1. Alege un subiect pe care il stapanesti foarte bine, care te pasioneaza. Asa vei cauta si vei posta mereu noi si noi informatii, astfel incat nu-ti vei plictisi nici cititorii.
2. Pe cat posibil alege o tema care nu a fost "tocata" de toata lumea. Daca mergi pe calea batuta, "banala", incearca macar sa gasesti un alt unghi de abordare.
De exemplu, exista atatea site-uri despre masini, dar putine dintre ele sunt specializate pe o singura marca si chiar mai putine pe un model anume de masina. Cheia este sa ai un subiect nisat, dar cu potential, altfel spus, sa intereseze pe cat mai multi utilizatori.
3. Alege platforme gratuite, cel putin pana cand iti faci un "nume" pe piata, dupa aceea te poti gandi si la investitii mai serioase.
4. Foloseste template-uri minimaliste, nu-ti "agresa" cititorii cu tot felul de "zorzoane" sau culori "violente".
5. Nu te sfii sa-ti ilustrezi postarile, care ii dau blogului tau un aer profesionist sau pur si simplu atrag utilizatorul.
6. Nu uita sa listezi pe blogul tau cel putin sase, sapte site-uri cu autoritate in domeniul ales. Aceste link-uri te vor ajuta si pe tine in motoarele de cautare.
7. Foloseste un limbaj simplu, imparte textul in paragrafe si foloseste bullet-uri. Sunt lucruri esentiale atunci cand scrii in online, pentru ca postarile devin mai usor de parcurs si de inteles.
8. Nu uita sa scrii si sa dai link-uri catre sursele de unde iei anumite informatii. Cel mai probabil, atunci cand cineva va vedea ca i-ai dat link iti va raspunde in acelasi fel pe blogul sau site-ul sau.
9. Evita greselile de scriere sau greselile gramaticale, ca sa fii privit mereu ca un profesionist si ca sa-ti maresti sansele ca altii sa te citeze.
10. Participa activ la dezbateri si forumuri legate de tema aleasa de tine. Afla care sunt intrebarile cele mai frecvente si ofera raspunsuri pe blogul tau. Apoi, directioneaza membrii acelui forum catre blogul tau, dar si catre alte surse mai bine informate si cu mai multa greutate in domeniu. Altfel, vei fi vazut ca un oportunist si un ingamfat.
11. Foloseste etichete ca sa creezi categorii pe blog si pentru ca acesta din urma sa fie mereu organizat.
12. Cerceteaza piata. Vezi care sunt cele mai fierbinti subiecte, cel mai des cautate cuvinte, cum au ajuns utilizatorii pe blogul tau. Asa vei sti ce sa scrii si pe viitor.
13. Ofera-le cititorilor posibilitatea sa-ti trimita postarile mai departe, sa le voteze pe Facebook si asa mai departe.
14. Utilizatorii ar trebui sa aiba optiunea sa se "aboneze" la feed-urile tale, astfel incat de fiecare data cand tu postezi ceva ei sa primeasca notificare.
15. Scrie cat mai des pe blog. Astfel, cititorii se vor intoarce, pentru ca stiu ca gasesc informatii noi, dar si relevante. Este bine sa postezi o data pe zi, dar nu mai putin de doua, trei ori pe saptamana, ca sa fii mereu "vizibil".
16. Pastreaza pe pagina principala cat mai multe articole. Motoarele de cautare nu intra mereu pe toate paginile din blog, dar "scaneaza" frecvent prima pagina. Cu cat ai mai mult continut, cu atat ai mai multe sanse sa apari in cautari.
17. Fa bani din blog. Afla aici cum!
18. Nu folosi Google Adsense excesiv, cel putin la inceput. Mai intai trebuie sa te concentrezi pe audienta, sa muncesti pentru a-ti construi o reputatie si sa te remarci ca autoritate in domeniul ales si abia apoi sa te gandesti la bani.
19. Odata ce ai obtinut un trafic relevant, te poti gandi si la articole publicitare si la alte forme de a castiga din ce scrii.
20. Cauta sa atragi o comunitate activa, cu adevarat interesata de ceea ce scrii.