Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Amintiri de pe front, veteran Petru Moldovan
486 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Izolati in Romania: Locuitorii catunelor din judetul Vra
819 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fermanagh -Irlanda de Nord
1.061 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bartolomeu Anania
211 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Judetul Teleorman - Film documentar (1994)
418 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul farmaciei Cluj
1.446 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Sfanta Treime din Soporu de Campie
1.564 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In memoriam Dumitru Farcas (
656 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Natura Brasovului - Ariile protejate din judetul Brasov
421 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catunele Aspra si Valea Morii din Maramures
673 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Judetul Cluj

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.06.2015  Adauga la favorite 673 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Numele de Cluj provine din latinescul Castrum Clus, folosit pentru intaia oara in secolul al XII-lea pentru a numi Cetatea Clujului. Cuvantul latin clusa inseamna inchis (in italiana chiuso) si se refera la situarea Clujului intr-un loc inchis, inconjurat de dealuri. Echivalentul german, Klause, este pastrat in denumirea Klausenburg. O localitate si o regiune cu numele Klausen (in italiana Chiusa) exPe teritoriul judetului Cluj s-au descoperit cele mai vechi urme neolitice din tara noastra, in localitatea Gura Baciului. Continuitatea populatiei daco-romane pe acest teritoriu este confirmata de descoperirile arheologice, astfel exista cimitirul central din strada Plugarilor, ce dateaza din secolul al IV-lea.

Pe acest teritoriu a urmat invazia popoarelor migratoare si o parte dintre acestia s-au stabilit aici, alaturi de populatia deja existenta, ipoteza dovedita de tezaurele descoperite la Apahida si Campia Turzii.
In perioada evului mediu s-au organizat comitate si voievodate, in acest perimetru fiind atestate documentar: Comitatul Dabaca atestat in 1164 si Comitatul Cluj atestat in 1177.

In secolele XIII-XV a continuat procesul de feudalizare si orasul Cluj s-a format in jurul castrului de la Cluj-Manastur si a satului suprapus pe vatra orasului daco-roman Napoca.
In secolul al XVI-lea Clujul cunoaste o inflorire economica si administrativa, datorata cresterii activitatilor comerciale, el fiind resedinta comitatului cu acelasi nume.

Alte orase importante din acest perimetru sunt Turda si Dejul. Orasul Turda a renascut in evul mediu in vecinatatea orasului antic Potaissa, ocnele de sare de aici fiind atestate in anul 1075 si orasul Dej este atestat documentar, pentru prima data, in anul 1214.

In secolul al XVII-lea, Transilvania intra sub dominatie habsburgica si implicit si zona Clujului. Secolul al XVIII-lea se remarca prin destramarea oranduirii feudale si aparitia capitalismului.
In 1918, lupta maselor populare face posibila prabusirea Imperiului Habsburgic si alipirea Transilvaniei la tara-mama, Romania.
In 1944 pe 11 octombrie, Clujul este eliberat de sub dominatia hortista, de trupele romanesti in colaborare cu cele sovietice.

De-a lungul timpului, Clujul a fost un centru important economic, administrativ si cultural si din anul 1968 este resedinta judetului Cluj


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.