Baia este una dintre incaperile casei preferate de agentii patogeni. Din cauza umiditatii constante, aceste microorganisme gasesc un mediu propice in care sa se dezvolte, de aceea este esential sa o dezinfectezi si sa o aerisesti asa cum trebuie.
Ai grija sa repeti aceste obiceiuri o data la doua luni. Iata 4 pasi care te vor ajuta sa ai o baie curata si fara microbi.
1. Dusul
Capul de dus
Pentru a indeparta bacteriile, asaza capul de dus intr-un lighean sau chiar o punga plina cu otet alb, astfel incat acesta sa fie scufundat complet in lichid. Lasa-l la inmuiat peste noapte si clateste-l de dimineata.
In acest fel, vei scapa de Mycobacterium avium, un agent patogen care poate provoca boli pulmonare, mai ales daca ai imunitatea scazuta.
Usile dusului
Pentru a scapa de petele si urmele de calcar de pe usile dusului, poti pregati o crema din cateva picaturi de otet alb adaugate la 200 de grame de bicarbonat de sodiu. Aplica pasta direct pe usi si las-o sa actioneze timp de 45-60 de minute. Apoi freaca bine cu o carpa si, la sfarsit, clateste cu apa.
6 lucruri si locuri care au nevoie de curatenie saptamanala
Cada
Pentru o cada stralucitoare, fara pete si microbi, foloseste-te de urmatorul truc. Inainte sa aplici solutia de curatat, umple cada cu apa fierbinte si apoi goleste-o. In acest fel, solutia va adera mai bine la suprafata cazii si astfel o vei putea curata perfect. Pentru a evita formarea bacteriilor si depunerea calcarului, se recomanda sa stergi condensul de pe toate suprafetele atunci cand se formeaza si sa deschizi larg fereastra timp de 30 de minute in fiecare zi.
2. Rosturile
Indeparteaza murdaria si mucegaiul de pe rosturi cu ajutorul unei periute inmuiate in clor. La fel de bine poti sa prepari o solutie din amestecul a doua cantitati egale de apa si otet distilat. Lasa-o sa actioneze 10 minute, dupa care poti sa clatesti.
Motivul pentru care trebuie sa cureti rosturile dintre placile de faianta este ca acestea sunt poroase si reprezinta un mediu adecvat pentru ca bacteriile sa se dezvolte.
Reguli de curatenie pentru o baie impecabila
3. Faianta si chiuveta
Scapa de microorganismele patogene si incepe curatenia de la tavan spre podea. Dupa ce ai aplicat solutiile de curatare pe pereti, pe dulapuri, oglinda si chiuveta, da drumul la apa fierbinte in dus.
Las-o sa curga aproximativ 5 minute pentru a se forma abur. Opreste robinetul si lasa aburul sa interactioneaze cu solutia de curatare timp de un sfert de ora. Apoi sterge toate suprafetele cu o carpa curata. La final, poti sa dai cu mopul pe gresie.
4. Vasul de toaleta
Cel mai important obiect sanitar, vasul de toaleta trebuie sa straluceasca de curatenie. Toarna o ceasca de bicarbonat de sodiu si, dupa ce il lasi sa actioneze cateva minute, freaca cu o perie apoi trage apa. Pentru a curata peria de toaleta trebuie sa o inmoi in putin clor. Lasa sa actioneaze cateva minute si apoi clateste-o.
Cand tragi apa, cel mai bine este sa inchizi capacul vasului. In acest fel, bacteriile precum Salmonella sau E.coli nu vor ajunge pe alte obiecte din baie.