Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum era viata normala la Pompei inainte de distrugere
286 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea pierduta a Pompeiului
375 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PROFETII DESPRE ROMANIA - PUTERILE SECRETE 2019
485 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Locurile "Necurate" din Romania
1.106 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 secrete antice socante |
91 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ultima ora, cu Dan Puric
1.068 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sabaticia Carpatilor
354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Destinul - Soarta
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nevasta Invizibila a lui Stalin * Nadejda Alliluyeva "
226 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria, ultima romantica, prima femeie moderna
1.328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Pompei-Ultima zi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.09.2015  Adauga la favorite 1.477 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Distrusa de vulcanul Vezuviu in anul 79 d.Hr., urbea este astazi un punct de atractie turistica, fiind vizitata de circa 2,5 milioane de persoane anual.

Drumul prin vechea urbe este lung si foarte obositor pentru turistiSursa: DAN IONESCU

Oras cu un destin tragic, Pompei ar trebui vazut de fiecare macar o data in viata. Pentru ca ofera vizitatorilor sai o lectie de istorie nepretuita, desfasurata pe o suprafata de 45 de hectare, cate au fost excavate din cele aproximativ 66 de hectare ale anticii urbe.

Cladiri foarte bine conservate, mozaicuri si picturi murale de-o frumusete unica, dar si forme pietrificate de oameni stau marturii ale unei vieti intense, peste care vulcanul Vezuviu s-a aruncat cu forta pe 24 august 79 d.Hr.



La acel moment, orasul se afla inca in reconstructie, dupa ce un cutremur violent zguduise toata aria vezuviana cu 17 ani inainte, pagubele fiind imense.


Istoria insa nu a vrut sa lase destinul acestui oras sa se sfarseasca asa. Ruinele Pompeiului au fost descoperite intamplator in secolul al XVI-lea, in timpul unor sapaturi. Explorarile au inceput insa abia in 1748 si mai continua si acum.

Intrarea in oras se poate face prin Porta Marina, una dintre cele sapte porti ale Pompeiului (intrarea costa 11 euro). Imediat ce ai pasit pe acest teritoriu, gasesti ruinele templului zeitei Venus, protectoarea generalului Lucius Cornelius Sulla, cel care a colonizat orasul in anul 80 i.Hr., dandu-i numele Cornelia Veneria Pompeianorum.

Acesta nu este singurul templu din Pompei. Cel mai vechi lacas de cult este templul lui Apollo. Aici, decoratiunile arhitectonice care au supravietuit sunt datate din anii 575-550 i.Hr.

La intersectia a doua strazi majore, se afla Forumul, piata principala a orasului, cel mai important loc de intalnire a cetatenilor, unde circulatia carelor era interzisa. De aici, drumul care urmeaza este foarte lung si obositor. Patru-cinci ore nu iti sunt suficiente pentru a strabate toate cele noua regiuni in care a fost impartit orasul, pentru o orientare mai usoara.

De-a lungul strazilor pavate cu pietre uriase, poti intra pe rand in case impresionante, prin arhitectura lor si decoratiunile interioare care s-au pastrat. Ele pot fi gasite in casele bogatilor, pentru ca cele ale paturii inferioare sunt foarte compacte si cenusii. Diferenta sociala este foarte bine reflectata.



Aici trebuie precizat ca in timpul sapaturilor arheologice din secolele al XVIII-lea-al XIXlea, multe dintre aceste decoratiuni - fie ca e vorba de mozaicurile de pe jos, fie de picturile de pe pereti - au fost dislocate atent si mutate in cea mai mare parte la Muzeul Arheologic din Napoli. In secolul al XX-lea, aceste marturii au fost lasate la locul lor, pentru ca totul sa fie cat mai viu.

Unul dintre locurile unde este cea mai mare aglomeratie de turisti a fost un lupanar, bordel antic, unde imagini erotice fine s-au pastrat destul de bine pe ziduri.

Teatre, bai publice, cuptoare de paine sunt alte obiective interesante. Foarte raspandite in Pompei sunt thermopolia (un fel de snack-baruri) - 89 la numar. Cutremuratoare sunt celebrele corpuri umane pietrificate in spaima, asa cum au fost surprinse de lava

Sursa: DAN IONESCU


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.