Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cucerirea lumii
459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marile zapezi
1.027 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea lui Dumnezeu / Subtitrat / Episod 3
1.261 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Voi cu Voicu. Secretele lumii, ascunse la Vatican
815 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Afganistan - film documentar
365 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele oceanului: controlul climei
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria lumii in 2 ore partea I
1.481 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria lumii in 2 ore partea a IV-a
1.403 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria lumii in 2 ore partea a II-a
1.285 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria lumii in 2 ore partea a -V-a
1.261 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

De ce marile si oceanele lumii au flux si reflux?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.01.2016  Adauga la favorite 1.943 vizualizari

Nota film: 2 / 5 (1 vot )
   
 
Alternanta cilcurilor care duc la cresterea si scaderea apelor marilor a fost un fenomen care i-a fascinat si intrigat in egala masura pe oameni. Numite in mod obisnuit maree, aceste cicluri sunt provocate de fenomenul gravitatiei. Mai precis, fortele gravitationale exercitate de Soare si Luna asupra fluidelor de pe Terra.

Odata ce Terra se roteste si in jurul propriei sale axe, apele Oceanului Planetar sunt mentinute la un nivel egal de-a lungul planetei noastre chiar de catre forta gravitationala a Terrei care le trage inauntru si de catre forta centrifugala care le arunca in afara.

Cu toate acestea, forta gravitationala a Lunii este indeajuns de puternica pentru a afecta acest echilibru prin accelerarea apelor catre Luna. Asta duce la cresterea mareelor cand Luna este in crestere. Cand Luna orbiteaza in jurul Terrei, iar planeta noastra se roteste in jurul propriei sale axe, apele se misca, zonele de pe Terra unde apele sunt la apogeul miscarii ajung la maree inalte, iar celelalte la maree joase.

Aceleasi forte se produc si cand Terra se invarteste in jurul Soarelui. Gravitatia solara atrage apele oceanelor spre astrul zilei, dar in acelasi timp, forta de centrifuga a miscarii de revolutie Soare-Terra provoaca retragerea apelor din partea opusa a Terrei fata de Soare. Efectul este bineinteles mai mic decat cel provocat de Luna, din simplul motiv ca Soarele este de 380 ori mai departe de Terra, comparativ cu astrul noptii.

Mareele apar de cele mai multe ori de doua ori pe zi, manifestandu-se astfel prin flux si reflux. Exista multi alti factori implicati in predictia exacta a mareelor, caci in afara de miscarile Lunii si Soarelui descrise anterior, fluxul si refluxul sunt influentate si de unghiul de declinatie al Lunii (inaltimea angulara a Lunii de deasupra Ecuatorului terestru), pozitia geografica a zonelor costiere afectate de maree, topografia oceanului si chiar adancimea apei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.