Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ghid lentile de contact
1.324 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cateva sfaturi practice pentru acasa
1.266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi practice in caz de dezastre
1.559 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru o viata sanatoasa
931 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amenajeaza singur si simplu gradina ta
722 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Educatie financiara - Sfaturi practice
560 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Educatie financiara - Sfaturi practice
523 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi practice bucatarie
968 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi practice bucatarie
820 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi practice bucatarie
782 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Sfaturi practice dupa ce ati luat un pui de caine

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.01.2016  Adauga la favorite 995 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Ai cumparat un catel pentru copil sau sotie, ai salvat un biet puiut de pe strada, a fatat catelusa vecinului si te-a impresionat vioiciunea puilor si ai adoptat unul, l-ai adus acasa si…vrei sa stii ce este de facut? Descopera “lista lucrurilor de facut" in continuare si vei uita de confuzia initiala, luand punct cu punct, pas cu pas esentialul la inceputul vietii unui caine, asa cum te indruma medicul veterinar specialist.


Este important sa fii mai intai calm, sa iti dai seama ca este putin probabil sa cunosti dinainte orice este necesar pentru un catel tanar, de aceea este important, ca prim pas esential, sa pastrezi legatura, mereu, precum un proprietar responsabil, cu medicul veterinar specialist. Acesta este pentru tine principala sursa de informare si de sfaturi utile privitoare la ingrijirea corecta si sanatatea animalului.

Vei vedea, asa cum este si normal, ca viata cainelui de varsta frageda, la 2-3 luni, este la fel de plapanda ca si cea a unui bebelus. Lupta lui de abia incepe iar tu esti aliatul lui, esti noul lui “parinte".

Inainte de toate, la ce sa te astepti?

1. Cainele va urina si va defeca. Da, este un organism viu, este un “bebelus" asa cum stiai deja. Habar nu are ce este o baie, un covoras absorbant sau cat de pretios este parchetul tau sau noua ta camasa. Si daca stai bine sa te gandesti, la ce varsta avem noi oamenii, habar de oricare dintre aceste lucruri. Ai fost prevenit!

2. Cainele va face zgomot. Va plange, precum un bebelus, fie ca ii este foame, ca vrea atentie, ca il doare ceva, ca s-a pierdut, ca vrea in brate sau ca este obosit. Pe masura ce creste va invata diferite moduri de a vocaliza, in functie de necesitati si starile pe care le are.

3. Cainele tanar habar nu are ce este o farfurie, ce inseamn sa mananci “frumos" sau la ore fixe. Daca stii deja ca este bebelus, intrebarea este de cate ori mananca un “bebelus" de caine? De multe ori pe zi, de 4-5-6 ori, atunci cand ii este foame.

4. Cainele are nevoie de afectiune. Daca l-ai adoptat si esti “parintele" lui, comporta-te ca atare: iubeste-l, atinge-l, vorbeste-i, incalzeste-l langa tine.

5. Cainele musca. La varsta mica, dintii sunt si ei folositi sa “cunoasca" lumea, asa ca fie va incerca “gustul" mainilor tale, va exersa o muscatura sau, de cele mai multe ori, te va atinge cu dintii pentru a atrage atentia. Nu o face pentru ca vrea raul si da, stiu ca dintii sunt ascutiti ca niste ace.

6. Cainele miroase. Da este adevarat! Cainele miroase a caine asa cum omul miroase a om. Stiu ca este un miros diferit dar nu are cum sa miroasa altfel. Surse de miros: gura, labutele, urechile si zona coditei si …pielea.

7. Cainele are par. Daca are par inseamna ca o sa il si piarda. Deci, ii vei gasi par prin casa dar si al tau este, asa ca nu-i o problema.

“Lista de facut" pentru un catel tanar

1. Mancare. Cainele tanar trebuie sa manance. Intreaba crescatorul cu ce mancare l-a hranit pana cand l-ai luat, ca sa stii sa ii dai acelasi lucru, macar pana treci la un nou tip de hrana. Schimbarile bruste pot duce la indigestii, voma, diaree, deshidratare, hipoglicemie. Daca nu stii ce a mancat inainte, intreaba medicul veterinar specializat. Hraneste-l cu atentie, inca de la 2-3 luni, chiar si de 4-5 ori pe zi. Nu stii cat sa ii dai sa manance? Citeste eticheta hranei pe care o folosesti, sigur are un tabel cu indicatii in functie de varsta si greutate.

2. Medicina preventiva. Pana termina vaccinurile este CARANTINA. Deparazitarile si vaccinarile sunt obligatorii pentru o sanatate de fier la inceputul vietii. Vizita la medicul veterinar specializat iti deschide poarta magica a informatiilor de specialitate si iti ofera o plasa de siguranta pentru sanatatea tanarului membru al familiei. Carantina inseamna ca sta in casa, nu vine in contact cu alti caini, chiar si vaccinati, nu merge afara, nu il lasam pe jos in cabinetul veterinar si nu mangaiem catei de pe strada si apoi venim la al nostru, fara sa ne spalam pe maini. Este bine sa te gandesti ca bolile grave la aceasta varsta se transmit la fel de usor ca si gripa de la om. Pana in apropierea varstei de 3,5-4 luni pericolele sunt multe si poti alege sa le eviti corespunzator cu ajutorul medicului veterinar specialist si respectand recomandarile acestuia.

3. Culcusul. Fa-i un loc doar al lui, unde se poate retrage atunci cand vrea sau cand se simte obosit. Trebuie sa fie un loc accesibil, uscat, calduros si care sa ii ofere siguranta.

4. Jucarii! Da, jucarii. Este copil, nu-i asa? Sau poate vrei ca mobila sau papucii sa fie jucariile pe care si le alege singur, care oricum, intre noi fie vorba, s-ar putea sa rada de noi si sa le creada mai atractive.

5. Cosmetica canina. Da, cainele se spala, pe corp, pe ochi, in urechi si chiar pe dinti, cu produse speciale de caine si dupa recomandarea medicului. Cainii cu par lung vor trebui obisnuiti cu pieptanatul inca de pe acum, doar nu vrei sa faca calti.

6. Cainele te reprezinta. Cainele este supus vointei tale si modului tau de a vedea lumea iar starea lui de sanatate si modul lui de a se comporta dar si cum arata pot spune, uneori, ca acolo, in el, este si o mica parte din tine.

Acestea sunt doar cateva sfaturi initiale, pentru a putea sa iti faci imagine de sinteza a lucrurilor complexe ce sunt necesare in viata unui caine sanatos si bucuros.



Daniel Lescai - medic veterinar, Doctor-Vet.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.