Mai mult decat o stare de spirit trecatoareSus
Dupa zilele lungi, calduroase ale verii intram intr-o perioada de tranzitie catre sezonul friguros. Vremea devine instabila si apar ploile de lunga durata, puterea de incalzire a soarelui scade si, odata cu acest fenomen se instaleaza frigul si provocarile pe care acesta le aduce pentru sanatate.
Organismul devine slabit, suntem tinte mai usoare pentru virusii care provoaca raceli si ne putem confrunta cu dureri de cap, stari de somnolenta si chiar oboseala inexplicabila, precum si stres sau iritabilitate. Astenia de toamna este mai mult decat o stare psihica proasta, este o boala cu probleme recurente.
Diagnosticul de astenie de toamna este acordat atunci cand simptomele s-au manifestat timp de trei sezoane consecutive, dar s-au ameliorat pe durata sezoanelor calde. Manifestarile caracteristice asteniei de toamna apar in general odata cu primele semne mai puternice de toamna si pot tine inclusiv pana in lunile de iarna.
Femeile, predispuse la astenia de toamnaSus
Orice categorie de varsta poate fi afectata de astenia de toamna, inclusiv copiii si varstnicii. Cu toate acestea, exista o serie de persoane cu inclinatie mai mare. De exemplu, s-a observat ca femeile sunt mai vulnerabile in fata asteniei.
De asemenea, locuitorii regiunilor georgrafice in care lumina naturala este foarte putin prezenta pe parcursul iernii sau cei din zone cu variatii mari ale cantitatii de lumina de la un anotimp la altul. In ceea ce priveste varsta, persoanele intre 15 si 55 de ani cad mai des prada astentiei.
Alimentatia, cheia impotriva astenieiSus
Pentru ca astenia de toamna inseamna de cele mai multe ori lipsa vitalitatii si slabirea organismului, solutia pentru a evita aceste stari este o alimentatie care sa ne asigure necesarul de nutrienti si care sa ne sustina tonusul pozitiv. Vitaminele, mineralele, aminoacizii si acizii grasi sunt elemente de care organismul are nevoie in aceste situatii.
De exemplu, complexul de vitamine B ajuta in lupta impotriva asteniei pentru ca vitaminele B sunt implicate in functionarea optima a sistemului nervos, in generarea bunei dispozitii si in absorbtia corecta a celorlalti nutrienti.
O alta vitamina recomandata este vitamina C, care sustine sistemul imunitar, reduce oboseala si contribuie la functionarea normala a sistemului nervos. Din randul aminoacizilor se remarca in mod special glutamina, care are rol in sinteza proteinelor, in stimularea sistemului imunitar si in refacerea organismului dupa efort fizic. Iar acizii grasi, ca Omega 3, combat variatiile starilor emotionale, ajuta la odihna si la reducerea impulsivitatii.
De asemenea, expunerea cat mai indelungata la lumina naturala, momentele de relaxare cu familia si prietenii, odihna, precum si sportul sustin starea de bine si contracareaza astenia de toamna. Pe langa toate aceste masuri, suplimentele alimentare cu formule complexe, care sa ajute la asigurarea necesarului zilnic de nutrienti variati, sunt un atu impotriva astentiei de toamna.