinta a stratului cornos si patrunderea in microcirculatie a intregii cantitati de heparina administrata. Heparina sodica lipozomala sub forma de spray poate fi administrata si femeilor gravide, intrucat s-a demonstrat ca aceasta nu trece de bariera placentara. In plus, este usor de aplicat local, prin pulverizare, fara sa necesite masaj.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.