Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Computerul vs Alzheimer -Dementa
371 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  9 greseli pe care sa le evitam, cand avem 40 de ani
858 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ingrijim pestii din acvariu
128 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iepuri seniori - ingrijiri speciale
915 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dieta pe timp de canicula
357 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sinuzita - cauze si tratament
149 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acte necesare pentru cununia civila
1.375 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alimentatia copiilor: cum ii invatam sa manance sanatos
188 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum va creste varsta de pensionare pt femei si barbati
908 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfaturi pentru un par sanatos si frumos
1.134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Dupa varsta de 50 de ani, schimbam dieta

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.06.2015  Adauga la favorite 950 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Regimul alimentar ar trebui sa se schimbe odata cu inaintarea in varsta din doua motive: organismul nostru isi modifica obiceiurile zilnice si nevoile nutritionale si, in al doilea rand, afectiunile de care incepem sa suferim necesita un alt tip de dieta. Indiferent de noul regim alimentar, fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic.

In timp ce femeile trebuie sa aiba grija cu portiile alimentare, in special pe perioada menopauzei, cand apetitul poate fi crescut, barbatii, partea mai „carnivora“ a familiei, trebuie sa reduca numarul zilnic de calorii si sa aleaga dintre alimente pe cele care contin grasimi „bune“. Afla care dintre „ideile preconcepute“ privind alimentatia la varsta a treia sunt adevarate si care nu!

Ai nevoie de portii mai mici- Adevarat



Indiferent de varsta, greutatea noastra este dictata de cantitatea de mancare zilnica. Cu varsta, cantitatea de mancare devine un subiect sensibil. Motivul? Cand iesim la pensie, nu mai facem la fel de multa miscare ca in tinerete, iar caloriile nu se ard la fel de rapid.

Rezultatul: mancam la fel cum mancam odata, dar ne ingrasam. In medie, atat femeile, cat si barbatii trecuti de 50 de ani ar trebui sa consume zilnic cu 200 de calorii mai putin decat atunci cand aveau 40 de ani, adica in jur de 1.400-1.600 femeile si 1.800-2.000 barbatii. De exemplu, o felie de cascaval are 280 de calorii, iar doua oua fierte au aproape 170 de calorii.

,,Metabolismul nostru scade odata cu varsta, de aceea sunt indicate mesele dese, cu cantitati mici sau moderate de alimente, selectarea alimentelor usor de mestecat si inghitit, includerea de supe, legume, fructe, compoturi, iaurturi si ceaiuri", spune medicul Adrian Copcea, specialist in diabet, boli metabolice si nutritie, la Clinica „Asteco" din Cluj- Napoca.

Iei masa doar cand iti este foame- Fals

Pierderea poftei de mancare este una dintre problemele frecvente cu care se confrunta persoanele in varsta, de aceea o parte dintre ele obisnuiesc sa nu manance decat atunci cand le este foame. Obicei nu tocmai sanatos, ne atentioneaza nutritionistii.

Chiar daca nu trebuie consumata la fel de multa mancare ca in tinerete, varstnicii trebuie sa-si ia din alimentatia zilnica nutrientii necesari.

Cele trei mese din zi trebuie sa asigure proteinele (lapte, oua, carne de pui), carbohidratii (orez, cereale integrale, porumb, fasole), grasimile bune (peste, ulei de soia, seminte), vitaminele (din fructele si legumele proaspete) si mineralele de care au nevoie.

Esti normoponderal? Mananca tot ce vrei!- Fals



Excesul de greutate este unul din factorii care duc frecvent la aparitia afectiunilor cronice, atentioneaza medicii specialisti.

De aceea, chiar daca nu au probleme cu greutatea, varstnicii nu trebuie sa faca excese alimentare. Indicat este sa evite semipreparatele sau mancarurile bogate in grasimi de origine animala, care pot duce in timp la aparitia problemelor cardiovasculare. Important este ca alimentatia varstnicilor sa se bazeze pe calitate, si nu pe cantitate, oferind nutrientii necesari zilnic.

60 de ani. Tarziu pentru un stil de viata sanatos?- Fals



Nu este niciodata prea tarziu sa faci modificari in stilul de viata. Mai mult, sedentarismul nu trebuie asociat cu procesul de imbatranire. Din contra! Alimentatia sanatoasa, care include trei mese pe zi bazate pe legume si fructe proaspete, dar si activitatea fizica usoara, poate ajuta la mentinerea starii de sanatate.

Chiar daca nu sunt diagnosticati cu boli cronice, varstnicii pot preveni sau intarzia aparitia diabetului de tip II sau a afectiunilor cardiovasculare printr-o alimentatie sanatoasa, care sa cuprinda cereale integrale, peste si lactate.

Vitaminele C si B12, zilnic- Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice si nutritie Clinica „Asteco", Cluj-Napoca

Nutritia persoanelor varstnice trebuie sa tina cont de anumite particularitati biologice: scaderea masei musculare, scaderea sensibilitatii la insulina, modificari ale gustului, probleme ale danturii, atrofierea mucoasei gastrice si incetinirea tranzitului intestinal.

Afectiunile frecvente la varstele inaintate, precum tulburarile de memorie si cele neurologice, pot impune nevoia unui ajutor pentru alimentatie.

Acidul folic si vitamina B12 pot fi scazute la persoanele in varsta, de aceea este bine de inclus sursele de vitamina B12 (carnea) si de acid folic (legumele cu frunza verde, galbenusul de ou, ficat). Vitamina C este importanta si la varstele mai inaintate, de aceea recomand fructele si legumele proaspete in fiecare zi.
Dr Adrian Copcea


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.