Tot mai multe cupluri intentioneaza sa mai aduca pe lume un copil doar pentru a-l salva pe cel pe care il au deja. Banca de celule stem Cryo Save vine in ajutorul acestor familii necajite, care au rude de gradul 1 ce necesita tratament cu celule stem. „Cost Free Family Donation" este un program implementat si in Romania din anul 2012. Mai exact, prin intermediul acestuia se ofera gratuit familiilor posibilitatea de a stoca, la nastere, celule stem recoltate din sangele si tesutul cordonului ombilical.
E necesar formularul de recomandare de la medicul oncolog/hematolog
Pentru a fi admis in programul „Cost Free Family Donation" e obligatoriu ca un membru al familiei (frate, sora, mama, tata) nou-nascutului de la nasterea caruia vor fi recoltate celulele stem sa fie deja diagnosticat cu o boala ce poate fi tratata cu acestea si sa fi contactat un medic specialist oncolog/hematolog care sa fie de acord sa completeze formularul de recomandare a tratamentului. Dupa admiterea in program, tot serviciul Cryo Cord Plus este oferit gratuit. „Acest program acopera, de asemenea, intregul proces necesar pentru ca transplantul sa aiba loc: analize specifice HLA din proba pentru a confirma faptul ca aceasta este compatibila cu pacientul care urmeaza sa fie tratat, cat si coordonarea si transportul probei de la banca Cryo Save din Belgia la spitalul unde se va desfasura tratamentul. Singurul lucru care nu e inclus in pret este analiza HLA facuta potentialului beneficiar, deci bolnavului care urmeaza sa utilizeze celulele stem stocate. Testul se ridica la pretul de 250-300 de euro, insa asta nu este inclus in pachet nici in mod curent", a declarat Roxana Macrin, General Manager la Cryo Stem Health, partener Cryo Save. Totodata, aceasta a subliniat faptul ca testul de compatibilitate se face dupa nastere si recoltare, iar ca potentialii clienti se vor bucura de gratuitate indiferent daca bolnavul este compatibil sau nu cu proba.
Adresati-va Cryo Save cu cel putin trei luni inainte de nastere
Programul Cryo Save de stocare gratuita a celulelor stem permite evidentierea utilitatii terapeutice a celulelor stem pentru boli care sunt mai dificil de rezolvat cu tratamente conventionale. „Acest program face parte din Responsabilitatea Sociala Corporativa a Cryo Save. Scopul nostru este de a demonstra angajamentul pentru dezvoltarea si bunastarea societatii, nu numai printr-o colaborare pe baza de proiecte de cercetare si studii stiintifice, cu cercetari si universitati, ci si prin sprijinirea directa a familiilor aflate in nevoie", a mai spus reprezentanta Cryo Save. Atentie insa! Pentru a beneficia de gratuitate, viitoarele mamici trebuie sa se adreseze firmei cu cel putin trei luni inainte de nastere, pentru a incheia toate formalitatile necesare recoltarii.
„Pot fi folosite in boli frecvente, precum diabetul"
In Romania sunt 16 banci de celule stem. „Noi ne dorim ca fiecare persoana interesata sa vina la centrul nostru, sa ii explicam despre ce e vorba si sa inlaturam toate nedumeririle pe care le are vizavi de acest subiect, indiferent ca serviciul e platit sau ca beneficiaza de gratuitate. Pe de alta parte, medicii ginecologi sunt primii care au contact cu mamica insarcinata, iar datoria noastra e sa le spunem si lor calea spre adevar. Celulele stem nu sunt un panaceu, asa cum crede lumea, insa e adevarat ca pot trata foarte multe afectiuni", a mai spus Roxana Macrin.
Daca in urma cu cinci ani pe lista de boli tratabile cu celule stem erau trecute circa 15 afectiuni, in prezent, peste 75 de probleme pot fi tratate prin aceasta metoda. „In plus, celulele stem au inceput sa fie folosite din ce in ce mai mult in boli frecvente, precum diabet sau boli cardiovasculare, care reprezinta printre primele cauze de deces din lume", a spus si medicul ginecolog Dorina Codreanu.
Economisiti astfel circa 2.000 de euro
La noi in tara se fac transplanturi la Fundeni, conform listelor de asteptare, insa fondurile alocate sunt destul de mici, iar cand se termina acestea, pacientii sunt nevoiti sa-si indrepte atentia catre strainatate, unde preturile sunt destul de mari, caci in tara nicio clinica nu face astfel de proceduri, nici macar cele private. Potrivit Roxanei Macrin, in functie de tipul de transplant, acesta poate costa intre 10.000 si 200.000 de euro. In plus, cei care nu beneficiaza de programul gratuit, in sensul ca nu au nicio ruda de gradul 1 bolnava, sunt nevoiti sa plateasca circa 2.000 de euro pentru intregul kit, recoltare si stocare pentru 20 de ani.
• Gratuitatea se ofera doar in cazul persoanelor cu rude bolnave care recolteaza celule stem la nastere, nu si pentru celulele stem adulte!
Desfasurarea procedurii
1. Dupa ce familia primeste kitul de recoltare personalizat cu codul de bare ID, si dupa ce probele sunt recoltate imediat dupa nastere, kitul e pregatit in aceeasi zi pentru transportul catre banca Cryo Save Belgia.
2. Imediat ce probele au ajuns in banca se vor verifica documentele si identificarile probelor, apoi urmeaza efectuarea analizelor de laborator, care vor verifica toti parametrii necesari pentru ca proba sa fie stocata cu succes.
3. Se va analiza inclusiv daca proba e compatibila din punct de vedere genetic cu membrii familiei care sufera de boala tratabila cu celule stem si pentru care s-a realizat donarea.
4. Dupa ce se trimit probe la testat urmeaza procesarea acestora cu extragerea si identificarea de celule stem si crioconservarea lor, apoi stocarea.
5. Daca acestea sunt compatibile se va coordona intregul proces, de la transportul probei din banca pana la spitalul unde va avea loc transplantul.
de Catalina Tagarta