Timisoara, orasul resedinta de judet, este vizitat de o multime de turisti romani, dar si straini, dornici sa descopere locuri de poveste. Castelul Huniade, una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului, construit in perioada 1443-1447 de catre Ioan de Hunedoara pe ruinele unui castel din secolul al XIV-lea, gazduieste acum Muzeul Banatului.
Fabrica de bere, prima de acest gen din tara, functioneaza inca din anul 1718, insa pe atunci producea si rachiu. Si Fabrica de tigarete merita vizitata, aceasta fiind, in anul 1846, la infiintare, cea mai mare fabrica din tot Imperiul Austro-Ungar.
Daca vrei sa vezi cladiri importante ale orasului Timisoara, nu rata Hidrocentrala, Palatul Apei, Palatul Szechenyi, Palatul Weiss, Casa Mercy, Palatul Loffler, Palatul Dauerbach, Palatul Baroc ori Palatul Lloyd.
Daca esti pasionata de istorie, nu rata Bastionul Maria Theresia, ramasita a primei cetati fortificate din Timisoara, ridicata in secolul al XII-lea. Acesta se poate vedea din incinta Parcului Botanic.
Lacase de cult renumite vei gasi in Timisoara, iar printre acestea se afla: Catedrala Mitropolitana, Biserica Milenium, Biserica Ordinului Calugaritelor de Notre Dame, Biserica romano-catolica Iosefin, Biserica ortodoxa din Elisabetin, Sinagoga Cetate, Sinagoga Iosefin ori Domul Romano-Catolic.
La capitolul statiuni, Buzias este de departe una dintre cele mai iubite de turisti. Amplasata in Campia Banatului, la poalele Dealului Silagiu, statiunea balneara atrage turisti incantati de izvoarele de ape minerale despre care se spune ca sunt folosite inca de pe vremea romanilor.
Si statiunea Calacea, situata la o distanta de 20 de kilometri de Timisoara, se lauda cu un strand cu dimensiuni olimpice, baza sportiva, dar si cu o mica gradina zoologica ce gazduieste specii precum cerbi lopatari, caprioare, fazani, iepuri ori pisici de Rusia.
In ceea ce priveste lacasurile de cult, judetul Timis se mandreste cu o multime de manastiri si schituri renumite printre care: Manastirea Timiseni, Manastirea Romanesti, Manastirea Fardea, Manastirea Pietroasa Mare, Schitul Sfantului Ierarh Nicolae ori Schitul Iernsnic.