Pasarile de colivie au nevoie de un spatiu curat si de ingrijiri deosebite. Mentinerea curateniei in colivie si in jurul ei este foarte importanta pentru sanatatea pasarilor, dar si pentru sanatatea celor din jur. La fel de important este sa nu folosesti niciodata detergenti si solutii chimice pentru a dezinfecta colivia.
Curatenia este necesara zi de zi
Recipientele pentru apa din colivie trebuie clatite in fiecare dimineata, inainte de a le umple din nou cu apa proaspata. Odata la cateva zile, este indicat sa pui in apa calda cu care le speli si jumatate de lingurita de otet de mere, pentru a distruge bacteriile care se inmultesc in mod obisnuit in mediul umed. De asemenea, pentru a dezinfecta flacoanele pentru apa este bun si bicarbonatul, o jumatate de lingurita la o cana de apa calda.
Resturile de fructe si legume trebuie curatate la o ora sau doua dupa ce pasarile s-au saturat sa mai manance, pentru ca se strica repede la temperatura camerei. Nu le poti lasa in cutie de la o zi la alta, iar cutia de asemenea trebuie spalata cu apa calda.
Spala colivia saptamanal
Pasarile, oricat de mici ar fi, fac multa mizerie, de aceea este recomandat sa acoperi tava coliviei cu servetele absorbante si sa le arunci in fiecare seara. Odata la cateva zile, este bine sa speli colivia in intregime cu apa calda si sa cureti cu un burete curat zabrelele subtiri din metal, pe care se aduna mizerie si puf. Nu folosi solutii chimice pentru a dezinfecta colivia, decat daca este absolut necesar, si nici detergent. Substantele toxice vor ramane in fisurile plasticului, iar pasarile, care au tendinta sa roada si sa ciuguleasca colivia, le vor inghiti. Pentru dezinfectarea coliviei foloseste tot otet sau apa oxigenata, dupa ce ai indepartat toate resturile uscate. Asa cum cureti colivia, trebuie sa cureti si jucariile pe care pasarile le murdaresc la fel de des.