Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  NEFERTITI: UNDE E MUMIA EI?
296 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul bustului lui Nefertiti |
176 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fiicele lui Nefertiti si surorile lui Tutankhamon
373 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fiicele lui Nefertiti si surorile lui Tutankhamon
307 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fiicele lui Nefertiti si surorile lui Tutankhamon
276 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nefertiti - Frumusetea care a venit
1.204 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moartea Reginei Maria
546 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MISTERUL DE LA BALOTESTI
1.183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Elizabeth II partea 1
1.169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul riturilor tibetane -
828 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Misterul reginei Nefertiti

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.06.2015  Adauga la favorite 1.304 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Identitatea parintilor lui Nefertiti nu este stiuta cu siguranta, dar se presupune ca este fiica lui Ay, care a urcat mai tarziu pe tron ca faraon. O alta ipoteza a vazut in Nefertiti o printesa cu numele Tadukhipa, din regatul Mitanni din Asia Anterioara, si care ar fi fost mai intai casatorita cu Amenhotep al III-lea, tatal lui Amenhotep al IV-lea. Nu se stie anul cand s-a maritat cu Amenhotep al IV-lea. Perechea regala a avut sase fiice:
Meritaten - din al doilea an
Mektaten - din al treilea an (1349 i.H)
Ankhesenamen sau Ankhesenpaaten, cunoscuta si ca Ankhesenamen, viitoare regina - sotie a lui

Tutankhamen - din al patrulea an
Neferneferuaten Ta-sherit - din al saselea an (1344 i.H)
Neferneferure - din al 9 -lea an (1341 i.H)
Setepenre - din al 11-lea an (1339 i.H)

In al patrulea an al domniei sale, 1346 i.H, Amenhotep al IV-lea a inceput sa promoveze cultul lui Aten. Regele a condus o revolutie religioasa, in care Nefertiti a jucat un rol proeminent. Religia oficiala a Egiptului antic a fost schimbata de la una politeista intr-una henoteista. Acesta nu era un monoteism strict, deoarece nu nega existenta altor zeitati. In acel an se crede ca a inceput si construirea noii capitale Akhetaten, in locul cunoscut astazi ca Amarna. In al cincilea an de domnie, Amenhotep al IV-lea si-a schimbat in mod oficial numele in Akhenaten ca marturie a noului cult religios in regat. Data la care s-ar fi petrecut acest eveniment se considera a fi fost in jurul zilei de 2 ianuarie. In al saptelea an al domniei sale, Akhenaten a mutat capitala regala de la Waset (Teba) la Akhetaten (Amarna). Se considera ca lucrarile de construire ale noii capitale, se crede, au mai continuat inca doi ani - pana in anul 1341 i.H. Noul oras a fost dedicat noii religii practicate de perechea regala. Se presupune ca faimosul bust al lui Nefertiti a fost realizat in aceasta perioada.

Intr-o inscriptie datata prin estimare pe 21 noiembrie al anului al 12-lea (circa 1338 i.H), fiica lui Nefertiti, Meketaten, este mentionata pentru ultima oara: probabil ca a murit la scurt timp dupa aceasta data. Marturii circumstantiale - mai multe fragmente ushabti ale inmormantarii reginei, aflate in prezent la Luvru si la Brooklyns Museum, arata ca ea a decedat inaintea sotului ei, la Akhetaten.
Un relief de pe mormantul lui Akhenaten la Wadi-ul regal de la Amarna pare sa descrie funeraliile ei. In vremea domniei sotului ei Akhetaten (si poate, si dupa aceea), Nefertiti a exercitat o putere fara precedent. Prin al 12 lea an al domniei lui, sunt marturii ca ea a fost ridicata la pozitia de co-regenta,
bucurandu-se de puteri egale cu cele ale faraonului. Ea este aratata pe peretii templelor avand aceleasi dimensiuni ca regele, de asemenea, poate fi vazuta slujind singura pe Aten. Mai mult, pe un alt relief din templul de la Amarna, ea apare zdrobind cu sceptrul un dusman strain, in fata lui Aten. Astfel de imagini erau in mod traditional rezervate numai faraonului, si totusi Nefertiti a beneficiat de astfel de reprezentari (vezi relieful aflat la Muzeul de Arte Frumoase din Boston).

Prin anul al 14-leqa al domniei lui Akhenaten (1336 i.H) Nefertiti dispare din documentele istorice. Dupa aceasta data nu se mai vorbeste de ea nimic. S-au emis diferite ipoteze in legatura cu soarta ei. Ar fi murit subit in urma unei epidemii ce lovise orasul ori de o alta cauza de moarte naturala. O alta teorie, care presupunea o cadere a ei in dizgratie, este astazi infirmata, deoarece stergerile deliberate de pe monumente ale une regine-sotii ale lui Akhenaten sunt astazi demonstrate ca referindu-se la regina Kiya. Imprejurarile disparitiei lui Nefertiti sunt asadar pierdute in negura istoriei.

„Stela co-regentei " (aflata la Muzeul Petrie din Londra) o arata, dupa cum se vede, avand statut de coregenta alaturi de sotul ei, si s-ar putea ca ea a domnit si dupa moartea sa. Unii cercetatori cred ca Nefertiti si-ar fi schimbat numele, mai intai in Ankhkheperure Neferneferuaten, iar mai apoi in Ankhkheperure Smenkhkare si ca ar fi domnit pentru scurta vreme ca unica suverana, sub acest ultim nume. Ei presupun si ca, in calitatea ei de co-regenta si de succesoare a sotului ei, a incercat sa ajunga la o reconciliere cu tabara preotilor zeului Amen si a celorlalti traditionalisti. Nefertiti ar fi luat masuri pentru a isi pregati urmasii - fiica, numita de acum inainte Ankhsenamun si fiul ei vitreg Tutankhamon - pentru perioada de dupa moartea ei. Acestia ar fi fost educati in spiritul religiei traditionale a vechilor zei. Dupa aceasta teorie, dupa doi ani de domnie, lui Neferneferuaten i-a urmat pe tron Tutankhamon.

In februarie 2010 au fost publicate rezultatele unor teste DNA care au confirmat ca Tutankhamon era fiul lui Akhenaten. Tutankhamon era casatorit cu fiica lui Nefertiti, Ankhesenpaaten. Noua pereche regala era tanara si neexperimentata, dupa toate estimarile de varsta facute. Ankhesenpaaten era insarcinata cu doi feti feminini prematuri care s-au nascut morti si ale caror mumii au fost gasite de Howard Carter in mormantul lui Tutankhamon. Dupa unele teorii, Nefertiti ar fi fost, totusi, inca in viata si ar fi avut o influenta asupra tanarului cuplu regal. Daca era asa, aceasta influenta si probabil si viata lui Nefertiti s-au incheiat in al treilea an de domnie a lui Tutankhamon (1331 i.H.). In acel an Tutankhaten si-a schimbat numele in Tutankhamon. Ceea a dovedit intoarcerea sa la cultul oficial traditional al lui Amon. El a parasit si Akhetaten (Amarna) pentru a se intoarce in vechea capitala Waset (Teba).

Asa cum indica si identificarile diverse dintre Tadukhipa, Nefertiti, Smenkhkare si Kiya, documentarea vremii si vietilor lor e in mare masura incompleta. Si in ceea ce priveste locul, ramas necunoscut, in care a fost inmormantata Nefertiti, s-au elaborat numeroase ipoteze. Viitoare descoperiri arheologice si cercetari istorice vor conduce, poate, la noi teorii in legatura cu Nefertiti si disparitia ei precipitata din scena publica.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.