Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria Bizantului - Vol. 1: Ascensiunea lui Justinian
409 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ist. Bizantului Vol. 2:Domnia timpurie a lui Justinian
410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
9.207 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Procesele lui Iustinian - VOL 4-6 -
398 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cazul Orlov - Cea mai mare inselatorie din istoria KGB
863 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marco Polo-Personalitati care au marcat istoria lumii
1.555 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Universului in 2 minute
2.206 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Suleiman Magnificul / Documentar sbtitrat RO
1.689 vizite - 0 comentarii
adaugat de babe
 
  1/5.Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 1
2.704 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  5/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 5
2.513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoria Imperiului mongol

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 09.06.2015  Adauga la favorite 1.232 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Imperiul mongol a fost cel mai mare imperiu pe uscat, de peste 100.000.000 locuitori, creat intr-un timp scurt de Ginghis Han si urmasii lui. Succesul militar al mongolilor, mai ales in secolele XII-XIV, este remarcabil. Ei au controlat imense teritorii, din Coreea pana in Ungaria.
La sfarsitul sec. XII, Temujin,descendent al unui sef de clan al unui trib din nord-estul Mongoliei reuseste sa uneasca mai multe triburi si sa adune o armata puternica.In anul 1206,dupa ce il invinge pe rivalul sau, Jamukha,primeste titlul de Ginghis Han (Rege Universal).Incepe o campanie de cucerire: in 1207 cucereste sudul Siberiei, in 1211-1216 ocupa nordul Chinei si anexeaza Beijingul, ii supune pe uiguri, tatari, merkitzi, naimani si pe keraitzi si in cele din urma, ocupa Hanatul Kara-Kithan.

O actiune nesabuita a Horezm-sahilor ii ofera ocazia de-a conduce o campanie spre vest.In 1219-1221,invadeaza Transoxiana si teritorii largi ale Horezm-sahilor.In 1220,stabileste capitala la Karakorum din nordul Mongoliei.Ocupa nordul Persiei, Armenia si Georgia si ii invinge pe cnezii rusi in 1223,in Batalia de la Raul Kalka . Conduce de-a lungul vietii sale campanii de jefuiri, distrugeri si masacre.Insa, pune bazele unui imperiu sprijinit pe comertul caravanelor,stabilind o retea de puncte comerciale si comunicatie,asigurand paza Drumului Matasii.Mongolii au aratat o toleranta pragmatica fata de alte religii. Imperiile cucerite au fost absorbite intr-o uniune imperiala si "prietenasca" si li se cereau tribut. Pana la sfarsitul sec.XIII, Genghis Han si succesorii sai au reusit sa creeze un imperiu urias,care se intindea de la Oceanul Pacific,la est,pana la Dunarea de Jos,la vest.Genghis-Han moare in 1227, imperiul sau fiind impartit intre cei patru fii ai sai

In sec. XIV,in Asia Centrala apare un imperiu agresiv,in ascensiune,care imbina caracteristicile mongole cu cele islamice.Hanatul Jagatai,format de urmasii celui de-al doilea fiu al lui Genghis-Han,domina Asia Centrala,insa in sec.XIV,se faramiteaza in mai multe triburi. Un print turcic,cunoscut ca Timur Lenk,se remarca drept lider puternic.In 1366 preia puterea in Samarkand,iar in aprilie 1370 uneste sub conducerea sa majoritatea hanatelor din Transociana.Il invinge pe vasalul mongol din dinastia Horezm-sahilor,iar in 1379 jefuieste orasul rebel Konya Urgench.In 1381 cucereste Afghanistanul,iar in 1387 cucereste Isfahanul,iar in 1393 ia Shirazul de la Muzaffarizi.In 1391 alunga pe rivalul sau,Tokhtamysh,hanul Hoardei de Aurmcare formase un imperiu in vestul Rusiei si Caucaz.In 1393,ocupa Irakul si Bagdadul,in 1394 asediaza Damascul si il jefuieste,iar in iulie 1402 ii anihileaza pe otomanii din Anatolia si il ia prizonier pe sultanul Baiazid II.
In anul 1206, la numai 42 ani si dupa o campanie militara impotriva tatarilor din estul Mongoliei, seful militar Temujin devine "mare conducator" (khagan), sub numele de Ginghis. In anii 1221-1223, 2 generali ai sai (Jebe si Subetai) (Viteazul) - cuceresc Iranul, Azerbaidjanul, Georgia, regiunea Astrakhan si Crimeea.

Dupa moartea lui Ginghis (in 1223, la Karakorum), fiul acestuia Ogadei continua cuceririle: in 1230 o armata de 50.000 mongoli si 70.000 turci cucereste Regatul bulgar (situat pe Volga), in 1237 ataca pe cumanii de pe Volga si Don, apoi cade Moscova, iar in decembrie 1242 generalul Batu ocupa Kievul. In continuare, Batu lanseaza 3 atacuri de proportie asupra Europei: asupra Poloniei, Lituaniei si Prusiei Orientale; alta armata mongolo-tatara se indreapta spre Ungaria prin trecatorile romanesti, in timp ce o a III-a armata condusa de Batu si Subetai ataca centrul Ungarie regelui Bela al IV-lea, pentru a-l pedepsi pe acesta ca acordase azil cumanilor in 1238. Istoriografia ungara consemneaza ca armatele polono-[[maghiare ar fi invins in 1241 pe mongoli la Mohi. Cert este ca Batu a patruns in Pesta pe care o tine sub ocupatie 1 an si a impresurat si Viena, insa vestile despre moartea marelui han Ogadei (decedat tanar, cazut in patima alcoolului) modifica radical planurile mongolilor. In 1251, Batu devine Mare Han si fixeaza capitala noului hanat (Kipchak) la Sarai (langa actualul oras Volgograd, pe malul Volgai). Incepand cu secolul XIV islamul a devenit religie oficiala a partii de vest a Imperiului Mongol. Formatiunea statala a lui Batu, situata in zona de astazi a Turkistanului a fost cucerita in 1395 de Timur (Tamerlane), cu o armata de vorbitori de limba turcica. Timur a schimbat capitala "Hoardei de Aur" (denumire data de bastinasii de pe Don, datorita corturilor "aurite") la Samarkand, astazi al II-lea oras ca marime din Uzbekistan, oras cu o istorie de 2500 ani si un amestec de cultura iraniana, indiana si mongola. Tot el a ocupat vastul teritoriu dintre Marea Caspica si Marea Neagra, Persia (Iranul de azi) si India. Desi musulman, lupta cu turcii si chiar captureaza pe sultanul otoman Baiazid I (in 1402, la Ankara).

Incepand cu sec. XV apar alte puteri – Rusia si Imperiul Otoman. In 1363 principele Moscovei, Dmitri Donski, reuseste prima mare victorie impotriva mongolilor, iar in 1502, Hoarda de Aur, divizata in hanate mai mici (Astrakhan, Kazan, Crimea si Siberia), este definitiv infranta de tunurile si armele de foc ale lui Ivan al IV-lea al Rusiei. Ultimul hanat, Ghirai in Crimea este infrant, in 1689, de Petru cel Mare.
Cauzele prabusirii mongolilor sunt cele intalnite si la alte imperii: erodarea din interior si loviturile primite din exterior. Inevitabil, imperiul care nu a oferit populatiei stepei o viata sedentara si o eficienta economica redusa nu putea sa reziste progresului istoriei. Aristocratia mongola nu s-a adaptat, desi a incercat in mai multe randuri, la civilizatia de tip urban. Schimbarea succesiva a capitalei de la Karakorum la Beijingul de astazi realizata de Hanul Kublai (descendentii sai au intemeiat dinastia Yuan in China), a condus la o evolutie independenta a Hoardei de Aur in Asia Centrala si in Rusia de restul imperiului. Dupa cum am aratat, loviturile decisive au fost date de rusii dotati cu arme de foc, aspect militar neglijat de strategii mongoli.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.