INGREDIENTE CHIFTELUTE DE DOVLECEI LA CUPTOR (18-20 bucati)
500 g de dovlecei, spalati
100 g de branza telemea
o legatura de marar spalat
6 linguri cu pesmet
o lingura cu faina
un ou
2 linguri cu ulei
5-6 catei mici de usturoi curatati si spalati
un sfert de lingurita cu boia de ardei
sare
piper proaspat macinat
Radem dovleceii pe razatoarea mare. Puteti sa-I curatati de coaja, iar daca nu sunt foarte fragezi trebuie sa le scoateti partea cu seminte. Presaram deasupra lor sare, amestecam putin si ii lasam sa-si lase apa pentru minim 30 de minute.
Tocam marunt mararul.
Radem branza telemea pe razatoarea mare, intr-un bol incapator.
Dupa 30 de minute de stat cu sare, stoarcem bine dovleceii si ii punem peste branza. Daca folositi dovlecei zucchini o sa observati ca parca au mai putina apa decat dovleceii romanesti. Daca vi se pare mai simplu, puneti dovleceii rasi intr-un tifon, adaugati deasupra lor sare, ii lasati 30 de minute, iar apoi ii stoarceti ca pe cas. Daca nu ii scurgem foarte bine, compozitia pentru chiftele va fi prea moale, de aceea eu ii storc uneori de 2-3 ori.
Zdrobim deasupra usturoiul. Punem boia de ardei (sau orice alt condiment va place), piper macinat si sare, dar cu atentie pentru ca am sarat si dovleceii iar branza telemea este si ea sarata.
Adaugam mararul tocat, oul, o lingura cu faina si 3 linguri cu pesmet.
Apoi amestecam. Eu prefer sa o fac cu mana, pentru ca mi se pare ca obtin o compozitie pentru chiftelute omogena mai rapid. In final ar trebui sa avem o compozitie bine legata, din care sa putem forma cu usurinta bilute.
Incalzim cuptorul.
Incepem sa formam chiftelutele – luam in causul palmei din compozitia bine legata si, cu mainile usor umezite, o modelam sub forma de bile. Putem sa le facem si plate, apasand usor bilele formate si aranjandu-le marginile. Eu am facut 18 bucati de dimensiunea unei mingi de ping pong. Daca nu vreti sa le faceti in cuptor, se pot praji in ulei bine incins cam 3-4 minute pe fiecare parte.
Aranjam hartie pentru copt intr-o tava.
Tavalim bine fiecare chifteluta pregatita prin pesmet si o asezam in tava. Putem sa le facem si cu alte legume: cartofi, morcovi, telina radacina, ciuperci usor calite, praz sau combinate. Important este sa le acoperim bine cu pesmet pe toate partile, pentru a avea o crusta crocanta.
Le asezam in tava usor departate una de alta, pentru a nu se lipi si le stropim cu putin ulei, sau picuram cate un strop deasupra fiecareia.
Introducem tava in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute.
Cand chiftelutele de legume sunt rumenite, le scoatem din cuptor.
Servim calde, cu sos de iaurt si usturoi, dar sunt bune si reci.