Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Verdictul Istoriei -Imparatul Hirohito (UK 2013) 60 min
663 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Verdictul Istoriei - Stalin (UK 2013) Documentar 60 min
789 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Verdictul istoriei - Hitler UK 2013) Documentar 60 min
882 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Craniile de cristal din Mexic - Enigme ale istoriei
1.228 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Contextul Actului de la 23 August 1944
417 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Verdictul Istoriei -Generalul De Gaulle (UK 2003) 60 min
673 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Verdictul Istoriei - Benito Mussolini (UK 2013) / 60 min
663 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  23 august 1944, cel mai controversat moment al istoriei
342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Momente de rascruce ale istoriei -Batalia de la Actium
1.397 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Originile Chinei: civilizatia antica
379 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Guelfii si ghibelinii - O nebunie a istoriei

 
 
 
 
 
Adaugat de MARCU 08.08.2015  Adauga la favorite 2.645 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Guelfii si ghibelinii au reprezentat factiuni care si-au disputat puterea in mai toate orasele si comunele din Italia medievala, mai cu seama intre secolele al XII-lea si al XIV-lea. Cele doua grupuri sustineau Statul papal, respectiv pe imparatul german.

Denumirea de ghibelin provine, dupa toate probabilitatile, de la numele castelului Waiblingen, apartinand regelui Conrad al III-lea de Hohenstaufen, in timpul disputei sale cu ducele de Bavaria, sustinut de papalitate.

Pronuntat ca "Wibellingen", numele castelului a devenit in limba italiana Ghibellino. Cele doua denumiri, guelfi si ghibelini, au aparut in Italia in vremea imparatului Frederic I Barbarossa.

Viata lui Dante Alighieri este strans legata de evenimentele politice din Florenta. In acea perioada, Florenta era pe cale sa devina orasul cel mai important si puternic din Italia centrala. Incepand din 1250, un guvern comunal compus din burghezi si meseriasi inlatura suprematia nobilimii si, doi ani mai tarziu, se bat primii „fiorini"[1] de aur, moneda forte a comertului european. Conflictul dintre „Guelfi", fideli autoritatii temporale a papei, si „Ghibellini", partizani ai primatului politic al imparatilor germani ai „Sfantului Imperiu Roman", se transforma intr-un razboi intre nobili si burghezie. La nasterea lui Dante, dupa indepartarea Guelfilor, Florenta se gasea in puterea Ghibellinilor. In 1266, Guelfii revin la putere si Ghibellinii sunt expulzati din oras. La randul lor, Guelfii se divid in doua fractiuni: „bianchi" (albii) - care incercau sa limiteze hegemonia papei - si „neri" (negrii).

‘Sa-ti amintesti si de Mosca, cel ce-a zis, o, vai!, “E bine facut doar lucrul terminat", care a fost saminta pacatoasa pentru lumea toscana’. Dar eu i-am adaugat: ‘Si moarte pentru urmasii tai’; la care el, punind durere peste durere, s-a departat ca omul nemernic si nebun» (v. 106-111).

Pacatosul care vorbeste a stat la radacina ostilitatii care i-a despartit de-a lungul anilor pe guelfi de ghibelini. El si-a indemnat rudele sa-l ucida pe un tinar care i-a ofensat. Aceasta crima a declansat dusmania indelungata, care a provocat alungarea si disparitia propriei sale familii din Florenta. “Pe seama lui Mosca dei Lamberti (vezi Infern VI, v. 80), istoricii florentini din secolul al XIV-lea pun impartirea cetatenilor din Florenta in guelfi si ghibelini, in urma uciderii (in 1215), de catre familia Amidei, a lui Buondelmonte dei Buondelmonti.

Acesta din urma si-a incalcat promisiunea de-a se insura cu o tinara din familia degli Amidei, iar ei s-au adunat, cu toate rudele, pentru a hotari cum anume sa-l pedepseasca. Cu acel prilej ‘Mosca dei Lamberti a pronuntat vorba proasta: «Lucrul terminat e bine facut», adica sa fie omorit, si asa s-a facut’ (Villani, Cronica V, 38).

Mosca dei Lamberti a murit la Reggio, unde avea functia de podesta, in 1243. Familia Lamberti a fost izgonita din Florenta, impreuna cu ceilalti ghibelini, in 1258, si a fost exclusa de la prevederile de amnistie din 1268 si 1280, an dupa care nu se mai stie nimic despre ei.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.