> In schimb Mussolini alterna nehotarat intre stanga si dreapta. Fascismul practicat de Mussolini imbratisa constitutia Carnaro scrisa de Ambris si d'Annunzio pentru Fiume. Dar cei doi refuza sa se alature miscarii fasciste si nu participa la alegerile care au loc in Mai 1921. Dupa atentatul la viata lui D'Annunzio in August 1922, o intalnire de pacificare intre Mussolini, Francesco Saverio Nitti si D'Annunzio a fost anulata, iar D'Annunzio se retrage din viata politica. Mussolini va continua sa doneze bani lui D'Annunzio ca multumire pentru retragerea acestuia din arena politica. Interogat in legatura cu aceste donatii Mussolini declara: " Cand ai un dinte stricat ai doua posibilitati : ori scoti dintele afara ori il umpli cu aur. In cazul D'Annunzio am ales al doilea tratament." Si totusi D'Annunzio a continuat sa intervina politic pana la moartea sa in 1938. Intr-o scrisoare adresata Ducelui insista sa-l convinga sa nu se alature Axei aliindu-se cu Hitler. In 1934 incearca sa torpileze intalnirea Hitler- Mussolini publicand un pamflet satiric la adresa lui Hitler. Din nou, in 1937 D'Annunzio il intalneste pe Mussolini in gara de tren Verona, intr-o noua incercare de a-l convinge sa paraseasca Axa. Deabia in 1944 Mussolini va admite ca a facut o greseala neurmandu-i sfatul." />

 

Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Verdictul Istoriei - Benito Mussolini (UK 2013) / 60 min
568 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Imparatul Haile Selassieal Etiopiei in Romania
1.422 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Zece din Cei mai Nebuni Dictatori
1.336 vizite - 0 comentarii
adaugat de tita
 
  Nori de furtuna - Al doilea Razboi Mondial
1.523 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Benito Mussolini - Cosmarul Italiei
1.701 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mitologia greaca - Medusa
2.263 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Isola de Loretto, Italia
1.193 vizite - 0 comentarii
adaugat de odette
 
  Ist. Bizantului Vol. 2:Domnia timpurie a lui Justinian
258 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  3.Despre boala si moartea lui Mihai Eminescu
1.901 vizite - 0 comentarii
adaugat de dali
 
  Momente de rascruce ale istoriei -Batalia de la Actium
1.263 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Gabriele d’Annunzio - Rivalul lui Mussolini

 
 
 
 
 
Adaugat de MARCU 08.11.2015  Adauga la favorite 1.343 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Gabriele d’Annunzio, poet, romancier, dramaturg si soldat s-a nascut in Pescara, la 12 martie 1863. Parintii sai erau Francesco Paolo Rapagnetta, care si-a luat si numele d'Annunzio si Luisa de Benedictis.

S-a mutat la Roma in 1881 si si-a incput cariera literara. S-a mutat mai apoi in Franta in 1910, dar s-a intors in Italia unde a devenit un sustinator fervent al intrarii Italiei in razboi alaturi de Antanta.

Dupa intrarea in razboi, d’Annunzio a devenit infanterist in armata italiana, mai apoi marinar si aviator. Misiunile sale cutezatoare din Trieste, Pola si mai ales zborul sau deasupra Vienei din 1918 pentru a raspandi manifeste l-au consacrat ca o legenda…

Dupa un mariaj nereusit cu Maria di Gallese (au trei baieti) D'Annunzio se desparte de sotie ca sa aibe o aventura amoroasa cu celebra actrita Eleonora Duse. Pentru ea scrie rolurile principale in piesele Orasul Mort si Francesca da Rimini. Viata extravaganta il forteaza la datorii, ca sa scape de creditori se refugiaza in Franta. Relatia furtunoasa cu Duse se termina in 1910. D'Annunzio incepe o noua afacere sinuoasa cu marchiza Luisa Casati, o femeie excentrica, legatura care va dura pana spre sfarsitul vietii poetului.
In Franta, D'Annunzio lucreaza cu Claude Debussy la o piesa muzicala "Martirul Sfantului Sebastian" (1911) .

Vaticanul reactioneaza brutal plasand toate operele lui D'Annunzio in Indexul Cartilor Interzise. Lucrarea cu pricina nu a fost de succes dar se cunosc adaptari inregistrate dintre care cea mai notabila este cea a lui Leonard Bernstein. D'Annunzio colaboreaza cu Mascagni la opera acestuia "Parisina" locuind in casa inchiriata a compozitorului, langa Paris. Scrie scenariul filmului Cabiria (1914) bazat pe episoade din Razboaiele Punice.

Creatiile sale sunt bazate pe scoala simbolista franceza, contin scene violente sau descrieri pline de anomalii mentale inserate cu alte scene puternic imaginative, mistice sau erotice. Nuvelele sale sunt influentate de scrierile lui Guy de Maupassant.

Enciclopedia Britanica gaseste meritul principal al lui D'Annunzio in faptul ca a revitalizat literatura tarii sale deschizand mina inchisa a trecutului ca o sursa de inspiratie pentru prezent si de sperante pentru viitor, a creat o limba clara , nu pompoasa, nici vulgara, necesara gandirii moderne si desi ramanand clasica, permite exprimarea unei splendide frumuseti, cea a idealului renascentist Italian. A ramas vestit poemul sau celebru " Ploaia in padurea de pini" care exemplifica virtuozitatea poetica dar si senzualul poeziei sale.


Fascinant de zbor si aviatie D'Annunzio ia lectii de pilotaj si se ofera ca voluntar la pilotarea unor avioane de razboi. Dupa declansarea primului razboi mondial D'Annunzio revine in Italia ca sa tina discursuri favorizand intrarea Italiei in Tripla Antanta.

Pierde un ochi intr-un accident de zbor . In februarie 1918 ia parte intr-un raid indraznet in portul Bakar, act cu care ridica spiritul publicului italian ranit de dezastrul de la Caporetto. La 9 August 1918 D'Annunzio in fruntea unei flotile de 9 avioane zboara 700 mile ca sa arunce manifeste de propaganda peste orasul Vienna. Considerata o sarcina de mare curaj si bravura a fost mult timp pomenita ca " Il Volo su Vienna".

Rivalitatea cu Mussolini

Un eseu al vremii "Mussolini si cultul conducatorului" descrie astfel pe poet:
.. Acest faimos poet si erou de razboi s-a autoproclamat superman. Interventionist in Mai 1915, pilot de razboi, faptele sale i-au adus recunoastere nationala si internationala. In septembrie 1919 el si " legiunile " sale au capturat disputatul port Fiume. L-a pastrat timp de un an facand faimoase "camasile negre", discursurile din balcon, aranjand uniuni ambitioase si mai ales coregrafiind parade stradale si ceremonii. Ba chiar a planuit un mars asupra Romei. Istoria are dreptul de al numi " Primul Duce" si Mussolini probabil a respirat usurat in 1920 cand omul si tovarasii sai au fost imprastiati din Fiume. Chiar si asa a continuat sa fie o amenintare pentru Mussolini, iar o serie de fascisti ca Italo Balbo se gandeau serios la el ca o alternativa Ducelui.>>
In schimb Mussolini alterna nehotarat intre stanga si dreapta. Fascismul practicat de Mussolini imbratisa constitutia Carnaro scrisa de Ambris si d'Annunzio pentru Fiume. Dar cei doi refuza sa se alature miscarii fasciste si nu participa la alegerile care au loc in Mai 1921. Dupa atentatul la viata lui D'Annunzio in August 1922, o intalnire de pacificare intre Mussolini, Francesco Saverio Nitti si D'Annunzio a fost anulata, iar D'Annunzio se retrage din viata politica. Mussolini va continua sa doneze bani lui D'Annunzio ca multumire pentru retragerea acestuia din arena politica. Interogat in legatura cu aceste donatii Mussolini declara: " Cand ai un dinte stricat ai doua posibilitati : ori scoti dintele afara ori il umpli cu aur. In cazul D'Annunzio am ales al doilea tratament."
Si totusi D'Annunzio a continuat sa intervina politic pana la moartea sa in 1938.
Intr-o scrisoare adresata Ducelui insista sa-l convinga sa nu se alature Axei aliindu-se cu Hitler. In 1934 incearca sa torpileze intalnirea Hitler- Mussolini publicand un pamflet satiric la adresa lui Hitler.

Din nou, in 1937 D'Annunzio il intalneste pe Mussolini in gara de tren Verona, intr-o noua incercare de a-l convinge sa paraseasca Axa. Deabia in 1944 Mussolini va admite ca a facut o greseala neurmandu-i sfatul.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.