Din punct de vedere botanic, vascul este un parazit care se dezvolta pe ramurile altor copaci, insa el este recunoscut drept crenguta care nu poate lipsi din casele noastre in perioada sarbatorilor de iarna.
1 Vascul este adus in casele noastre pentru noroc, dar si pentru ca exista superstitia conform careia doua persoane care se saruta sub vasc vor fi fericite impreuna in anul care urmeaza.
2 Romanii erau ferm convinsi ca daca cei care se saruta sub vasc urmeaza sa se logodeasca, motiv pentru care obiceiul era unul cu o insemnatate foarte mare .
3 O alta superstitie legata de vasc este aceea ca are puterea de a darui fertilitate . Stramosii nostri il utilizau crezand ca are puterea de a spori fertilitatea si sanatate lor si a animalelor. Mai mult decat atat, despre vasc se credea ca protejeaza impotriva farmecelor.
4 Druizii vedeau vascul ca fiiun un lucru sacru, motiv pentru care daca se intalneau cu dusmanii sub un copac in care crestea vasc, isi lasau armele si faceau un armistitiu de pace pana a doua zi. De aici vine si obiceiul in care oamenii se imbratiseaza si saruta atunci cand se intalnesc sub o crenguta de vasc.
5 Mai mult decat atat, atunci cand gaseau vasc intr-un copac, druizii il taiau cu un cutit cu lama de aur si aveau grija ca crengutele sa nu atinga pamantul pentru a nu-si pierde puterile sacre.
6 In unele zone din Anglia, fermierii ardeau crenguta de vasc in cinstea vacii care nastea de anul nou, in speranta ca acest obicei va aduce noroc si prosperitate intregii cirezi.
7 Tot in Anglia, vascul era ars dupa 12 zile daca niciunul dintre cuplurile care s-a sarutat sub acesta nu urma sa se casatoreasca.
8 Vikingii credeau ca vascul este atat de puternic incat ii poate aduce la viata pe cei trecuti in nefiinta. Balder, fiul zeitei norvegiene Frigga, ar fi fost ucis de o sageata din vasc. Lacrimile zeitei l-au readus la viata, iar ea a binecuvantat planta.
9 In Evul Mediu, crengutele de vasc erau atarnate in casele oamenilor pentru a-i apara pe acestia de vrajitoare si spirite rele. Pentru ca vascului i s-a oferit o importanta atat de mare in culturile pagane, acesta nu a fost niciodata acceptat in locurile crestine de rugaciune.