Cand primii turturi de gheata ai iernii reci vor incepe sa atarne de streasina si cand ferestrele iti vor fi impodobite cu flori dalbe de gheata, zeci de pasari isi pot gasi adapost in gradina. Vrabiile, pitigoii si mierlele se vor ospata din fructele tufelor din gradina sau din strugurii lasati pe vita mai mult sau mai putin intentionat.
Pentru a le convinge sa iti transforme gradina in caminul lor, ofera-le apa calduta (pentru a nu ingheta imediat) si mancare speciala pentru pasari, pe care o gasesti in magazinele pentru animale, intr-un colt ferit din calea traseelor pisicilor de prin vecini.
Repeta gestul ospitalier o data la doua zile macar si rasplata va aparea in curand. Mai poti, deasemenea, agata in copaci casute pentru pasari, pe care le poti achizitiona tot din magazinele de specialitate la preturi foarte mici. Insa pana cand pasarile vor considera ca este un loc sigur pentru a-si face cuib in ele va trece un an sau doi. Asa ca trebuie sa te inarmezi cu rabdare!
Unele dintre cele mai importante plante din gradina sunt ierburile native. Acestea ofera mancare pasarilor ce se hranesc cu seminte si hrana insectelor care, la randul lor, constituie hrana pentru alte pasari. Ierburile sunt, deasemenea, importante pentru construirea cuiburilor. Multe ierburi infloresc vara si sunt o sursa necesara de hrana in ultima parte a verii si toamna. Insa pentru a avea aceste rezultate va trebui sa ne obisnuim sa ne tratam gradina doar cu insecticide, fungicide si fertilizatori organici pentru a nu distruge verigile lantului trofic al ecosistemului prezent in gradina.
Daca beneficiezi de o gradina cu o suprafata mai mare, atunci amenajeaza un colt special cu plante ce le pot oferi pasarilor mancare in timpul iernii. Fructele acestora pot fi la fel de decorative ca si florile si acest tip de plantare arata foarte bine si toamna. In plus, de fructe te poti bucura chiar si tu, iar pretextul infiintari unei astfel de gradini ar putea fi "gradina de toamna"!
Planul unei astfel de gradini ar putea arata cam asa: patru razoare patrate cu latura de 2m cel putin, cu cate un mar de toamna in mijloc (pentru ca si tu sa te bucuri de fructe), inconjurat de trandafiri acoperiti in aceasta perioada a anului cu macese rosii. Peretii ce inconjoara gradina sunt decorati cu vita canadiana, o planta agatatoare decorativa ce se impodobeste din octombrie in culori fantastice si face fructe mici si vinetii.
Daca nu beneficiezi de spatiu destul, atunci incearca sa plantezi in gradina un arbust sau o planta agatatoare cu frunze mici. Mai poti folosi plante ca: parul, gutuiul, mur, zmeur, coacaz, dud, vita de vie, catina, cotoneaster, maces, calin, soc.
Locurile in care vor fi plantati pomii fructiferi trebuie suplimentate cu mranita sau compost pentru a asigura un sol bine drenat si bogat. Anumite varietati de mar sau par au nevoie de anumite moduri de fertilizare asa ca intrebati un crescator de pomi fructiferi ce ar trebui sa stiti inainte de a cumpara pomii. Dupa plantare, solul din jurul pomilor si arbustilor trebuie afanat si udat constant pana cand se taseaza.
Multe pasari se hranesc cu insecte sau obtin mai multe proteine din insecte. Cu o gradina care include macar cateva dintre plantele mentionate mai sus si insectele isi vor gasi aici un camin.