Masada (metzuda, „cetate", "fortareata") a fost o fortareata antica cu o pozitie strategica insemnata, pe o colina situata la marginea de rasarit a pustiului Iudeei, pe malul vestic al Marii Moarte. Colina se afla la o altitudine de 63 metri deasupra nivelului marii, si la o inaltime de 450 metri fata de nivelul Marii Moarte
Fortareata a fost edificata in sec. I i.C. si extinsa in timpul domniei regelui iudeu Irod cel Mare (74-4 i.C.). Dupa cucerirea Ierusalimului de catre imparatul roman Titus Flavius Vespasianus in anul 70 d.C., Masada a fost ultimul refugiu al rezistentei antiromane a iudeilor.
Se stie ca cei circa 970 de iudei din Masada au preferat sa se omoare, dupa un indelungat asediu (intre anii 70-73 d.C.), pentru a nu cadea in mainile luptatorilor romani, care i-ar fi luat in robie. Deoarece sinuciderea era interzisa de religia lor, au fost tras la sorti cativa barbati care sa-i omoare pe toti ceilalti asediati; dupa aceasta ultimii ramasi s-au omorat ei intre ei. Totusi, doua femei si cinci copii s-au ascuns, nu au fost omorati, si au putut povesti mai tarziu cele intamplate.
Rezistenta impotriva unor forte militare mult superioare si moartea asediatilor constituie pana azi un simbol al dorintei de libertate in randurile evreilor. Curajul lor a fost admirat chiar si de catre romani
Fortareata Masada a fost redescoperita in anul 1838. Reconstructia a inceput in 1966, astazi Masada fiind und loc de mare atractie pentru turism. In 1973 au avut loc aici filmarile pentru renumitul film de cinema american Jesus Christ Superstar. In anul 2001 Masada a fost inregistrata in lista patrimoniului mondial cultural si natural al organizatiei UNESCO.