Pentru alte utilizari ale toponimicului, vedeti pagina de dezambiguizare Covasna (dezambiguizare).
Covasna
— Oras —
Stema
Stema
Covasna se afla in Romania
{{{alt}}}
Covasna
Pozitia geografica
Coordonate: Coordonate: 45°51′0″N 26°11′0″E45°51′0″N 26°11′0″E
Tara
Romania
Judet
Covasna
SIRUTA
63526
Atestare documentara
1548
Localitati componente
Chiurus
Guvernare
- Primar
Zsigmond Lorincz (UDMR,2008)
Suprafata
- Total
158 km²
Altitudine 560 m.d.m.
Populatie (2011)[1][2]
- Total
▼ 10.114 locuitori
- Densitate
70,93 loc./km²
- Recensamantul anterior, 2002
11.369 locuitori
Pozitia localitatii Covasna
modifica Consultati documentatia formatului
Covasna (maghiara Kovaszna, in germana Kovasna) este un oras din judetul Covasna, Transilvania, Romania. Numele vine de la cuvantul slavon „cvaz", ceea ce inseamna „acru-acrisor" (referire la gustul apelor minerale de aici).
Datorita faptului ca este situata intr-o zona cu activitate vulcanica (in trecut) este renumita pentru apele sale minerale si mofetele (emanatii gazoase post-vulcanice, predominant dioxid de carbon).
Este cea mai renumita statiune balneo-climaterica din tara pentru tratarea afectiunilor cardio-vasculare, orasul avand peste 10 hoteluri si nenumarate pensiuni, un spital de profil cardiologic (Cardiologie Covasna) cu baze de tratament de profil moderne. In centrul orasului poate fi gasita "Balta Dracului", denumire data de localnici, ramasita a unei eruptii vulcanice. In secolul al XVIII-lea au fost inregistrate mai multe eruptii ale acesteia.
In imediata apropiere a orasului se afla "Valea Zanelor", zona renumita pentru Planul Inclinat (monument tehnic unicat in Europa) si pentru privelistea minunata.