Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ceausescu - Ascensiunea si decaderea lui | BBC |
2.162 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  O zi din viata unui dictator / Nebunia puterii
1.538 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Cultura Chimu
686 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucruri putin cunoscute despre CUZA si Unirea din 1859
1.433 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nori de furtuna - Al doilea Razboi Mondial
1.654 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boris Eltin, de la extaz la agonie
1.190 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Argos, Grecia - Orasul locuit de 7.000 de ani
1.183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scarlet Pimpernel (UK 1982) Istoric,Drama / Part 1/8
1.906 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Scarlet Pimpernel (UK 1982) Istoric,Drama / Part 5/8
1.108 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Scarlet Pimpernel (UK 1982) Istoric,Drama / Part 2/8
1.107 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Vladimir Putin: Ascensiunea unui sef enigmatic la putere

 
 
 
 
 
Adaugat de zaharia 28.11.2015  Adauga la favorite 1.121 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ascensiunea lui Vladimir Putin la putere poate reprezenta cu usurinta subiectul unui roman sau al unui film, in care actiunea ar fi presarata cu spioni, conflicte armate, oligarhi, petrol sau judo. Site-ul businessinsider.com ni-l prezinta pe omul si politicianul Vladimir Putin, dezvaluind elemente mai putin cunoscute din viata si cariera "celei mai puternice personalitati din lume".

Vladimir Putin s-a nascut la Leningrad (Sankt Petersburg in prezent) in 7 octombrie 1952. Vladimir Vladimirovici Putin este unicul copil al unui veteran de razboi si al unei muncitoare care traiau la periferia Leningradului. El a crescut intr-un apartament "comunal", cu alte doua familii, un lucru obisnuit la acea vreme in Uniunea Sovietica.

Ca adolescent, Putin a lucrat la postul de radio al scolii la care invata, unde se pare ca difuza muzica trupei Beatles sau a altor grupuri de rock din Occident.

Inca de tanar, Vladimir Putin a devenit interesat de judo. El a devenit campion la judo la universitate in 1974.

Un fost ministru de finante din Rusia, Serghei Alaksasenko, crede ca dragostea lui Putin pentru judo spune ceva despre strategia sa privind politica externa. "Spre deosebire de un sahist, un judoka nu asteapta o miscare din partea adversarului. Strategia lui este sa astepte sa vada cand are sansa de a executa o singura lovitura, dupa care se retrage. Un judoka de succes trebuie sa anticipeze loviturile adversarilor sai, sa ia o decizie rapida si sa-i puna la pamant", a scris oficialul rus in Moscow Times.

Presedintele Rusiei este pasionat de romanele de spionaj si de show-urile TV. Putin se pare ca indragea foarte mult seria de romane "17 Clipe ale unei Primaveri", care a fost ulterior transformata intr-un serial TV. Romanele aveau ca personaj principal un agent dublu - Max Otto von Stierlitz (nascut Vsevolod Vladimirovici Vladimirov), care s-a infiltrat in elita nazista in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Ceea ce m-a uimit intotdeauna a fost cum un om a reusit mai mult decat o armata intreaga", declarat Putin referitor la seria de romane.

Intr-un moment gen "viata imita arta", Putin a ajuns chiar el in pielea personajului din "17 Clipe ale unei Primaveri". In 1985, KGB-ul l-a trimis pe Putin la Dresda, in Germania de Est, unde a trait sub acoperire cu numele de "Mr. Adamov". Potrivit unor informatii, Putin a invatat limba germana atat de bine ca era capabil sa imite anumite dialecte. Spre deosebire de alti agenti KGB, lui Putin ii placea sa-si petreasca timpul cu germani.

Nu se stie insa cum anume si-a petrecut timpul Putin in Germania de Est. Potrivit Kremlinului, el a primit medalia de bronz "Pentru servicii exceptionale aduse Armatei Poporului".

In 1989, Zidul Berlinului a cazut, iar Putin s-a intors la Leningrad unde a primit un job sub tutela primului primar democrat al Leningradului, Anatoli Sobciak (care ii fusese profesor de drept).

Oficial, Vladimir Putin si-a dat demisia din KGB in 1991. In acest mod, Putin si-a inceput activitatea in administratie.

Publicatia Newsweek a scris ca exista un grup de democrati din Sankt Petersburg care crede ca Putin a fost trimis de KGB la biroul primarului, insa nu exista probe care sa sustina aceste afirmatii.

In timp ce a lucrat cu Anatoli Sobciak, Putin si-a castigat porecla de "Gray Cardinal/Cardinalul Gri" si era considerat "omul la care trebuie sa apelezi daca doresti ca lucrurile sa fie rezolvate" sau "omul indispensabil al lui Sobciak".

In anii '90, Vladimir Putin a fost subiectul unui scandal, el fiind investigat "pentru acordarea preferentiala a unor licente de import si export". Putin s-a ocupat de un schimb de marfuri in valoare de 100 de milioane de dolari. Rusia trebuia sa exporte materiale pentru a primi in schimb alimente destinate cetatenilor orasului Sankt Petersburg. Desi materiale au fost exportate, locuitorii orasului nu au primit alimentele promise.

Se pare ca Vladimir Putin a fost cel care a semnat documentele, insa Kremlinul neaga acest lucru.

Ascensiunea lui Putin in "ligile superioare" ale administratiei ruse. In 1996, Putin si-a luat familia si s-a mutat la Moscova, unde a urcat rapid pe scara ierarhica. Dupa mai multe posturi detinute, el a ajuns in 1998 conducatorul FSB, fostul KGB.

"In iulie 1998, Eltin l-a numit pe Putin la conducerea FSB. Era o functie pe care presedintele de atunci ar fi acordat-o doar omului in care ar fi avut cea mai mare incredere", a scris Newsweek.

In august 1999, presedintele Boris Eltin l-a numit prim-ministru pe Vladimir Putin. O luna mai tarziu, popularitatea lui Putin era de 2 la suta. El era al cincilea premier din ultimii doi ani si nimeni nu-l credea pe Eltin cand acesta sustinea ca Putin va fi succesorul sau.

Toata lumea se astepta ca Evgheni Primakov sa fie urmatorul presedinte rus, deoarece avea o cariera impresionanta in spate si era prietenul tuturor "de la Madeleine Albright la Saddam Hussein".

Insa, spre surprinderea tuturor, Eltin si-a anuntat demisia si l-a numit succesor pe Vladimir Putin, in 1999. Multi cred ca Eltin a procedat astfel pentru a se apara pe el. Razboiul din Cecenia se intensifica, iar popularitatea presedintele scadea vertiginos.

Una din primele decizii ale lui Putin in noua functie a fost sa-i acorde "imunitate deplina lui Eltin in fata oricaror investigatii pentru activitati ilegale, protejarea documentelor private ale acestuia, a resedintelor si bunurilor detinute in fata unor posibile confiscari".

In primul sau interviu televizat ca presedinte al Rusiei, Putin a promis libertatea presei, libertatea de exprimare, dreptul la proprietate privata.

"Vreau sa avertizez ca orice incalcare a legilor tarii, a constitutiei vor fi pedepsite. Libertatea de exprimare. Libertatea mass-media. Dreptul la proprietate. Aceste principii fundamentale ale unei societati civilizate vor fi aparate de statul rus", a declarat Putin in interviul televizat din 1999.

Recunoscand faptul ca oligarhii din era Eltin sunt mai puternici decat el, presedintele Rusiei a ajuns la o intelegere cu acestia.

"In iulie 2000, Putin le-a spus oligarhilor ca nu va interveni in afacerile lor atat timp cat acestia nu se vor implica in politica, respectiv atat timp cat nu-l vor critica pe presedinte", potrivit Consiliului Relatiilor Straine.

O figura emblematica a oligarhilor rusi a fost Boris Berezovski, fosta eminenta gri a Kremlinului in timpul lui Boris Eltin. Dupa o perioada in care Berezovski l-a sustinut pe Putin, el a cazut in dizgratie in momentul in care a inceput sa-l critice pe presedintele rus. Berezovski a obtinut statutul de refugiat politic in Marea Britanie in 2003, iar in martie 2013 a fost gasit mort in resedinta sa din Ascot, un oras situat la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de Londra. In urma autopsiei s-a stabilit ca probabila cauza a mortii este spanzurarea, insa apropiati ai lui Berezovski au sustinut ca suspecteaza ca a fost vorba despre un asasinat.

In urmatorii ani, Putin si-a castigat renumele de "om de actiune", prin modul cum a gestionat al Doilea Razboi Cecen si criza ostaticilor luati intr-un teatru din Moscova, in 2002. Presedintele Rusiei a refuzat sa negocieze cu cei 40 de militari ceceni, iar in urma actiunii politiei dupa trei zile de asediu 129 din cei 912 ostatici au murit.

Populatia a continuat sa-l sustina pe Putin cu un procent de 83 la suta.

In 2004, Putin a fost reales pentru un al doilea mandat. El si-a concentrat atentia asupra problemelor interne, insa a devenit din ce in ce mai criticat pentru cenzurarea presei locale.

Jurnalista Anna Politkovskaia, unul dintre putinii jurnalisti rusi care au denuntat coruptia si abuzurile din timpul si de dupa razboiul din Cecenia, a fost ucisa in holul cladirii din Moscova in care locuia, la 7 octombrie 2006, chiar in ziua in care Vladimir Putin sarbatorea implinirea a 54 de ani. Ea lucra pentru publicatia Novaia Gazeta.

Organizatorul si executantul asasinarii jurnalistei Anna Politovskaia au fost condamnati in iunie 2014 la inchisoare pe viata de un tribunal din Moscova, insa ancheta nu a reusit identificarea unor eventuale persoane care sa fi comandat asasinatul.

Asasinarea jurnalistei a fost urmata de alte crime.

In noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, un transfug din serviciile secrete ruse (FSB) care colabora cu serviciul britanic de informatii externe MI6, a murit la Londra, la varsta de 43 de ani, dupa ce a fost otravit cu poloniu-210, o substanta radioactiva extrem de toxica si aproape nedectabila. El a fost prima victima a unui "asasinat radioactiv".

In toata aceasta perioada, popularitatea lui Putin a crescut, tara bucurandu-se de crestere economica.

Insa a venit anul 2008, cand s-a declansat o criza economica globala. In acel an, Dmitri Medvedev a fost ales presedinte al Rusiei, dupa ce fusese premier, iar el l-a numit prim-ministru chiar pe Vladimir Putin.

Criza financiara a aratat cat de dependenta era economia rusa de petrol si gaze, precum si modul de interconectare existent intre industrie si strategia politica a tarii, potrivit Institutului Brookings.

Mergand mai departe, in 2012, Vladimir Putin a candidat din nou pentru functia de presedinte al Rusiei, pe care a castigat-o cu un procent de 63 la suta. El a fost ales de aceasta data pentru un mandat de sase ani, in loc de patru.

Doi ani mai tarziu, Vladimir Putin si-a atras oprobriul tuturor dupa ce a decis anexarea Crimeei, in urma unei crize declansate de indepartarea de la putere a presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici.

In plus, Occidentul il acuza pe Putin ca sustine miscarea separatistilor pro-rusi in estul Ucrainei, care a condus deja la uciderea a peste 5.000 de persoane intr-un interval de un an de la declansarea conflictului.

"Nimeni nu stie care va fi urmatoarea miscare a lui Vladimir Putin, insa tinand cont de faptul ca acesta ia in calcul un al patrulea mandat, s-ar putea sa-i urmarim actiunile pana cel putin in anul 2024"


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.