Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mae Murray -legenda a filmului mut
1.158 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Dan Mutu, legenda lumii interlope
142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Guinevere si femeile din legenda regelui ARTHUR
416 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Frankenstein -Germania
1.545 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Troia – Adevarata poveste
1.354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Montserrat Monastery (Spania)
1.312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lapislazuli
1.542 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile bijuteriilor franceze
161 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul"Iulia Hasdeu". Adevar sau legenda?
1.443 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tinutul de legenda al Hiperboreenilor
802 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Legenda vascului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.12.2015  Adauga la favorite 792 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Din punct de vedere botanic, vascul este un parazit care se dezvolta pe ramurile altor copaci, insa el este recunoscut drept crenguta care nu poate lipsi din casele noastre in perioada sarbatorilor de iarna.

1 Vascul este adus in casele noastre pentru noroc, dar si pentru ca exista superstitia conform careia doua persoane care se saruta sub vasc vor fi fericite impreuna in anul care urmeaza.

2 Romanii erau ferm convinsi ca daca cei care se saruta sub vasc urmeaza sa se logodeasca, motiv pentru care obiceiul era unul cu o insemnatate foarte mare .


3 O alta superstitie legata de vasc este aceea ca are puterea de a darui fertilitate . Stramosii nostri il utilizau crezand ca are puterea de a spori fertilitatea si sanatate lor si a animalelor. Mai mult decat atat, despre vasc se credea ca protejeaza impotriva farmecelor.


4 Druizii vedeau vascul ca fiiun un lucru sacru, motiv pentru care daca se intalneau cu dusmanii sub un copac in care crestea vasc, isi lasau armele si faceau un armistitiu de pace pana a doua zi. De aici vine si obiceiul in care oamenii se imbratiseaza si saruta atunci cand se intalnesc sub o crenguta de vasc.


5 Mai mult decat atat, atunci cand gaseau vasc intr-un copac, druizii il taiau cu un cutit cu lama de aur si aveau grija ca crengutele sa nu atinga pamantul pentru a nu-si pierde puterile sacre.


6 In unele zone din Anglia, fermierii ardeau crenguta de vasc in cinstea vacii care nastea de anul nou, in speranta ca acest obicei va aduce noroc si prosperitate intregii cirezi.


7 Tot in Anglia, vascul era ars dupa 12 zile daca niciunul dintre cuplurile care s-a sarutat sub acesta nu urma sa se casatoreasca.


8 Vikingii credeau ca vascul este atat de puternic incat ii poate aduce la viata pe cei trecuti in nefiinta. Balder, fiul zeitei norvegiene Frigga, ar fi fost ucis de o sageata din vasc. Lacrimile zeitei l-au readus la viata, iar ea a binecuvantat planta.


9 In Evul Mediu, crengutele de vasc erau atarnate in casele oamenilor pentru a-i apara pe acestia de vrajitoare si spirite rele. Pentru ca vascului i s-a oferit o importanta atat de mare in culturile pagane, acesta nu a fost niciodata acceptat in locurile crestine de rugaciune.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.