Unul dintre cele mai mari canioane din lume, cu o lungime de 800 de kilometri si o adancime de 800 de metri, a fost gasit sub gheata din Groenlanda.
Acesta a fost sapat de un rau timp de mai bine de 4 milioane de ani, relateaza BBC.
Interesant e ca acest canion a fost descoperit accidental de oamenii de stiinta care studiau fenomenul schimbarii climei, folosind datele stranse de NASA si de cercetatorii din Marea Britanie si Germania timp de zeci de ani. Analizand adancurile cu ajutorul radarului, care, la anumite frecvente, face ca gheata sa devina transparenta, canionul a fost descoperit.
Valea ascunsa de gheata e mai lunga decat Marele Canion din Arizona, intinzandu-se din centrul Groenlandei catre coasta de nord. Inainte ca stratul de gheata sa se formeze, aici putea fi vazut un rau care se varsa in Oceanul Arctic. Stratul de gheata, gros de circa 3 kilometri, acopera insa in prezent canionul.
"Groenlanda si gheata Antarcticii inca ascund multe. Este surprinzator sa gasesti un astfel de canion. Groenlanda nu este atat de mare pentru un canion de asemenea dimensiuni. In plus, sa supravietuiasca dupa glaciatiuni succesive, chiar e ceva", a declarat prof. David Vaughan, din cadrul British Antarctic Survey, pentru BBC.
Acesta estimeaza ca, in urma cu 100.000 de ani, canionul era partial descoperit. Se banuieste si ca acesta contine viata sub forma de bacterii, ceea ce ramane insa de descoperit.
Expertii estimeaza ca, daca stratul de gheata din Groenlanda se topeste complet, nivelul global al marii va creste cu sapte metri, multe orase mari ajungand sa fie inundate.