Se infiinteaza prima asociatie a lucratorilor sexuali din Romania.
Asociatia Maria Magdalena este o initiativa a unui grup de femei, printre care si lucratoare sexual, care au participat la seminarul organizat de ARAS, Formarea educatorilor intre egali in randul femeilor vulnerabile, in 2011.
Doua reprezentante ale retelei europene TAMPEP au aratat atunci importanta organizarii lucratoarelor sexuale si a implicarii lor active in respectarea drepturilor omului. Numele asociatiei, „Maria Magdalena", este un semn al dorintei lucratoarelor sexual de a nu mai fi discriminate.
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) ofera ajutor si asistenta juridica unor lucratoare sexuale din Bucuresti sa infiinteze prima asociatie de profil din Romania, dupa modele deja existente si care si-au demonstrat eficienta in modificarea legislatiei in alte tari. Un exemplu este Asociatia lucratorilor sexuali din Ungaria, Szexe, despre care puteti afla mai multe urmarind interviul video cu Boglarka Fedorko, project manager.
Cum e legislatia in Europa ?
In Europa exista mai multe feluri de a legaliza, incrimina sau tolera prostitutia. Gasiti o harta interesanta aici. Germania, Austria, Grecia au legalizat prostitutia si reglementat functionarea bordelurilor de aproape doua decenii. In alte tari precum Spania, Portugalia, Marea Britanie, Italia, Polonia, Cehia, Ungaria prostitutia e legala, insa nu si bordelurile sau proxenetismul.
In 1998 a facut furori modelul tarilor nordice, initiat de Suedia, care a incriminat solicitarea de servicii sexuale. In loc sa pedepseasca prostituatele i-a pedepsit pe clienti. Politia suedeza sustine ca de atunci a scazut cu doua treimi numarul prostituatelor din strada. Modelul a fost preluat si de Finlanda, Norvegia, Irlanda, si luna aceasta chiar de Franta.
Romania nu se decide inca daca si ce model sa aleaga. Desi exista avantaje in ambele modele, legalizarea prostitutiei ramane in continuare un subiect delicat din considerente moral-pudibonde.
ARAS si APADOR-CH militeaza de cativa ani pentru modificarea legilor astfel incat prostitutia sa nu mai fie incriminata. Anul trecut am facut un sondaj privind abuzurile la care sunt supuse prostituatele, iar rezultatele nu s-au schimbat de atunci.
Chiar daca noul Cod Penal nu va mai incrimina oferirea de servicii sexuale, lucratorii sexuali sunt in continuare la cheremul fortelor de ordine care ii hartuiesc. Legea 61/1991 le permite politistilor sa amendeze prostituatele si chiar sa le conduca la sectie unde le pot tine toata noaptea sub pretextul identificarii.